用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀 ...
樓主: sweettou128
go

沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小   [複製鏈接]

引用:Quote:Tigerpooh+發表於+14-6-10+14:10+你

原帖由 robbiesteven 於 14-06-10 發表
其實一年得三十幾人入到呂中,唔好以為入左呂小,大抽獎就一定唔關自己事。
...
呢句說話唔係用於樓主細女咩?

lmy

引用:Quote:Tigerpooh+發表於+14-6-10+14:10+你

係, 所以我唔明點解仲有好多家長話入到名小, 或地區名小就一定掂, 其實都要小朋友跟得上先有用, 不然咪又係升唔到band one 中學, 所以楝小學, 睇小朋友資質+性格, 中學就睇成績+小朋友意願

醒目開學勳章 貢獻勳章

ailimama 發表於 14-6-10 14:29
成績最top的已入外區神校,相信全級排60以內的都有機會入呂中

我唔太清楚派位係點,只知要攞聯繫/直屬位,就要填乙一,會優先抽  (好似LS係band 1收哂後,band 2抽)
唔填乙一就即係自動放棄
當然中學部可以用自行d位收小學部嘅仔,但我估~寧願收外面叻嘅學生,唔會多收自己抽返嚟嘅

所以,係咪真係可以揀學生,收名次較前嘅band 1生?!
有無熟識中學派位嘅家長,可以分享一下?

恐龍家

ailimama 發表於 14-6-10 14:29
成績最top的已入外區神校,相信全級排60以內的都有機會入呂中
所以其餘百幾人還是要面對大抽獎。

若又要計埋考神校成積,咁同宣小更加無得比。

引用:Quote:ailimama+發表於+14-6-10+14:29+成績

ailimama 發表於 14-6-10 15:16
但宣小有直升中學嗎?沙呂和宣小學生一樣要靠成績,課外活動表現考學校,玩大抽獎,有什麼分別?宣小成績好 ...

其實討論時都只是想講出客觀事實供其他人參考,沒有其他意思。
從過往升中結果看來,情況如下:

但宣小有直升中學嗎?
宣小沒有直升中學。而沙呂也沒有直升中學,只有聯繫中學:浸信會呂明才中學。

沙呂和宣小學生一樣要靠成績,課外活動表現考學校,玩大抽獎,有什麼分別?
絕對認同沒有大分別,這正正解釋為何之前想提醒唔好以為入左沙呂,就等如唔駛再煩大抽獎。
而主要分別相信是若想考直資/私校,宣小學生升往直資/私校的數目明顯較多,多過沙呂升往直資/私校+浸信會呂明才中學的總和。

宣小成績好,但沙呂也好好,每年百幾人入到英中,比我一定會選沙呂,
雖然從以上表述不明白為何得岀如此結論,但也尊重你的個人意見。

只要keep到孩子全級90名以內已經好大機會入英中,
宣小每年只有很少學生入不了英中。

除非心頭好高一定要入神校就另作別論

想入神校不一定代表心頭高,神校受歡迎也自然有其優點。

cellon  Agree  發表於 14-6-10 18:27

回覆:robbiesteven 的帖子

其實用一間私校同津校比併派位有點不公平,因為這不代表間學校不好,不能將學生培育成材。津校可以給一張小一入場票給樓主細女,亦省回一筆學費,而私校可望令孩子更上一層樓,真是各有長處。都係果句,希望快下決定,造福人群。

noplanner    發表於 14-6-25 18:50

醒目開學勳章 貢獻勳章

大家討論當中,似乎無提到兩間學校嘅家長對官津vs私直資學校嘅取向不同
沙呂學生有本事自行考入外區好學校,就自然夠實力考直資啦,但係~ 就係少人考囉!咁點樣可以作比較呢?!
唔通唔考就係唔夠實力?!咩道理?!

不如講下,私小面試收生,收收埋埋d叻仔叻女,經過6年,真係會有好成績!信心保証!
vs
大抽獎random入,但有本事將學生升值,由1/3 band 1 變成>70% ,到底出過咩法術好過啦!

我嘅睇法:
一個小朋友,如果佢有本事考入一線嗰幾間私小,佢離band 1不遠,或者只要keep得住,都好大機會入band 1中學,所以,佢去津校,佢一樣會係band 1生,特別係呢類比較進取,升值較高嘅津校
佢唔會無原因之下,會去咗淨低嗰30%!

所以,家長考慮嘅,唔應該係派位,而係學校俾到咩學習經驗小朋友,peer group,交通,弟妹,等等嘅問題上!
而我睇到嘅係:全港性名校係知道沙呂小呢間小學d學生係夠實力嘅,年年都總收幾個,但去唔去考,想唔想"出城"返學咁辛苦?就睇個人喇~

所以,我好坦白講,我一路煲緊沙呂小嘅!而APS~ 我有SFA offer就無去in!

PotterLai  同意!  發表於 14-6-27 23:10
jellyfish228  同意  發表於 14-6-26 12:15
skylydorothy    發表於 14-6-20 16:38
恐龍家

引用:大家討論當中,似乎無提到兩間學校嘅家長對

原帖由 小曳人 於 14-06-10 發表
大家討論當中,似乎無提到兩間學校嘅家長對官津vs私直資學校嘅取向不同
沙呂學生有本事自行考入外區好學校 ...
well said, 對我呢d幾要面對升小考驗的新手媽好具啟發性。

其實,名津小,幫到細妹,又可慳番一筆學費作其他用途,增廣見聞都係一件好事。

Ming11 發表於 14-6-10 12:23
我會甘睇,宣小是100%筛選過的,同輩影響好大!小朋友將來的connection可能也更好。 ...
也有道理。

Jane1983 發表於 14-6-10 01:21
沙田好似有2間呂明才?我吾知你講果間系咪勁d果間,如果系,就呂明才。
誤會了,不是這間。

回覆:lambeanmama 的帖子

我會選沙呂,不用煩阿女!但預咗讀沙吕會辛苦過宣小囉!

sweettou128 發表於 14-6-10 00:43
沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小朋友男仔,成績ok,受谷,但不太勤力 ...

女仔小學choices多,我prefer俾仔讀宣小

回覆:sweettou128 的帖子

我個小朋友幾年前都曾經被K T S 取錄,都是有個妹妹跟住,最後我都選擇了沙吕,小朋友現在己經六年级了,只要讀到書,都可以考到區外名校,今年已知有更多的學生考到外區名校。而且小學派位愈來愈大競爭,你能保證一定可以考到私小和直資吗? 吕中都是Band 1 頭的中學,沙田區又多英中,所以一直都沒有後悔當初的決定。

小曳人  good!  發表於 14-6-10 19:44

投沙呂一票

小曳人,同意你的分享,我正考慮peer group, 學習經驗這些因素,好像私校這方面應該比較優勝?

回覆:沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小

其實你自己都有答案啦!

回覆 janette_chan 的帖子

宣小一向少功課的!一般直資/私校,都係得幾樣功課,而宣小是最小功課個批。
津,閑閑地10樣8樣,假期必定1x樣或以上

回覆 daidai 的帖子

totally agree.沒有最好的,只有最合適的小孩學校!

在我而言,這兩所學校是無法相比,
資助形式不同,教學及資源分配亦不類同,
唯一只是兩所都很有實力
‹ 上一主題|下一主題