用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀 ...
樓主: sweettou128
go

沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小   [複製鏈接]

但論升中始終是宣小較好,去年最後全級只得130幾人,但已經有成80人入一線名校。以非一條龍和非直屬小學來講,有邊多間能比得上?
http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

回覆 coach888 的帖子

我哋都係住沙田, 但小學係油尖旺, 同你想法相似進可攻退可守, 講全港排名大家就明啦!

引用:無疑宣小同沙呂都是一所好學校,不過我覺得

回覆:沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小

會否說target 名直資私校中學就宣小,想平穩及少經濟壓力就沙呂。其實兩間都咁好,樓主快下決定,呢個星期六沙呂收叩門,如果你早退出,又多一個小朋友帶來希望呀!

manmanchubb    發表於 14-6-11 03:27

sweettou128 發表於 14-6-10 00:43
沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小朋友男仔,成績ok,受谷,但不太勤力 ...
當然揀九龍塘宣小。無論在學術、英文、音樂方面,九龍塘宣小比沙田兩間呂小優勝很多。

如果一定要讀呂明才,應該讀第一城那間呂小。

小曳人  點解?  發表於 14-6-10 12:17

sweettou128 發表於 14-6-10 00:43
沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小朋友男仔,成績ok,受谷,但不太勤力 ...
兩間都咁谷, 揀沙呂!

雖然宣道的確係好啲, 但沙呂都唔弱, 最大問題係跟尾個阿妹。兩個唔同學校, 阿妹入邊間無人知, 放假時間唔同, 夾去旅行又麻煩。沙田中學又強勁, 有曾肇添、沙官同呂明才等等, 又強大後盾, 又可慳錢。

我會甘睇,宣小是100%筛選過的,同輩影響好大!小朋友將來的connection可能也更好。

醒目開學勳章

可以咁講,如果你放吕小,應該會有好多人多謝你!

COE1205 發表於 14-6-10 12:28
可以咁講,如果你放吕小,應該會有好多人多謝你!
其實, 佢放邊間都有好多人多謝佢。

如果放棄APS,應該會有更多人多謝你。

回覆 sweettou128 的帖子

我會揀沙呂。1) 有妹可以跟,今年派小一都已經得66.4%入三甲,3年後小龍女入小一肯定仲大鑊,到時派唔到好又考唔到私/直,要叩門仲難過登天。2) 返學唔使坐咁遠車,試諗吓沙田出九龍塘,肯定6點幾上車,宣小一向勁多功課,肯定做到好晏,仲要第二朝咁早起,個小朋友慘過乜!! 3) 慳番學費可以幫佢報補習班OR興趣班....淨係呢幾樣好處都唔使再諗其他啦!!

noplanner  3年後小龍女入小一肯定仲大鑊 ... 聽講要計埋大軍南下個因數。  發表於 14-6-25 19:38

回覆:sweettou128 的帖子

要睇小朋友能力,我覺得成績中中地得益最大。因為冇精英班,冇名次(但有全級成績分布,可自己同自己鬥),最叻果啲要同個差啲嘅坐,鬥心小左,唔多唔小會有影響。

noplanner  請問你指邊間?  發表於 14-6-25 18:44

janette_chan,
"宣小一向勁多功課", 請問你係咪用家? 大約每日有幾多功課?
又請問有無沙呂用家? 多功課嗎? 大約要做幾耐?

2間都是比較谷的學校, 一間要比錢, 一間唔駛, 問心, 如錢不是問題, 而你又唔怕玩多次考小學, 咁你未宣小, 如你是但一樣都唔係好想既話, 咁一定唔好諗, 沙呂啦, 講真你都係想中學派位好者, 2間都保證非常好, 只要你係頭果堆. 沙田網, 一線津小, 派位好, 仲有個細, 其實比我一定唔諗去沙呂, 因為真係進可攻, 退可守

沙呂舊年有5個派去LS,真係唔錯禾

入任何一個小學讀都要成績好先入到band 1中學, (有特異功能另計), 比你入到男拔小, 若成績唔好咪一樣升唔到男拔中, 所以要睇小朋友特質, 揀一間合適, 又令佢讀得開心的小學   

回覆:沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小

宣小勁小功課,暑假甚至冇功課,一般四五樣,已計改正

little_yolky  宣小係父母自己識主動谷的, 所以學校唔駛多功課。  發表於 14-6-26 10:57
mamaluk   上次聖誕假幼稚園同學聚會,吕明才的同學有19樣功課!!!!!!反之宣小只得份book report,又考完試, 可以開心過節  發表於 14-6-10 14:25

你有無心理準備要玩大抽獎多次呢?

ahlok0109,你講既係那一間?

Tigerpooh 發表於 14-6-10 14:10
你有無心理準備要玩大抽獎多次呢?
其實一年得三十幾人入到呂中,唔好以為入左呂小,大抽獎就一定唔關自己事。

noplanner  不過宣小一樣。  發表於 14-6-25 19:45
noplanner  情況跟仁立/仁紀入林護好相似,一樣要經次第、自行、呈分、統一等等,來考中一。  發表於 14-6-25 19:44
‹ 上一主題|下一主題