用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只要全港小學轉番半日制,學額就可雙倍增加 ...
go

只要全港小學轉番半日制,學額就可雙倍增加 [複製鏈接]

本身我好反對小學推行全日制,前港英政府為了應付出生潮,以前小學大多半日制,都可以應付到70至80年代既出生高峰期,而家都可以同樣方法,反正老師同校舍都係現成,無須太多改動,皆大歡喜,本地學生可入讀心儀學校,b6又可以返近北區。

附上近年本港嬰兒出生數目作參考

1    0    0    0

引用:本身我好反對小學推行全日制,前港英政府為

原帖由 se6b03 於 14-06-09 發表
本身我好反對小學推行全日制,前港英政府為了應付出生潮,以前小學大多半日制,都可以應付到70至80年代既出 ...
但對返工家長有影響,教師工作量也相對倍增

我同意半日制架, 而家係小朋友工作量倍增, 如果全日制係上晝上堂下晝功課堂我就支持全日制
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:只要全港小學轉番半日制,學額就可雙倍增加

如果上午上堂!下午參加校內興趣班+功課班就最好!

rainbowcov  簡直係prefect 啦!  發表於 14-9-11 12:25

回覆 MASAYA 的帖子

好同意。
全日制的原意應該係你講的情況,而吾係全日返學之後,仲有一大堆功課和溫習。小朋友「工時」太長,好吾人道。

絕對支持半日制,講多無謂,全日制點好都冇用,學位根本唔夠派。

而且,若說對上班族家長及教師有影響,我想講,舊時咪半日制囉!還原之嘛!咪又係咁生活。

再者,而家d小朋友真係好疲倦,我朋友個仔住火炭,返九龍塘,五點起身,五點九保姆車,放學下午三點,回到家四點幾,仲要做功課、溫書、食飯,玩陣都唔得,八九點已經要訓覺,非人生活。

引用:如果上午上堂!下午參加校內興趣班+功課班

原帖由 sandra28 於 14-06-10 發表
如果上午上堂!下午參加校內興趣班+功課班就最好!
我都贊成

贊成半日制,小朋友返全日,再要抽時間做家課,很不人道,玩的時間也沒有!支持小學半日制!

有得轉返半日就好喇

贊成!!!
而家要揾間半日都好難, 唔想小朋友咁辛苦都唔得。
返半日可以教少d, 功課少左玩的時間多左,即係多左休息,對小朋友同家長都絕對有利。條橡筋拉得太行好易斷。

非常同意,好唔人道呢四隻字。絕對支持半日制。
全日制完仲一大堆功課測考默等住要加班,即係朝八晚八喎,大人加完班都謝哂啦。我真係覺得佢地好可憐好辛苦。我無時無刻都諗點解而家佢地咁辛苦咁嘅,我地以前唔洗咁架,點解呢?!唉。

我支持半日制. 校舍係現成, 不過老師方面, 係要增加人手, 唔同幼稚園一人可以捱兩更。以前半日制, 兩所學校係連校長都唔同人, 基本上除了同一辦學機構, 同校監, 同校舍之外, 可視之為兩所學校.

我見d 聖保祿/軒小...雖然半日制...好多時見佢地仲忙過返全日...成日係麥當當做功課
d學校又鍾意假期獎多2樣功課
壓力係來自現行教育制度/家長取態...要真改變頗難~~~

聖保祿/軒小, 因為佢地同區多名校, 而佢地本身亦都係名校, 唔關半唔半日事.

學位其實唔係唔夠,係家長唔鍾意。
如果全部半日制,就真係完全解決左?完全冇問題?

就算轉半日制,唔一定改到問題。

貢獻勳章

以前我地細個讀小學返半日, 下晝做功課+溫默書, 夜晚食完飯就可以同父母姊弟一齊落街行下公園, 打下乒乓波, 再返屋企睇歡樂今宵. 星期六去婆婆屋企, 星期日就去探亞嫲. 個個星期如是, 每日都係親子. (我係典型屋村仔, 老做豆做工廠, 亞媽係主婦)

而家小朋友好彩就放3:00, 返屋企做得功課嚟又話食飯, 食完飯繼續做功課/溫習. 日復日 (有D就要琴棋書畫), 週六/日就活動, 機械式小朋友生活.

一個6/7歲細路, 要返全日, 點頂得順呀! 以前我地到左青春期十零歲精力旺盛都唔係好頂得住!

都唔知邊個諗呢條屎橋出嚟 !!!

jc2009  好同意呢, 見到而家D 小朋友真可憐  發表於 14-6-10 10:20
lauwingtai  認同到爆  發表於 14-6-10 01:12

回覆:se6b03 的帖子

我都贊成半日制,等小朋友多些時間休息和運動。

同親身邊既朋友傾開小學全日制問題,十個有九個都反對,點先可以為下一代做番d野,令佢地有番應有既童年?

waisi 發表於 14-6-10 01:44
同親身邊既朋友傾開小學全日制問題,十個有九個都反對,點先可以為下一代做番d野,令佢地有番應有既童年? ...
佔中啦!

BEBIBE    發表於 14-6-10 16:31
jc2009  老公都係咁話  發表於 14-6-10 10:20
‹ 上一主題|下一主題