用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論 ...
樓主: PhilipKwok
go

對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論 [複製鏈接]

Re: 對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論

babybaby,

好多謝妳既回應.
劉伍英小學好似都係屬救世軍,依間小學好唔好??係咪讀依間幼兒園讀多數升依間小學呀??將來多數升邊間中學??
唔好意思問到好遠!!

Michellemama
劉伍英係救世軍的小學,這不是救世軍直屬小學,我個人就覺得課程較深.
不過現在升小一,已沒有小學校長給予的面見分數,完全視乎你選小學的策略及你選的學校是否多人擇,至於選校的方法,我相信司徒園長會有更多的經驗分享給你,而且在高中班的時期,(我記得不清楚是高班,還是中班),幼兒園會向準備升一的家長介紹如何選校的.所以你不同擔心如何選校的!

請問:將軍澳厚德商場附近的救世軍慶恩幼稚園是否同救世軍幼兒園一樣咁好質素呢? 是否同一教學法?

Hi Cherie媽

救世軍的幼兒園同幼稚園不是用同一教學法的! 你可以入以下網址睇睇

救世軍慶恩幼稚園
~ 歌地亞 ~

有沒有小朋友讀過樂民新村的那間呀, 可否分享一些心得或意見.

多謝

歌地亞:

謝謝你.

請看!
KeungGoal 寫道:
我的仔仔就是在樂民新村的那間救世軍幼兒園就讀。我相信其教學的內容和其他救世軍幼兒園一樣,而樂民新村的那間,我認為很好,不論老師或教學方面,均能使我的仔仔得到全面的學習,至於教學內容,我也不多說了,因為好多家長亦在此發表過。環境方面,對小朋友而言地方亦不算小,至少他們有個操場、禮堂,而園內的環境尚算寬敞及光猛。我剛於星期六那天參加幼兒園舉辦的元宵活動,當天家長和小朋友共有百多人參與,都不覺得擠迫。
JulianMom,以上純粹是我個人的意見,希望能幫到你吧!
   [/quote]
Helen媽 寫道:

有沒有小朋友讀過樂民新村的那間呀, 可否分享一些心得或意見.

多謝

Samuel媽 寫道:
一口氣睇完8頁的討論, 都有d想俾阿仔讀, 我地住大埔, 請問有冇人可以俾我大元幼兒園o既評價呢?

Hi Samuel媽,
我朋友個女係救世軍大元幼兒園讀書,我都去過果間幼兒園,雖然係
o係屋村入面,但園內環境及佈置清雅,課室光猛,我朋友話最近才裝修的。而佢個女成日都話好鍾意返學,園內o既園長、先生同嬸嬸都好友善,我朋友都話救世軍有一定的口碑,所以好放心比個女o係大元幼兒園讀書。

請問有冇家長的bb 在荔枝角幼兒園讀呢?  環境, 老師好嗎?  地方大及清潔嗎? 教學如何?  可否分享一下.  謝謝.

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

Wisemama,

Congratulations! You have made a wise decision. I believed that your application form will be placed in priority, please wait.

My daughter has been studying at The Salvation Army Yat Min Chuen Nursery for three years (from Nursery to K2).  In fact, she was very spoiled before she started nursery, but now she is a very well behaved, thoughtful and independent person.  I really appreciate all the care and attention the nursery's Principle, Ms WONG and all staff gave to my daughter because it was their efforts that helped bring about the positive changes in her.

The Project Approach, Phonics and Montessori teaching definitely had positive effects on my daughter's learning.  She was able to be creative, she learned how to solve difficulties or problems, and she learned how to work in groups with her classmates.  The group work, in particular, helped my daughter change from being self-centred to being more sociable.

Now my daughter is always delighted and eager to go to school, every school day is a positive experience for her. I recommend you Yat Min Chuen Nursery is quite good.  I'm waiting for your good news.

hello!Michellemama
你往三聖幼兒園interview結果如何呢?

babybaby,
三聖救世軍既環境比我想像中好,佢既教學法同流程園長都解釋得幾清楚,派小學成績原來都幾好,佢都confirm會收我個女!!
不過我仲未下最後決定比唔比囡囡轉過去!因為學費對我黎講都幾貴要$2,480.00 x 12個月.又唔知可以申請到幾多減免.好似好冒險咁.
就算真係轉過去,又唔知幾時轉好,本來我同園長講想晌4月轉,因為第2個bb會於5月出世;但係後來諗清楚,我已經比左下學期書簿費同雜費比啟思,又報左d課外活動,咁樣話轉就轉似乎比較浪費.
加上接送返學放學既問題,因為路程遠左,即車費貴左;園長話傾緊可能會有校車安排,但係要收成$500.00,好貴呀!!
佢地又冇提供延長開放服務,所以依方面既問題真係幾難解決!!
但係個心又好想比囡囡受好d同全面既教育,真係唔知點算好!!
妳有咩意見呀??

Michellemama:
以我過來人的身份來說,我覺得在生BB前讓小朋友入園,對大既小朋友來說會好一點,她不用常常看見家人,只照顧BB,而產生嫉妒,你也可以較專心照顧BB,不過也需要做一些心理準備的功夫,讓她接納BB的來臨.
至於學費可減免多少,我想你可以問司徙園長,她可以給予經驗之談.可給你一個預算既!不過你現在的問題,也真的令你有左右為難的問題,不過,啟思的學費同書簿費要幾多錢呀!又要收雜費?課外活動都要比錢,計起上來也不平,以前在三聖讀書只係要交學費,及上下學期交書簿費,都係百多元,現在據聞簿也是學校提供,不用買,所以你也可以兩者比較一下.
希望我的意見,也以幫到你啦!

想問下救世軍幼兒園的面試情況係怎樣的, 因我老公有的驚, 驚個囡到時唔肯應人, 會比人肥佬  

我個囡囡在荔枝角幼兒園已讀了三年啦!那裡的老師都很親切,連嬸嬸也識得晒所有小朋友個名,好似一家人一樣;至於教學方面都與其他救世軍幼兒園一樣以計劃活動,蒙特梭利教學法那裡還有一個蒙特梭利教室,我最欣賞佢地用英文拼音教學,我個女仲識得自己拼一些英文生字添!
果度地方雖然唔算大,但勝在設備完善,有足夠空間比小朋友活動,而且有安裝鮮風設備,空氣都很流通.
:-D

Samuel媽 寫道:
一口氣睇完8頁的討論, 都有d想俾阿仔讀, 我地住大埔, 請問有冇人可以俾我大元幼兒園o既評價呢?

我阿仔而家14個月, 我地唔想佢太早入學, 想明年(04年)8/9月至讀N1, 係咪而家就要報名喇?

Hi Samuel媽:
大元幼兒園的確係大埔區一個很好選擇,我個女都是該園就讀,每日一早就開開心心返學,回家就不停告訴我她在幼兒園當日所發生的事情.我覺得我個女之所以每日開心返學,主要原因是大元幼兒園不單是活動教學,其他各科都有教學特色.如英文科用拼音教的,數學科就用蒙特梭里教學,語文科就用計劃活動主題研習等.再者,園內師資好好,大部份都係註冊教師或大學生!還有幼兒園在暑假期間做過大裝修,環境同佈置都較前清雅舒適,課室光猛了好多呢!
Samuel媽,我知道有很多家長都好喜歡活動教學法,如果你想你仔仔04年8/9月入學,我想你應該現在就報名了.

Samuel媽 寫道:

我阿仔而家14個月, 我地唔想佢太早入學, 想明年(04年)8/9月至讀N1, 係咪而家就要報名喇?

Hi Samuel媽:
大元幼兒園的確係大埔區一個很好選擇,我個女都是該園就讀,每日一早就開開心心返學,回家就不停告訴我她在幼兒園當日所發生的事情.我覺得我個女之所以每日開心返學,主要原因是大元幼兒園不單是活動教學,其他各科都有教學特色.如英文科用拼音教的,數學科就用蒙特梭里教學,語文科就用計劃活動主題研習等.再者,園內師資好好,大部份都係註冊教師或大學生!還有幼兒園在暑假期間做過大裝修,環境同佈置都較前清雅舒適,課室光猛了好多呢!
Samuel媽,我知道有很多家長都好喜歡活動教學法,如果你想你仔仔04年8/9月入學,我想你應該現在就報名了.

Re: 救世軍幼兒園
我非常欣賞救世軍幼兒園,我自己有個女係荔枝角救世軍幼兒園謮N2。 與她姊姊同齡時相比,她較為開朗活潑及喜歡返學,每次我接她放學時都問為何這麼早接我? 我可否遲些走。而她的姊姊當年沒有這情況出現。我眼見所有小朋友都是如此。
救世軍所用教學法是蒙特梭利教學(MONTESSORI)、計劃活動(Project Approach)及英語拼音(PHONICS)。小朋友從遊戲活動中興鬆學習。
園內有充促人手,上至園長、老師,下至嬸嬸都非常友善親切。很多時還有我們家長義工幫手。
雖然荔枝角救世軍幼兒園地方不大,但能充份善用每處空間,使小朋友有充足活動環境。每個課室有電腦角、玩具角、圖書角,…園內還有大肌肉室、獨立衛生廚房、家長資源中心及鮮風過瀘系統。
我可以附上去年的活動資料作為參考。

請問有冇人知讀完樂民幼兒園之後小一派位好唔好?

藍藍媽媽:

現時各小學不會作面試,升小學制度是統一派位計分制,自行分配學位可選各區小學,而統一派位是要跟住址的校網選校。所以
「讀完樂民幼兒園之後小一派位好唔好」,其實是不關讀那一間學校畢業,你可以直接致電園長問下!23651994...
‹ 上一主題|下一主題