用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論 ...
樓主: PhilipKwok
go

對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論 [複製鏈接]

Re: 對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論

我有個朋友個女都好似係在白田幼兒園讀,返了大半年學,好有禮貌規矩,說話也進步了,好似讀得幾好喎!

嘩!原來救世軍幼兒園有咁多間!果然係大機構!

我兒子4年前都是在將軍澳明德讀,之前姓林個院長是很好的,很積極,但之後即現在那位張x嗚院長就勁有問題,沒禮貌,好似等退休咁,佢到任那年,仲曾經有很多家長不滿她的作風而相繼退學,真的希望她好好檢討下.

Many thanks Wkit

Gordon

該用戶已被刪除

ChrisMaMi,

我記得我仔仔o係農曆年後interview, 三個星期後收到通知取錄, 但後期好似早o左D, 我朋友個女舊年12月就in 啦.

yinyinmama

我十分同意勇勇爸爸所講的, 我的仔仔現讀中班, 看見老師們的耐心教導及付出, 孩子一天一天的長大, 作為家長的我們, 天天忙著工作, 有時候連陪他們的時間亦沒有, 本人十分欣賞您們的工作, 請繼續努力! 您們的辛勞, 天父是知道的, 願天父賜福您們!

歌地亞:

THANK YOU VERY MUCH FOR YOUR COMMENTS!
I did not go to the Open Day last year. I don't expect i need to find nursery for him that early. BUT TODAY i called 救世軍TKO, the woman said i need to wait 2 years in order to enter it... the waiting list is more than 100 la!! poor my son, no good school la!! :( so need to find other schools. do you think HKSPC nursery is good? the one in TKO is called 施吳淑敏, with extention service.

Hi Cherie媽

我在其他 topic 都有提出過, 就算你問過學校要歲半才可入 form 還是 waiting list 要等多久都好, 你自己一日唔入 form 就連一絲希望都無, 我那時的做法是大包圍, 有殺錯無放過, 你一日唔入過去學校(interview 時)唔去親身體驗下學校 d 師資, 到時就會係學校選你小朋友而唔係家長選學校了…….而且救世軍的報名費只是 $20 (好似 tsuen wan 間先要收報名費, tko 間我報名時都只是寄去姐, 連報名費都無俾), 你用 $20 買一個機會, 同你買六合彩一樣價錢!

至於”香港保護兒童會施吳淑敏日託幼兒園” 所知不多, 因我是在職媽咪, 平日很少機會其他媽咪交流(except here
     )

BTW 送個網址你, 你可以在這裡找到有關全 HK 幼兒園的資料

幼兒中心資料冊 2002

PS please also check your PM
~ 歌地亞 ~

Hi!歌地亞,
我想你可能有點弄錯,我問過幾間救世軍幼兒園,都只用$10報名費!就算寄申請表,都要交報名費架!

Hi BabaMama

是 $10 嗎 ? 可能係我搞錯o左個價錢, 不過我好記得我申請 tko 間時(寄去的)係完全不用交錢, 但 tsuen wan 間就有問我收番 money
~ 歌地亞 ~

Hi 6媽

多謝你的回覆

好開心有人開呢個題目,多謝各位分享!
BMF:係呀,我舊年同阿仔報名時都覺得張園長好似好惡同幾冇禮貌,咁佢係咪真係會退休,幾時?
歌地亞:你覺得張園長o既作風會唔會影響d小朋友o既校園生活?

好開心有人開呢個題目,多謝各位分享!
BMF:係呀,我舊年同阿仔報名時都覺得張園長好似好惡同幾冇禮貌,咁佢係咪真係會退休,幾時?
歌地亞:你覺得張園長o既作風會唔會影響d小朋友o既校園生活?

BMF 及歌地亞:

不如同你分享下我朋友口既經驗啦!
佢個女2個月大, 就想報TKO個間幼兒園, 都曾經問園長一D問題, 不過佢答得都幾詳細, 唔伯煩, 連我朋友問小學既野都答得好清楚, 好詳細...唔覺得佢無禮貌, 反而覺得好有教學理念TIM, 最後仲報左名排隊, 雖然知道好多人排, 但都試一試啦!希望有機會啦!

我都想知有冇北角救世軍幼兒園o既評價?
我仔剛o岩1歲, 我係過年前就入左紙申請入讀明年九月幼兒班, 唔知幾會率有幾高?

我都想知有冇北角救世軍幼兒園o既評價?
我仔剛o岩1歲, 我係過年前就入左紙申請入讀明年九月幼兒班, 唔知幾會率有幾高?

JulianMom,我的仔仔就是在樂民新村的那間救世軍幼兒園就讀。我相信其教學的內容和其他救世軍幼兒園一樣,而樂民新村的那間,我認為很好,不論老師或教學方面,均能使我的仔仔得到全面的學習,至於教學內容,我也不多說了,因為好多家長亦在此發表過。環境方面,對小朋友而言地方亦不算小,至少他們有個操場、禮堂,而園內的環境尚算寬敞及光猛。我剛於星期六那天參加幼兒園舉辦的元宵活動,當天家長和小朋友共有百多人參與,都不覺得擠迫。
JulianMom,以上純粹是我個人的意見,希望能幫到你吧!

有冇人知大窩口救世軍幼兒園好唔好呀,我上年9月入申請表,現收到通知3月中interview,兩星期後就知取錄結果.

我一直睇都發現很多家長對救世軍幼兒園有很好的評價,我想知有冇唔好的地方.請指教.
_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |
‹ 上一主題|下一主題