用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 bank1英中,成績唔好,轉入bank2B,機會大嗎?
樓主: shystc
go

bank1英中,成績唔好,轉入bank2B,機會大嗎? [複製鏈接]

回覆 shystc 的帖子

我當初都係band1入學試考得唔好入左最差個班我唔甘心係個班同d人哂時間
(情況同你差唔多,不過仲有個老師教書真係照讀)
我唔理佢照聽,佢教既收到幾多收幾多,佢鬧緊人既時間我做功課又好睇書又好
唔理!
我比心機考好2個試
2次考試都全班頭5內
到f2入返精英班
之後咩都好好..

我f2個陣教Eng個老師佢病左個幾月,
個代課老師就同我地玩gm,睇movie, 間中教下書敢就上完堂
(睇片都係訓練既一種,不過我地係睇movie敢解,邊睇邊有ws要做)

其實老師會敢做 係因為個班學生需要佢敢做先肯做野
就你話你個班係比人放棄, 個老師真係放棄你個班既就唔會去鬧
band2/3個啲真係有機會比人放棄啦

如果你去左band2既學校 我覺得d學生都係差唔多
因為間間學校一定會有呢d學生
相反可能佢地比band1個d仲壞
(包括吸煙既,欺負人既...等等)
band2既老師未必理佢地,會由佢地破壞上堂氣氛
band3既老師唔會理,由佢地嘈由佢地搞事

其實只要你女女再專心多點點 就可以逃離個班人,
去到精英班又好 中間個班又好
係第個地天.

醒目開學勳章

小凝` 發表於 14-6-10 12:13

我當初都係band1入學試考得唔好入左最差個班我唔甘心係個班同d人哂時間

當然阿女都有唔爭氣既地方....若佢好似你咁,我就唔駛煩
阿女有諗過要考好D,但行動維持唔夠耐
加上佢拿起本書,乜都唔識....更加無心機
暫時數學我教到,上次測驗有80+,佢好開心....已經係全班第2
但比其他科拉底晒....
我亦會再鼓勵阿女,希望佢能做好D

她們睇完碟,係乜都無做,連討論都無...

我d行動都係間中維持到嫁咋=P都係靠數同某幾科拉分拉返上黎

可以背書既就搵重點黎背
Eng 唔係太差
應該都有機會嫁
加油喔!

shystc  謝謝!  發表於 14-6-10 15:28

回覆 johnnywalker 的帖子

世界變了, Band 1 學校裏比較差的班,很多人已自我放棄.

可否pm我係邊間學校? or which district? Thanks.

回覆:bank1英中,成績唔好,轉入bank2B,機會大嗎

問個好多朋友及老師Band 1 英中應該不會這樣, 可否PM我呀?

回覆:bank1英中,成績唔好,轉入bank2B,機會大嗎?

請問邊區讀?可否pm我係邊間學校?

回覆:bank1英中,成績唔好,轉入bank2B,機會大嗎?

唔好博,有朋友的孩子試過這情況,到開學後十月份仍然無一間band2肯收,結果教育署安排去一間band3的面試,仲要求校長才肯收。

回覆:bank1英中,成績唔好,轉入bank2B,機會大嗎

可以pm埋比我知邊間嗎?睇番舊post我們應該同一區。

樓主,

你可否pm 係邊間學校呢 ?

因要選校啦

原來band 1 學校入5到最top 個班就等於自我放棄

band 1中學差極有個樣,只知天/神校學生靠自己努力,話有班男女一起band 幾都不許發生,你果間是學校(屯門)嗎?
‹ 上一主題|下一主題