用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 請問今年有無聖幼小朋友入到聖小?
go

請問今年有無聖幼小朋友入到聖小? [複製鏈接]

如题

0    0    0    0

自行果ROUND就好多, 呢一ROUND好似....無乜...暫時只聽見一個咋...大家都好似唔敢放聖小在第一位...

回覆:HahaB 的帖子

咁自行個有多少人可以入到聖小?

好似十幾個....唔太記得了~!
但印象中, 第一輪自行入左聖小的聖幼生, 主要係世襲或25分, 其餘20分的, 就好似收得幾個咋...

有, 都幾多,

不好意思,想問下是否填表時甲部第一志願都不填聖小?但我聽說甲乙部都要填返聖小到時扣門時先會有機會.否則連見都不會有機會, 不是嗎?

引用:好似十幾個....唔太記得了~!+但印象中,+第

原帖由 HahaB 於 14-06-12 發表
但印象中, 第一輪自行入左聖小的聖幼生, 主要係世襲或25分, 其餘20分的, 就好 ...
請問如果王是聖幼,而又有20分,有人入到嗎?

引用:好似十幾個....唔太記得了~!+但印象中,+第

原帖由 HahaB 於 14-06-12 發表
但印象中, 第一輪自行入左聖小的聖幼生, 主要係世襲或25分, 其餘20分的, 就好 ...
如果唔係讀聖幼,而又有20分,自行有人入到嗎?

回覆 Stepworld 的帖子

小一自行分配,  "讀聖幼"和 "有20分"  兩個是不相關的.   20分 隨機抽籤是由政府去做,  讀聖幼是沒有什麼幫助.

引用:回覆+Stepworld+的帖子 小一自行分配,++"

原帖由 stsanghc 於 15-12-22 發表

小一自行分配,  "讀聖幼"和 "有20分"  兩個是不相關的.   20分 隨機抽籤是由政府去 ...
咁請問讀聖幼敲門有幫助嗎?

Re-post......

如果你認為聖幼小朋友可以直接或容易入讀聖心小學, 那就可能讓你失望.

聖心小學 和 聖母無玷聖心書院 都是資助學校, 所以要了解遊戲規則.

你是不是.. .. ..?

1)  天主教徒?

2)  聖心小學畢業生?

如是為入聖心小學,  但上述2項都不是, 小一自行分配學位時被聖心小學取錄機會是幾乎零.

如有上述其中1項, 小一自行分配學位時被聖心小學錄取機會可能是10%??

如果住校網 88,可以指望統一派位“大抽獎”, 但聖心小學世襲生 =“必收生”通常比較多, “大抽獎”機會也會受到影響. 已讀聖幼與否是完全不重要.

如想靠叩門位就要慎重考慮, 聖心小學有120個小一學位, 聖幼每年會有360個高班畢業生.  聖幼畢業生 或 1-1-1 與否基本上是不重要! 叩門機會是非常非常小.

http://www.ihmk.edu.hk/content.php?id=7

‹ 上一主題|下一主題