用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小 vs 愛蝶灣基灣
樓主: moseslam616
go

聖心私小 vs 愛蝶灣基灣 [複製鏈接]

chingcging 發表於 14-6-8 21:59
no, 唔係。家姐k2個妹考k1都唔收。冇保證的
唔收?我十幾年都無聽過唔收, 除非家長唔去搵修女

引用:Quote:chingcging+發表於+14-6-8+21:59+no,

原帖由 Sindy 於 14-06-08 發表
唔收?我十幾年都無聽過唔收, 除非家長唔去搵修女
冇位收,點收?你睇今年幾嚴峻!

引用:Quote:chingcging+發表於+14-6-8+21:58+聖

原帖由 Sindy 於 14-06-08 發表
我諗你唔係好知行情, 你知唔知呢幾年只要有揀聖心下午既幼稚園生, 有幾多入得返聖心下?.....佢阿妹係聖心讀 ...
我舊同學個女考,唔收

我哋全部係聖心由幼稚園到私小到中七

Sindy  你PM我啦  發表於 14-6-8 22:13

聖心好些,差吾多七、八成上聖心中學,其他升去的都吾差!
基灣吾熟,不過最多都是一間幾好的地區津校擺了。

簽名被屏蔽

回覆 Sindy 的帖子

今年私小唔係全部收哂,有好多waiting list

回覆:聖心私小 vs 愛蝶灣基灣

如果$唔係問題, 選聖心私小啦!!!

fungkaka 發表於 14-6-8 23:43
回覆 Sindy 的帖子

今年私小唔係全部收哂,有好多waiting list
今年未收風...

好耐冇上黎BK了,我囡囡依家係聖心私小讀緊小四,當年放棄了基灣,覺得都係啱嘅,因為冇精英班,又有中學back up,雖然都辛苦,但面對升中真係冇咁大壓力,可以輕鬆D。其實我覺得兩間都唔輕鬆,如果諗埋細妹我都可能會揀基灣。不過我見聖心多數都會收埋妹妹,囡囡D同學妹妹多數都跟著入。

moseslam616  多謝分享,
如果多數都會收埋妹妹, 我較放心  發表於 14-6-9 09:17

聖心私小其實重人情味嗎?waiting最後收返幾多?下午班收多少聖幼學生呢?

鄰居小孩讀聖心下午校,游水校隊,成績中等,但升唔上中學,現在去鴨利州真光

wiman 發表於 14-6-9 01:03
聖心私小其實重人情味嗎?waiting最後收返幾多?下午班收多少聖幼學生呢?
成個修會都重人情味, 唔係我都唔會SPC唔讀, 讀聖心啦, 雖然我個係仔, 但好多人同我講華仁收好多SPC..我剛問左SH家長, 佢話都仲未七月...外人入聖心係難的, 如果自己友都難就真係難,真係跌眼鏡,.. 本來想了解下該網友情況, 佢話唔駛...由大女開始, 識左聖心廿年有多,  不過我都仲會揀聖心...

ma90a31 發表於 14-6-9 01:09
鄰居小孩讀聖心下午校,游水校隊,成績中等,但升唔上中學,現在去鴨利州真光 ...
全級90-100名外係有危機的...

親戚基灣派位一様派得好差,band 2 生派band 3 學校,最後都要叩門band 2 直資

真係多謝各位意見, 似乎唔計學費, 都係聖心較好

chingcging 發表於 14-6-8 18:23
不是,要經自行同派位。呢個係一定嘅。仲有,派唔返聖心中學嘅,多數去荷東架啦。

...

只有極少數會去荷東,去比聖心更好的學校的比例遠高於荷東

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:Quote:chingcging+發表於+14-6-8+18:23+不

原帖由 brrbaby2007 於 14-06-09 發表
只有極少數會去荷東,去比聖心更好的學校的比例遠高於荷東
可能以前12班爭6班,所以band 2就去荷東。依家唔清楚。不過,真心建議,去置富睇吓聖心學生先決定。

引用:親戚基灣派位一様派得好差,band+2+生派ban

原帖由 brima 於 14-06-09 發表
親戚基灣派位一様派得好差,band 2 生派band 3 學校,最後都要叩門band 2 直資

...
其實派位也要看小孩成績和選校策略, 不過如果負擔得起, 選聖心啦!!!

chingcging 發表於 14-6-9 09:33
可能以前12班爭6班,所以band 2就去荷東。依家唔清楚。不過,真心建議,去置富睇吓聖心學生先決定。

...

點解?hardware定software唔得?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

chingcging 發表於 14-6-9 09:33

...

仲有,直屬學校不是有8成收返嗎?
‹ 上一主題|下一主題