用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學 vs 弘立書院
樓主: iamcny
go

喇沙小學 vs 弘立書院 [複製鏈接]

引用:要愉快>弘立;要傳統>喇沙 如果學費不是

唔好諗住弘立會係好愉快學習呀!都要靠家長幫手温習呀!
致於弘立係小班教學係好,但係跟唔上的話學校都要求學生自動退學嫁,所以唔好諗得咁簡單. 因為我有朋友個仔就係咁.
我會選LS , 我會為埋個仔下一代鋪路.

引用:唔好諗住弘立會係好愉快學習呀!都要靠家長

回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

引用:Quote:原帖由+kaboBB+於+14-06-10+發表要愉

回覆 naughtybj 的帖子

又關DSE事?考舊會考AL會多D人入大學嗎?考DSE會少左人入大學嗎?
即使有人轉讀IB,因而好似令多D IB人入大學嗎,少左DSE生入,但其實咪就系多了果班轉讀IB既學生,果班有能力轉讀IB既,根本轉唔轉都多數入到大學喇。

很多謝各位比咗咁多角度讓我去考慮!

其實兩邊都有朋友的小朋友讀緊,亦有看過兩邊小朋友的功課。就功課內容及深度而言,弘立真的不淺(特別是中文)而且很多功課也不太straight forward,對初小的小朋友來說是比較困難。而LS就量多而且內容深,但相對而言在傳統的學際下其實功課是drilling類較多。

兩間學校各有利弊,對我而言,我唔係因為LS的名氣而考慮,而事實上很就近,小朋友返學很方便。但就要他面對現實接受傳統戰火洗禮。

回覆 iamcny 的帖子

小朋友性情如何?有些小朋友比較適合structured的教學,難聽d講係需要鞭策,有人逼就會交貨,這類孩子其實吾太適合係初小已經讀IB。
ISF一班裏面,同一科的成績差異係可以好大好大,好聽的係比到小朋友發展空間,弊處係小朋友可以hea讀都果到骨。傳統和IB,真系好睇你適合吾適合。

引用:回覆+iamcny+的帖子 小朋友性情如何?有些

原帖由 Jane1983 於 14-06-10 發表
回覆 iamcny 的帖子

小朋友性情如何?有些小朋友比較適合structured的教學,難聽d講係需要鞭策,有人逼就 ...
有朋友仔讀IB 類私校,真係hea 讀都得,唔交功課冇所謂,個小朋友真係要好自律。傳統學校,唔交功課,最少都會寫手冊。

回覆 hadwinboy 的帖子

係呀,所以適吾適合小朋友,真系家長先最清楚。

aheihei 發表於 14-6-9 00:45
我投喇沙一票..... 我識得既喇叭仔, 全是又玩得, 又讀得....
我識既喇叭仔都係玩得又讀得,咁先至係做人的態度!
I vote for 喇叭!

引用:回覆+naughtybj+的帖子 又關DSE事?考舊會

引用:Quote:aheihei+發表於+14-6-9+00:45+我投喇

ISF 又貴IB 成績又不是十分標清old boy network 又冇去外國track record 又唔多,想不到任何理由同百年名校LS可比,驚追晤上咪外在谷。

mk3288    發表於 14-6-11 17:49

iamcny 發表於 14-6-10 23:16
很多謝各位比咗咁多角度讓我去考慮!

其實兩邊都有朋友的小朋友讀緊,亦有看過兩邊小朋友的功課。就功課內 ...
真係好睇你小朋友呀, 佢係做野會唔會小小就話放棄果D? 會唔會好懶成日話要人幫忙? 三歲定八十, 一家人作戰都要有心理準備. 我心中而言, 如果小朋友唔係太懶唔聰明果D, 尤其是男孩子, 我會想佢細細個捱下"辛苦", 對佢將來讀咩書去邊度讀都係好D, 先苦後甜.

引用:Quote:iamcny+發表於+14-6-10+23:16+很多謝

‹ 上一主題|下一主題