用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學 vs 弘立書院
樓主: iamcny
go

喇沙小學 vs 弘立書院 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+iamcny+於+14-06-08+發表感激

原帖由 evacalbee 於 14-06-09 發表
其實唔洗"熟"喇沙都知裡面係點,我諗,喇沙同愉快學習永遠連不上線吧…  到小五小六,過唔到嗰條馬路的小朋 ...
Agree
仍然是我們少時候的書本,教法,不活動,成績唔好請你自己谷行D。

$ 不是問題一定揀ISF.  ISF 頗重中國傳統文化,小孩不會過份西化。

引用:Quote:hadwinboy+發表於+14-6-9+01:02+學校

原帖由 MrBeast 於 14-06-09 發表
都不一定,識兩個,都正人君子,做得野,有leadership, 就係寸嘴少少。 入得ls 當然要上中學,不過我fd d  ...
我識幾個3X,4X歲LS仔,人品都正人君子架,係就係的確有種氣燄,如果頂唔順的人會唔中意佢地。

所以喇沙冇留班,唔掂既一係唔該家長你搵辦法攪掂佢,一係就自己走~

rainbowcov  汰弱留強  發表於 14-6-10 15:08
rainbowcov  汰羽留強  發表於 14-6-10 15:07

引用:所以喇沙冇留班,唔掂既一係唔該家長你搵辦

原帖由 sadsam 於 14-06-09 發表
所以喇沙冇留班,唔掂既一係唔該家長你搵辦法攪掂佢,一係就自己走~
Yes that's how they remain band 1

現在國際學校也難入了,已經不是那種先讀傳統學校先…讀唔到再轉的年代了。

引用:Quote:原帖由+iamcny+於+14-06-08+發表感激

原帖由 evacalbee 於 14-06-09 發表
其實唔洗"熟"喇沙都知裡面係點,我諗,喇沙同愉快學習永遠連不上線吧…  到小五小六,過唔到嗰條馬路的小朋 ...
真係好心up ,過唔到條馬路去對面。
題外話,如果過唔到馬路d學生升上同區咩中學多?

引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+14-06-09+發表

原帖由 pptomoko 於 14-06-09 發表
真係好心up ,過唔到條馬路去對面。
題外話,如果過唔到馬路d學生升上同區咩中學多?

...
band 2....

引用:現在國際學校也難入了,已經不是那種先讀傳

原帖由 ma90a31 於 14-06-09 發表
現在國際學校也難入了,已經不是那種先讀傳統學校先…讀唔到再轉的年代了。 ...
If you have good academic results in LS, you can try transferring to an IS later but need to wait for available spaces. But if you have poor academic results (particularly English), you can only transfer to some not so popular IS.

引用:現在國際學校也難入了,已經不是那種先讀傳

原帖由 ma90a31 於 14-06-09 發表
現在國際學校也難入了,已經不是那種先讀傳統學校先…讀唔到再轉的年代了。 ...
Yes   

好的IS超難入又超貴!

唔太出名個D讀完、唔平,又憂出路。

現在樓主有一個有規模,有設施的IB school,  又不是有學费交就馬上收你嗰种internstiobal achool....所以La salle 吸引力不及 IMHO

回覆:picture 的帖子

我們早前也有同樣問題,ISF vs港島傳統名校,最後選了後者,理由,傳統比較有track record,而且希望小孩在一個較現實的環境成長!我們也十分不捨!

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+14-06-09+發表都

原帖由 VKwan 於 14-06-09 發表
我識幾個3X,4X歲LS仔,人品都正人君子架,係就係的確有種氣燄,如果頂唔順的人會唔中意佢地。

...
My hubby was from LS. He has some rich LS friends who are humble and nice.  I also knew some LS friends when in university.  They were quite mild people.

So these are just some examples.

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+14-06-08+發表俾我

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-08 發表
我以前返數碼港,見過宏立去行超市。老師係外國女仕,著衫就比較sexy 咁,都好照顧小朋友,小班教學會照顧 ...
十分好的意見

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

引用:十分幸運地抽中了喇沙,又有ISF弘立的OFFER

原帖由 iamcny 於 14-06-08 發表
十分幸運地抽中了喇沙,又有ISF弘立的OFFER。兩間教學方式迴異的學校,各位有甚麼高見?
...
咁都要問?sure ls la

ma90a31 發表於 14-6-9 16:41
既然樓主已有isf offer, 只要keep 住英文,我估要入返is not impossible, 始終會有出有入。
掉返轉由isf 轉返入ls 就一定較難

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+14-06-09+發表都

原帖由 VKwan 於 14-06-09 發表

...
從來高層。有身份都有點氣燄。清醒啲啦。

受谷才好入LS。

要愉快>弘立;要傳統>喇沙
如果學費不是問題,或打算將來往外地升學>弘立,無謂破壞親子關係,小朋友又開心!

讀得吃力或唔吃力係因人而異,我眼見唔係所有喇沙仔都瘋狂補習,而且仲有好多課外话動。名校唔一定係洪水猛獸,好多學生都係正在愉快樂習。有人會覺得名校生講嘢好” 寸”, 呢點我唔排除個別名校生會係咁,但我認識嘅都係有規有舉,好有禮貌。可能名校生講嘢比較有自信,聽起嚟俾人感覺比較” 寸” ,如果同一番說話出自地區學校生,又會有人感得佢講嘢好有自信。
‹ 上一主題|下一主題