用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 致蝗虫家長書
樓主: 宏心
go

致蝗虫家長書   [複製鏈接]

Busybody! 發表於 14-6-10 10:22
13億全部變得有教養也不見得他們樂意留在自己地方呀,畢竟人太多資源機會唔夠分。仲有中國人鐘意名牌嘛,可 ...
人離鄉賤!

我識有位中國重點大學教授, 十幾年前移民去了美國, 因為希望小孩子有更好的將來。佢响大陸係系主任, 去到美國也只係做圖書館的職員仔。他的朋友(即其他教授)並沒有很羨慕他, 也沒有覺得他很威, 也知道他只是為了孩子。

另一位講師太太移民去了澳洲, 自己就到日本留學, 其間, 太太識了一位白人離開了。他學成歸國, 現在是重點大學的教授, 後來也結識了一位太太, 生了一個女兒。好彩前任沒有孩子。大家都在說好地地去外國做什麼, 老婆都無埋, 好彩依家佢都過得幸福。

唔好話中國人鐘意名牌啦, 全世界都鐘意名牌的, 我們都喜歡美好的事物。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-06-10+發

原帖由 Busybody! 於 14-06-10 發表
13億全部變得有教養也不見得他們樂意留在自己地方呀,畢竟人太多資源機會唔夠分。仲有中國人鐘意名牌嘛,可 ...
妳講到好似好了解他們咁,好似你識曬呢13億人咁

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+14-06-10+發表1

引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+14-06-10+發

原帖由 Busybody! 於 14-06-10 發表
而家識左13億其中的你先
我無妳咁好彩,我識果啲全部都係有學識,有質素,為人低調的

引用:Quote:Busybody!+發表於+14-6-10+10:22+13

Busybody! 發表於 14-6-10 10:47
我睇到的是d大明星去到外國做大茄哩啡都肯,回國內又話自己國際影星。就算全球有1%的人口喜歡名牌,乘13億 ...
唔好剩係睇到衰果啲啦, 見到當自己時運低, 見唔到, 見唔到。對眼要睇好嘢, 睇得多, 自己都靚啲。

引用:Quote:Busybody!+發表於+14-6-9+23:55+不如

原帖由 little_yolky 於 14-06-10 發表
所以係貪曾政府的錯!最初開放自由行時, 都係一線城市, 來港的人士彬彬有禮, 又只會逛名店, 邊有人會去搶奶 ...
"如果13億中國人都彬彬有禮的話, 中國就有希望了!這是我們的夢想!"

這也是我的夢想,希望有生之年可以見到。。。但今時今日見到的,係大陸父母可以隨意讓小孩大街大巷便溺,真係無地方都可以找條後巷丫,好可怕,怎可以從小就如此磨蝕小孩,磨蝕他們的自尊心羞恥心,不知何為榮辱,視四週目光如無物,好可怕!

sugarnana 發表於 14-6-10 10:56
"如果13億中國人都彬彬有禮的話, 中國就有希望了!這是我們的夢想!"

這也是我的夢想,希望有生之年可以見 ...
你真係大錯特錯了, 唔係小孩。

有一次, 我見到位阿嬸, 响尖沙咀海運果邊條天橋底, 手抽好多名牌紙袋(即係剛shopping完啦, 即係剛從商場出嚟啦), 然後响後巷小解。你話死未!做乜唔响商場去埋? 做乜要隨處大小二便, 真係好反感。

引用:Quote:sugarnana+發表於+14-6-10+10:56+"如

原帖由 little_yolky 於 14-06-10 發表
你真係大錯特錯了, 唔係小孩。

有一次, 我見到位阿嬸, 响尖沙咀海運果邊條天橋底, 手抽好多名牌紙袋(即係 ...
正正因為其父母都是從小如此訓練她嘛!代代相傳。

回覆 little_yolky 的帖子

總之大人係咁, 細都係咁. 這些都是素質問題, 火車上, 月台上, 旺角街上, 銅鑼灣街上. 上次仲在人地商店裏. 比個導遊鬧仲要繼續"ALL". 真係慘不忍睹. 我真係包容吾倒!

圖書寶寶 發表於 14-6-10 11:12

總之大人係咁, 細都係咁. 這些都是素質問題, 火車上, 月台上, 旺角街上, 銅鑼灣 ...
商場入面有廁所, 做乜要响商場痾?

急咪"ALL" 囉! 就係咁簡單! 任何地方, 任何時間, 就地解決! 咁先係 "超級強國人" 嘛!

引用:Quote:Busybody!+發表於+14-6-10+10:47+我

引用:Quote:圖書寶寶+發表於+14-6-10+11:12+回覆

商場入面有廁所, 做乜要响商場痾?
記得最初第一單係海港城入面,名店門口屙屎,之後斷斷續續發生屙屎屙尿事件,連迪士尼周圍都係次所都唔去,要屙落垃圾筒面

xyzroom 發表於 14-6-10 12:07
記得最初第一單係海港城入面,名店門口屙屎,之後斷斷續續發生屙屎屙尿事件,連迪士尼周圍都係次所都唔去, ...

我有一次去迪士尼都見到, 明明隔離就係廁所, 大人係都要抱住個細路當街痾, 仲痾响片上面。既然有片, 做乜仲要大街大巷痾, 我諗到依家都唔明。

回覆:致蝗虫家長書

其實說來說去,我覺得都是政府的問題,不過說回當年中央是不支持生在香港就有香港身份的,但是法院的判決就是那樣,以至於後來大量雙非湧入,導致後來政府看看實在不行了,改政策,但已經很多雙非子女了,所以老百姓吵來吵去不解決問題,關鍵是政府和政策

引用:其實說來說去,我覺得都是政府的問題,不過

咁深芧盾,將來兩批學生共處,唔知會發生咩事?!

引用:咁深芧盾,將來兩批學生共處,唔知會發生咩

‹ 上一主題|下一主題