用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 致蝗虫家長書
樓主: 宏心
go

致蝗虫家長書   [複製鏈接]

引用:我絕對贊成真理是越辯越明,而且據理也要力

回覆 布來夫 的帖子

如果班雙非遵守遊戲規則,當佢地派得吾好,就吾會係到阿之阿左摩洛哥啦。你估只係你地派得吾好,幾多土生土長的香港人派得吾好,吾通佢地就抵死。這個遊戲吾係第一年玩,佢地吾鐘意可以吾玩,無人用槍指住佢地要佢地落黎玩。派得吾好就話告政府。係佢地自己的行為令香港人討厭。

回覆 布來夫 的帖子

我發帖也不是甚麼漫罵呀,大家觀點與角度啫,係囉,香港教育為甚麼會變成這樣?其實不單是教育,香港甚麼政策都不知搞甚麼,老是等著,拖著和擁抱著大陸,我又唔明甚麼是排除異己,有這樣的想法的人已是有問題。再者寬宏大量也要有個譜,不是你打我一巴,踩你一腳,我還要讚你有厚道,這個講唔通喎。至於機會我地香港人俾足啦,不過有人貪得無厭喎,我地又怎辦,唔通又送個心口俾人揼先至啱,好似又講唔通喎。至於佢地真係想下一代改善未來,首先要改善吓自己,因為佢地自己都其身不正,個小朋友又有何將來呢?我回帖都唔係想爭論乜嘢,只係想講做好事、守規矩、互相幫忙有幾難,難就難在自己,自己唔做重鬧人,我就算想幫都幫唔落手啫!

回覆:致蝗虫家長書

講得太好了!

引用:我絕對贊成真理是越辯越明,而且據理也要力

原帖由 布來夫 於 14-06-09 發表
我絕對贊成真理是越辯越明,而且據理也要力爭的,這是作為一個公民應有的態度,可惜目前情況已變成一種漫罵 ...
謾罵~就係因為有人提出d不合常理嘅道理!

lz應該是大陸人吧,寫文章看得出

宏心  香港資訊流通,文革六四我們知的更多  發表於 14-6-10 08:00
宏心  而且香港資訊流通,文革六四我們知的更多  發表於 14-6-10 08:00
宏心  香港教育未經文革破壞,中文至純。  發表於 14-6-10 07:56
宏心  香港人中文一定差?  發表於 14-6-10 07:54
ma90a31  像台灣。  發表於 14-6-10 01:42

引用:Quote:paopaowash+發表於+14-6-9+11:55+打

引用:回覆+宏心+的帖子 第一次聽有人鬧人系蝗虫

原帖由 wingsma 於 14-06-08 發表
回覆 宏心 的帖子

第一次聽有人鬧人系蝗虫時,還以為系鬧香港人系蝗虫!蝗虫系只會消耗大量食物,沒有生產 ...
「中國內地可以自給自足」講得好呀,那麼他們為何搶奶粉搶到去澳洲、紐西蘭、加拿大等國呢?飲番中國制奶粉丫笨。

引用:小朋友係無罪,講完!

原帖由 henghui8 於 14-06-09 發表
小朋友係無罪,講完!
對!香港的小朋友係無罪的,為何要承受現在的局面!

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+14-06-09+發表

原帖由 paopaowash 於 14-06-09 發表
我不是攞着数,没想同他们为伍,也不想冒犯各位,但是被误解的感觉很不好。 希望你们明白不是所有内地人都 ...
英國統治香港時香港是繁榮一片的國際大都會,比起西方國家香港算是少歧視外來人。我們現時是被逼虎跳牆,忍無可忍才會挺身發抗。但竟然會給你們反撃為不夠包容! 舉例你入屋打刼,屋主反抗,你反鬧他不包容你打刼!! 道理正確嗎?

回覆:hadwinboy 的帖子

再鬧再嘈都幫唔到啲咩。攪奶粉短缺都攪幾年,你估班官做到咩!?我覺得不如叫政府俾錢喺大陸買小學學位,反正佢哋落來讀都係洗我哋嘅錢,豪俾佢地囉,一天光晒。不過你問乜協物協,佢一定唔贊成……

要包容,首先要容得下。香港一個小小地方,怎樣容得下12億的胃口。中國有戶口制度,北京上海廣州都沒辦法包容外省人,學校醫院褔利都先給自己戶口的人,連自己人都容不下自己人,又叫我們怎樣包容。

強國人認為他們的孩子應該有比較好的學位,難道香港人的孩子就應該得到比較差的學位。你們不喜歡派位可以返回大陸讀,香港人不喜歡派位還是要讀,因為9年是強迫教育。不喜歡最好不讀,我相信沒有香港人覺得損失。

回覆:sp3014 的帖子

如果派去LS, 蝗蟲媽一定唔介意坐幾個鍾車程都肯去, 咁就唔會吠!

Busybody! 發表於 14-6-9 23:55
不如再想想,若果13億中國人若果都彬彬有禮,係唔係就可四處亂竄呢?都要看看別人地方的容量吧。輸入d本地 ...
所以係貪曾政府的錯!最初開放自由行時, 都係一線城市, 來港的人士彬彬有禮, 又只會逛名店, 邊有人會去搶奶粉。

後來開放二線居民來港, 至多了許多厚多士, 國內水貨係犯法的, 他們明目張膽在記者綵訪時話, 叫我哋唔好講咁多, 買幾罐奶粉賺水腳都嘈。根本係大陸海關無做好把關。

另外, 你所說如果13億中國人都彬彬有禮的話, 中國就有希望了!這是我們的夢想!

引用:Quote:Busybody!+發表於+14-6-9+23:55+不如

引用:Quote:Busybody!+發表於+14-6-9+23:55+不如

Busybody! 發表於 14-6-10 09:51
我意思係話不是彬彬有禮就夠資格可以隨便到別人國家居住,讀書或工作。

...
但係如果厚多士都係彬材有禮守規矩, 咁又無咗好多問題了。

如果同胞們都變為有教養的人, 表示全國國民質素提升, 他們就有足夠的競爭力, 我們也樂意往內地大城市工作, 所有國際大都會都係大量人口流動。

有質素的人口也不會一定喜歡往外流動, 畢竟, 如果中國有機會, 他們可以在很多中國大城市居住及工作。當接受了適當的教育, 人的質素提升, 社會生活改善, 大部份人會熱愛他們成長及生活的地方。現在的問題是, 厚多士們沒有接受文明的教育, 但富有了, 所以往外闖, 為自己爭取更多利益, 是自私的心理, 將自己的自私再合理化。

我們歡迎有質素的流動人口, 不要厚多士, 不要大便嫂。

引用:Quote:Busybody!+發表於+14-6-10+09:51+我

‹ 上一主題|下一主題