用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 adhd放假食藥問題
go

[過動] adhd放假食藥問題

平時小朋友返學食concerta 12個鐘 平時六日會停藥 黎緊暑假好唔好比佢繼續食呢 有無小朋友真係一星期食七日藥架

我囝要學鋼琴,日日練琴。假期亦是溫故知新的時候。所以多年來無停過藥。
for every one criticism, three positives must be given.

仔仔太瘦,上年暑假18mg改5mg.

如果要學野就食, 唔學野就唔食.

我打算會俾佢食, 因假期不食, 如果我又不在佢附近, 佢一日可以只是玩, 不知做咩, 我希望佢可以做下補充先去玩.

我囡吃藥後很瘦,所以佢唔返学的日子就冇食

我兒上學日都是吃concerta 12小時, 放假一般會食5小時的短藥, 除非當天是完全自由日.
亨受和孩子的每一秒鐘!

其實我之前都成日諗呢個問題, 但阿仔既中文老師叫我地盡量唔好停,因為佢個仔都好似阿仔有學習問題, 但無阿仔咁活躍, 佢話d藥係 keep 住佢地個腦既神經, 唔好太興奮, 所以阿仔之前一長假期唔食,一到返學又唔好, 所以我今次暑期都會要佢食, 不過就唔係食2粒半, 食一粒. 同埋瘦呢個問題, 我開始都好擔心, 因為我個仔本係好瘦, 但食左咁耐佢都ok 仲肥左, 可能佢一直都有踢下波加上青春期開始, 好鬼大食!

醒目開學勳章

回覆:eeyore_fy 的帖子

你地係未食"r"字頭隻藥? 我仔食左會冇晒胃口, 要過藥力後1-2個鐘先有返胃口, 唔知係未咁搞到佢都好瘦, 同埋發覺依年佢小量運動後無啦啦話呼吸困難, 照過肺同心電圖都話正常, 但大運動如藍球, 足球又話冇事, 有d遲疑係隻藥嘅副作用, 你地小朋友有冇依d情況出現?

引用:如果要學野就食,+唔學野就唔食.+

牡丹 發表於 14-7-7 17:15
我兒上學日都是吃concerta 12小時, 放假一般會食5小時的短藥, 除非當天是完全自由日.  ...

Hi

Concerta has 5小時的短藥??
Or other medicin??

牡丹  放假食 Ritalin 10mg  發表於 14-8-16 16:03

回覆 garyleung 的帖子

1日1粒, 我囝食緊32mg.

個人意見, 可以唔食盡唔食, 始終食左有副作用, 令佢無胃口又唔長高。