用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 當有培幼喺手,你仲會target邊間小學?
go

當有培幼喺手,你仲會target邊間小學?

我女考到培正幼稚園,本身幾鍾意培正教學及德育培訓,理念上大致認同。如小朋友有能力可更進一步,除咗拔萃非本人那杯茶外,大家仲會考慮邊間小學?

回覆:當有培幼喺手,你仲會target邊間小學

我估神津校才能打動我

培正我都好鍾意,因為一條龍,但中文中學又的確唔係我想要嘅嘢,如果我有其他offer可以鋪到路入英中,我會棄培正

多謝意見,但可唔可以具體啲講原因同邊間小學呢?唔該

回覆:當有培幼喺手,你仲會target邊間小學?

個人意見,其實,唔鍾意培正,唔鍾意中小/中中,為何申請?何不集中精神、心機、時間去搵路上英幼?大把international kindergarten 全英語教學。喜歡英文學校沒錯與對,知自己要乜最重要,有培幼offer又唔係自己杯茶的話,九條龍直上博士學位也是徒然,因為成個「中文」教育過程都令你心裏有條刺,何必呢?其實唔啱都申請浪費自己$30申請費、$660留位費。。。更重要是,浪費人家人力物力(在培正、至少3年幼稚園、分分鐘加6年小學、6年中學,浪費資源及時間多達15年.....浪費自己學費錢9年加高中3年),及真正真心鍾意培正的學生和家長機會、學校interview 及 admin resources. 啲大陸雙非已經累到香港家長比強國人剝奪港人資源,香港家長唔啱口味都生霸死霸,真的令兔B、龍B雪上加霜。香港教育的確是有疚病的地方,但有時不一定是𡃤教育制度,(港人、雙非及單非)家長心態與行為品德一樣有「貢獻」。btw, 其實,中文比英文難學好多倍,英文26個字母,懂併音就識讀,grammer有特定structure , 中文像文、像意、像形、像聲,識睇都未必識讀、識讀又未必明意。中國中文文化,學得好,小朋友大朋友都知自己的「根」在那裡,這對個人修養品德有莫大影響。英文當然重要,但說得一口流利英語,少看自己種族「母」語,等同看不起媽媽説的語言(除非母親說「流利外語」).......中文學校,不一定只得英文一科有英文,學好英文一科,其實易過「同時」學好英文及中文兩科語言。

雖然培正唔係我杯茶,但係我好好奇,間學校唔係你心儀先報咩?人地收咗先問呢個問題?講真,做人不要太貪心,因為培正係好多人嘅目標。
我只想講,沒有最好嘅學校,只有最適合自己子女嘅學校

引用:個人意見,其實,唔鍾意培正,唔鍾意中小/

原帖由 angie_mama 於 14-06-09 發表
個人意見,其實,唔鍾意培正,唔鍾意中小/中中,為何申請?何不集中精神、心機、時間去搵路上英幼?大把int ...
十分認同! ---> 「中文比英文難學好多倍,英文26個字母,懂併音就識讀,grammer有特定structure , 中文像文、像意、像形、像聲,識睇都未必識讀、識讀又未必明意。中國中文文化,學得好,小朋友大朋友都知自己的「根」在那裡,這對個人修養品德有莫大影響。英文當然重要,但說得一口流利英語,少看自己種族「母」語,等同看不起媽媽説的語言(除非母親說「流利外語」).......中文學校,不一定只得英文一科有英文,學好英文一科,其實易過「同時」學好英文及中文兩科語言。」

人家鍾意英中對你有影響嗎,每個人都有選擇權利,再且,有講過中文易學過英文嗎? 讀英中就中文會差嗎? 想讀英中就一定會入到嗎? 入唔讀而揀培正又有問題嗎? 培正唔係自己首選就唔可以報? 就要讓個位出嚟?

會target 德望,spk,聖心私小
Btw, 我唔同意有培幼就一定要疊埋心水讀到中學,都未讀點知適合?同埋小朋友性格越大越顯現,得2-3歳都未知哂

人望高處, 有何不妥? 報龍校都係想穩穩陣陣去玩小一遊戲啫...

就算依家 K 可以入到德望, SPK, 聖心, 真光, 相信到搵小學時好多家長仍會報其他更心儀的小學, e.g. DGS, SPCC..

我估唔到問少少意見會有家長有咁大反應

首先請留意清楚,我有提及過我係鍾意培正嘅,無論宗教、理念大致上都好認同。我冇話過中文易學又或者只心儀英小或英中。事實上小女有英小龍幼offer但都揀咗培正,因為我鍾意培正嘅德育教學。個人只希望小女中文要有小學嘅程度,我唔需要佢學到作家級,只求足夠應用日常生活就得。相反,學英文雖然比中文易,但要聽說寫流利並唔係容易。對英文有要求嘅最大因素係屋企未來(未計劃過幾時)有機會移民外地,如英文唔好係好有問題。

咁有時尤其响forum入面唔駛將家事全盤托出,仲有我都真心覺得培正英文都唔差,只係人要向前望才能有進步。又或者咁,如培中日後加強多啲英文訓練,咁我就唔駛心多啦!但件事都係講緊十幾年後嘅事,個世界係點我點知。我而家只係盡自己努力做多啲research同問吓意見,正所謂機會係會留畀有準備嘅人,行前一步並無不可。

仲有,我多謝有實質input嘅家長所畀嘅意見。但始終forum係一個open嘅世界,你有權發言,我有權認同或不認同, 對某啲言論有所偏激嘅人,本人不敢苟同。不過其中可看出每個人嘅修養同來涵都唔一樣。以目前我所接觸真正培正嘅家長,絕大部分都係謙虛有禮嘅。好多時啲人話睇住自己小朋友就如照鏡,性格、禮貌、個人修為。。。

sorry,有啲離題,但請留意自己嘅言論係會影響下一代,中。當然如自己都唔知自己有問題嘅就最可悲

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,會唔會係小朋友大咗d,你更了解佢,所以可以幫佢揾間更適合嘅小學?!而唔係假設性嘅問題呢?!
類似嘅問題,响小一嗰間出現過,咁啱我識兩個好大機會係資優嘅小朋友,都係小3-4轉走,一個由唔鍾意返學,到响新校重拾學習興趣,另一位就更上一層樓!
而討論中,有媽媽話識得有資優生插入培小,讀得好開心
我估,人夾人緣,未讀過唔會知啱唔啱,唔啱嘅話,隨時轉走到可以!到時你就唔會再問相同問題!
恐龍家

其實因為中文學校或英文學校的緊張討論都不是第一次見,似乎出自某間中文小學對此類的言論特別反應大,不敢恭維

哈哈似乎回應的很多都不是真正有培幼offer在手or真正用家。何不入培幼组羣or fb group問意見?

回覆:fishmaruko 的帖子

可能因為幼龍而是中文学校又比較多家長希望入到的就此一間。

回覆 細咩咩 的帖子

培正是怎樣呢? 不是英文主要教學? 如想讀英中, 讀培幼不合適嗎?

回覆:happybbpig 的帖子

其實我相信大部分人揀培幼都係希望一條龍唔洗煩小學中學,但培正中學現時係中中呢個係事實,而我只係覺得如果我target嘅英文中學,咁我會為一間同好嘅英文中學有連繫嘅小學甚至幼稚園而放棄培正,但唔代表讀培小就銜接唔到,只係鋪路問題