用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問將軍澳區邊間小學做融合教育較好呀? ...
go

[學校] 請問將軍澳區邊間小學做融合教育較好呀? [複製鏈接]

將軍澳區邊間小學適合自閉症兒童就讀?有愛心及包容的學校!
   5    0    1    0

回覆:請問將軍澳區邊間小學做融合教育較好呀?

明道小學、王余家潔、將循小學,聽講基德小學也融合,可能係師生比例小,老師會多關顧小朋友。

註:如跨區,北循小學。見特殊教育老師有100%.相信資源夠。

多謝建議
有冇小朋友,讀緊呀?好似一級開齊五班,班大的學校又擔心老師照顧不到A仔。選有些質素的學校定選收生不足的學校好?

引用:多謝建議有冇小朋友,讀緊呀?好似一級開齊

原帖由 丁丁太太 於 14-06-08 發表
多謝建議
有冇小朋友,讀緊呀?好似一級開齊五班,班大的學校又擔心老師照顧不到A仔。選有些質素的學校定選 ...
我仔讀將天,老實說老師有無愛心同耐性睇你遇唔遇到,但社工同言語治療c真係好好,又有社交小組,又有課後加強輔導課做功課。

聽聞明道都好,但聽聞評估考測好密。坑口信義會可以不用諗,open day問支援第一句就叫你去有融合教育,覺得佢地唔願意收

我覺得劉德唔錯,報纸有報拎左關愛sen學校獎項

引用:我覺得劉德唔錯,報纸有報拎左關愛sen學校

原帖由 opuyo_kannus 於 14-06-08 發表
而家仲有呢間小學咩?真係唔知

咁陳國威同志蓮這兩間之如何呀?好小班教學,因少人選,不知在融合方面做得好唔好!

志連, 黃澡深做融合聽聞都幾好

1仔1女的朋友,你個仔仔讀將天。這是將軍澳區手屈一指的好學校。個個都想入,請問你個小朋友是否高功能的呀?所以才能適應這所好谷的好學校呀。因有好多人好多機構去說sen  的孩子最好選小班不太出色的學校才能生活到。你對這說法點睇呀?

引用:明道小學、王余家潔、將循小學,聽講基德小

原帖由 littlehei2008 於 14-06-08 發表
明道小學、王余家潔、將循小學,聽講基德小學也融合,可能係師生比例小,老師會多關顧小朋友。

註:如跨區 ...
王余家潔一定唔使唸,位老師表明佢地學校無。

引用:Quote:原帖由+丁丁太太+於+14-06-08+發表多

原帖由 1仔1女 於 14-06-08 發表
我仔讀將天,老實說老師有無愛心同耐性睇你遇唔遇到,但社工同言語治療c真係好好,又有社交小組,又有課後 ...
Yes, Wong Yu Ka Kit also same

引用:我覺得劉德唔錯,報纸有報拎左關愛sen學校

原帖由 opuyo_kannus 於 14-06-08 發表
呢間,

引用:1仔1女的朋友,你個仔仔讀將天。這是將軍澳

原帖由 丁丁太太 於 14-06-08 發表
1仔1女的朋友,你個仔仔讀將天。這是將軍澳區手屈一指的好學校。個個都想入,請問你個小朋友是否高功能的呀 ...
我仔應該唔係咩高能力啩,其實都辛苦架,因為kg太太淺,但相信好快追上而家叫中上囉

‹ 上一主題|下一主題