用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 有冇小朋友抽中入培基呀
樓主: wah143728
go

有冇小朋友抽中入培基呀 [複製鏈接]

wah143728 發表於 14-9-23 21:47
回覆 Ronnym 的帖子

15分佢地計分制,大把人有20及25分,填甲乙好博下

2樣野黎架WO~

小一玩法...

自行 = 計分制
大抽獎分甲 / 乙 = 不計分, 純粹睇你點填表

香港地, 係有D名氣 / 口碑既學校, 你自行果PART 得15分... 點報都好難會中. 你報邊區, 結果都一樣, 除非你鐘意果間唔係大熱. 拎住15分就叫做D 機會.
另外, 25分都分好多種, 無一種係必收,
只有世襲 (即係有哥哥/姐姐響到讀緊) 先要必收. 要計分, 係多過25分.
每間學校, 只須要收晒世襲, 點都會有40-60個位拎出黎大抽獎, 我唔係好明點解會 "好搏".

如果你地拎住15分, 要自行已經中既, 你只可以選擇次次熱既學校.

呢個遊戲, 講運氣係亦講機會率~

大家加油.

睇下 EK 有心既家長提供既資料,

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

91網3間大熱
一呂 (22%), 沙呂 (7%), 培基 (12%)
最低估計世襲超額收生. (即係保守估計)
佢地收晒呢班世襲學生, 都會有
一呂 (43人), 沙呂 (65人), 培基 (49人)

其實睇返91網 每間都約有120個學位.
大前題先講 -- 教育局SET 左, 要有50% 學位係用黎"自行收生"
而91 既學校, 大部份都唔差, 通常每間收世襲學生, 都可以收足60人. 只因為佢地無超額, 所以響坊間報表榜上無名而已

再睇返91網頭號3大熱...
佢地拎得出黎既大抽獎位, 有40-60個
其實同其他次熱拎出黎大抽獎位 足60個, 其實都相差不大架~

甲/乙2PARTS 根本唔計分~ 所以機會率係均等.

自行果D咩25分20分, 其實係點收...
當學校有120個學位.
一半要拎出黎"自行收生"
即係60個學位.

先收晒世襲, 世襲 (即係有哥哥/姐姐響到讀緊).
如果仲有位既, 先慢慢同你排, 25分, 20分咁收生, 即係咩父母姐哥係舊生, 宗教分果D)
如果, 學校收世襲都已經OVER 60個學位, 你拎住25分, 20分既, 根本同15分一樣~ 一樣要行埋一邊. 等玩甲/乙.

希望可以幫到大家

回覆:Ronnym 的帖子

請看清楚教育局自行計分這part,50%自行,世襲是佔30%,吾夠分是從統一的50%補學位,絕對吾影響20%自行計分的,換轉世襲的30%,有多出學位是會放落自行計分的,所以自行計分的是有機會的

thx all

當自行有60個學位,世襲生又多,20宗教分嘅人又多,根本論唔到去15分,對嗎?
等抽獎碰運氣?

引用:當自行有60個學位,世襲生又多,20宗教分嘅

原帖由 wah143728 於 14-09-26 發表
當自行有60個學位,世襲生又多,20宗教分嘅人又多,根本論唔到去15分,對嗎?
等抽獎碰運氣? ...
正確,如果連20分都要抽,15分就一定無望,唯有等大抽獎

回覆:wah143728 的帖子

Yes

引用:我小朋友讀馬鞍山朗思,本身得15分,自行派

原帖由 szecheuk 於 14-06-08 發表
我小朋友讀馬鞍山朗思,本身得15分,自行派唔到,统一派位時甲,乙部分都係第一位揀佢,好好彩收左。 ...
點解唔選擇馬主呢?

回覆 wah143728 的帖子

YES, 本身想大抽獎搏下, 點知依D有D驚.....因為培基如無意外,係全91最少抽獎位......

回覆:szecheuk 的帖子

恭喜嗮,我女儿都是培基,有机会认识下

回覆:有冇小朋友抽中入培基呀

我個囡都是抽中第一志願入到培基

依個POST係上年架, 不嬲培基依個GROUP都少D人留言!!

請問有冇培基2015小一的whatsapp group ?

我都係15分自己抽唔中
大抽獎抽中! 好開心

引用:我都係15分自己抽唔中+ 大抽獎抽中!+好開

原帖由 sethyau 於 15-07-30 發表
我都係15分自己抽唔中
大抽獎抽中! 好開心
你之前係咪考慮沙呂/培基?想問你最後為何選左培基?

請問有冇人知今年有幾多個叩門位?

無考慮其他一線學校...對培基情有獨鍾!😆
所以自行、甲一和乙一都選培基!

培基每年基本有12叩門位,若派位後有人放棄註冊學位就會補上叩門學額,今年小一就共有14位爭約500人爭入啊!今年叩門唔使111的,不過來屆就唔知要求啦!

引用:培基每年基本有12叩門位,若派位後有人放棄

原帖由 Minime_mami 於 15-09-18 發表
培基每年基本有12叩門位,若派位後有人放棄註冊學位就會補上叩門學額,今年小一就共有14位爭約500人爭入啊 ...
請問知唔知培基鐘意收邊類型學生多?叩門會in d 咩架?謝謝

非常著重品德要求和愛收學術型的學生。第一輪叩門考品德,主要睇小朋友能坐定與否,是否乖巧,圍繞品德行為作簡單對答。此Around後會有150人可以入2nd in。
2nd in考學術對答 包括普通話 英文會話 英數文字題 常識 共十題左右,兩老師對一考生。
不用見家長。

‹ 上一主題|下一主題