用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急問︰地利亞 VS 基真
樓主: 60後爸爸
go

急問︰地利亞 VS 基真 [複製鏈接]

回覆:急問︰地利亞 VS 基真

地利亞中文程度較一般津校底,對升中好不利,朋友個女讀左一年李鄭屋官小,之後轉返出去普通津校,到現在六年級中文都係跟唔上。樓主要三思了!

小女就讀基真一年級.  講真上次不愉快事年當場會唔開心, 但有幾多真係同報導一樣, 我地有一班在場家長又唔認同.
我只可講, 基真係65網未發生不愉快事年時已經去到2線頭.1線尾.  我朋友選佢第3都入唔到.  你入到已經好好.  而你講40網. 你又點知一定會係好學校.  如果女仔65中學網好多40中學網.  朋友個女派了去一間冇填過的深官.  所以好唔好真係要睇你點睇.

回覆:60後爸爸 的帖子

你之前留過乜言?人地又會覺得舒服嗎?

上面兩位家長留言,我都好同意

60後爸爸 發表於 14-6-7 18:22
今日放榜,派去中華基督教會基真小學

而本身有地利亞英文小學(私立)學位
讀DELIA你就預咗最快中四或最遲完成高中去外國讀大學..

60後爸爸  外國,唉!讀不起  發表於 14-6-9 15:11

we also put 基真in no.3 choice, 我明白之前跳樓事件,可能校方的處理手法唔妥當,但我估经一事長一智,之後會處理得更好。

sammilcm    發表於 14-6-10 10:37

回覆 60後爸爸 的帖子

我覺得不愉快事件係個別事件, 唔應該對選校決定有太多影響.

sammilcm    發表於 14-6-10 10:37

60後爸爸 發表於 14-6-7 23:32
對方仍然在線,仍未回應我。

佢知道65只有13間學校嗎?有幾多校網會有咁少選擇?
對不起, 想請問一下, 林金殿的口碑如何? 難入嗎?

60後爸爸  聽說ok,我排佢第二,也入不到。  發表於 14-6-9 15:11

想問吓各位家長地利亞小學有咩吾好?

其實間間學校都好,似乎係自己個小朋友讀吾讀到書,我大女讀仁紀升中去左間band1尾學校又如何呢?咪又係讀得好辛苦,小朋友係叻既讀邊間都會係精英,平常心喇,放鬆d。

60後爸爸  好怕選錯  發表於 14-6-9 15:24

其實讀地利亞係多南亞裔人多,但比得$交學費既南亞裔人都吾係我哋所見既屋邨個d人,係有一般學識既南亞裔人,針就冇2頭利,有得必有失,依家屋邨學校我又吾見得係吾係真係咁好。因為依家真係太多新移民家庭子女讀,d學生係吾係真係咁乖呢?中文叻但英文咪又係追得吃力,尼d真係見仁見智喇?尼d都係我自己既見解(不喜·勿插)

回覆:小鈴鐺 的帖子

唔回樓主,純答你,睇下你劃條線係邊同點劃,佛林位置好,週圍多屋村,派位都唔錯,我認為除雙仁佛林都比較多人選首選,佛林收得多學生派得好慨多係正常,不過用學生人數計比率派band1中學,幾間2線係差唔多,比率慨野睇下你點定,自己睇下各校網頁,用下計數機

給你參考的. 事件之前我都係一心入基真, 重參觀咗2次. 平心而論, 學校是不錯的.   如果真的要選, 我會選基真. 地利亞口碑不大好, 重要比學費.\
如果不介意, 不如去青衣長享何澤芸叩門, 學校是不錯的.

利申: 住青衣, 自行填了基真, 派位填了享澤, 最後選了直資.

60後爸爸 發表於 14-6-9 15:10
之前?我留過咩言?我甚少上這裡,無得罪你啊!

是你先說︰「快d決定放番個位出來比人吧」

如果而家唔肯定可以比小朋友去外國讀就讀本地學校啦. 有時要現實點, 個件事可能只係個別個案. 如果真係唔想讀基真. 就快快去第二D學校叩下門啦.

你可以用原本讀私校學費來比佢補習.

60後爸爸.  冇話選錯嫁.  冇最好的學校, 只有最適合的學校.  個個人選擇唔同, 我唔可以話基真係超好的學校, 我只可以講, 上次不愉快事件不是全同報導一樣.  而學校係有心教好學生.  我班有個唔乖的小朋友, 班主任會主動去家訪. 會幫忙小朋友, 所以我覺得可以教好小朋友品格的學校就係好學校.

‹ 上一主題|下一主題