用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日派彩派了馬鞍山信義,好唔好?急! ...
樓主: iris727
go

今日派彩派了馬鞍山信義,好唔好?急! [複製鏈接]

見網上D人講,應莊好D,不過還是自己去了解下

莊啟程你去叩,会比表你填,人人都比,但我見排乙3的朋友有得in,將佢排乙5,6的就没有得in

我囡囡都派左去泰伯

泰伯係咪真係咁差呢?真係好擔心

泰伯係谷...差不差呢?我自己覺得佢不是收雙非已經叫做好。我囡有同學媽咪好似係泰伯教, 佢個囡都讀番泰伯,咁我諗唔叫差o卦...

回覆:今日派彩派了馬鞍山信義,好唔好?急!

其實泰伯真係唔差,當年幼稚園老師都叫我哋留意下呢隻黑馬,課程深,都谷架,反而要擔心小朋友讀唔讀得嚟,課後有拔尖補底班,同學仔上年聯絡學校話想參觀,係由個校長全程帶住佢哋去講解,朋友係完全feel到校長嘅教學passion, 只係校舍真係比較舊,可能設施無咁好,另外有個朋友仔姪仔已在泰伯畢業,派咗去沙官

我舊年派到純陽,以過來人經驗。請不要只叩89區内,爭取時間去埋88,91區交表。人地見吾見係另一回事,但當你成個月人有我仲未有,你就會痴線。同埋你有交表,就有机會去求情等見面,博見校長。費事打去學校時,校工第一句問你有無交過表。

sktwo2 發表於 14-6-9 10:28
泰伯係咪真係咁差呢?真係好擔心
泰伯呢幾年想搞好, 所以出左深化課程, 學術方面真係好谷, 英文, 數學都教深人半年, 常識又中又英, 課後又咩拔尖班, 見我朋友個女讀好深, 反而佢話我仔d課程淺, 我仔讀雨川.....

回覆 mokcnine 的帖子

其實你不用去理這些轉校的個別人, 看得出是怪獸家長, 就是嫌棄學校功課不夠多那種。我就不想做怪獸家長。陳元喜OK 的。

ming0314 發表於 14-6-7 18:42
今年呢兩間學校係屬於跨區校網
信義和純陽,各預留了50個學位給雙非兒童。

我聽泰伯個家長, 泰伯都好似有跨區生學位喎, 因為泰伯學生唔夠, 一級好少人, 可以收呢D跨網生喎.....

引用:我聽泰伯個家長,+泰伯都好似有跨區生學位喎

原帖由 廷廷媽 於 14-06-10 發表
我聽泰伯個家長, 泰伯都好似有跨區生學位喎, 因為泰伯學生唔夠, 一級好少人, 可以收呢D跨網生喎..... ...
跨其他校網但唔係雙非專屬校網

咁大家知道馬鞍山聖若瑟小學怎樣嗎? 第9志願, 派了此間學校.
交了幾間候補生表格, 現在等通知面試, 心急如焚.

引用:咁大家知道馬鞍山聖若瑟小學怎樣嗎?+第9志

原帖由 Tsang1234 於 14-06-11 發表
咁大家知道馬鞍山聖若瑟小學怎樣嗎? 第9志願, 派了此間學校.
交了幾間候補生表格, 現在等通知面試, 心急如 ...
我覺得麻麻,程度淺,升中派位麻麻,唯一可取係有間band 2聯繫中學。祝叩門成功!
利申: 小囡派咗泰伯,都正候叩門中……

今日去左泰伯注册,d老師好nice,其實都ok,課程教快半年。
注册時收到雨川電話,今個星期六面,你地接到面試電話未呀?

廷廷媽 發表於 14-6-10 11:03
我聽泰伯個家長, 泰伯都好似有跨區生學位喎, 因為泰伯學生唔夠, 一級好少人, 可以收呢D跨網生喎..... ...
根據教局資料,馬鞍山只有以下兩間小學預留了學位給雙非兒童:
(未預留雙非位的小學,也可以叩門時收雙非)

信x:預留了50個學位給雙非兒童
純x:預留了50個學位給雙非兒童

根據一位教師朋友的個人意見,泰x雖同屬鞍山三寶,但比其他兩間好一些。

mokcnine 發表於 14-6-11 13:14
我覺得麻麻,程度淺,升中派位麻麻,唯一可取係有間band 2聯繫中學。祝叩門成功!
利申: 小囡派咗泰伯,都 ...
我也祝你叩門成功啊!

sktwo2 發表於 14-6-11 13:54
今日去左泰伯注册,d老師好nice,其實都ok,課程教快半年。
注册時收到雨川電話,今個星期六面,你地接到面 ...
我今日都去佐泰伯註冊。老師感覺OK同用好多方法鼓勵同學吸引書本以外的知識,感覺係有心的學校。亦問佐老師,英文數學教快半年,不過暑期作業和開學前一星期的適應課程會幫學生打打底。常識就九月開始轉用返中文教學。
不過我都扣佐雨川和莊啟程,兩間都係星期六面試,希望雨川成功,可以有第二次面試機會啦!

祝大家面試成功
‹ 上一主題|下一主題