用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三仲會唔會陪揾書
樓主: jaja
go

中三仲會唔會陪揾書 [複製鏈接]

回覆 bb_2001 的帖子

絕對同意,中一時開始放手,並非阿女成績好能搞定,而是她說要有自由.........

我也對她重複咗好多次,要有自由就要自律........

bb_2001 發表於 14-6-7 23:47
回覆 slowmemame 的帖子

同意,其實應該是很多學校也是以成績排位,我大仔說他知道只要考100名以內(全級應 ...
阿女已知自己想讀什麼科目, 佢喜歡的其中一科只開一班(30 至35位),如果全部考前35的學生都選這一科,考之後的學生就揀唔到這科了,所以佢先至咁緊張....

希望佢可以選到自己喜歡的科目啦.

bb_2001  嘩。。。只開一班! 相信勁爭必定很大,囡囡對自己期望也很高。幫她打打氣,不提成績,不提考試,只給煮好吃的給她,她開心,減壓。  發表於 14-6-9 20:46

唔陪啦,自己攪掂

我認為只要孩子緊張自己的學業成績,自然就會讀得好, 不需要家長操心, 更不需要家長陪讀. 我己經過了六年的小學陪讀生涯, 現在應該要懂得放手.  

上了中學沒有陪讀了,甚麼美勞功課從沒見過,但有安排定時補習。

黃巴士 發表於 14-6-8 22:49
家長代問吓或了解吓,有時都是自己想重温以前知識,或更直接地争取時間,以免孩子借故左問右問,耽誤了做功 ...
我別無特別用意,我只是奇怪現在很多家長好像很趕時間吧了,打電話問功課是以前我們中學時代必經階段,這也是訓練表達和溝通的好方法。我曾經試過在六/日安排長輩慶祝生日食餐晚飯,原來在考試前一個月內小朋友已不能外出晚飯了。

KITTY.WONG 發表於 146-1 0:01
我別特別用意我只是奇怪現在很多家長好像很趕時間吧了,打電話問功課是以前我們中學時代必經階段飯這也 ...

依年代,父母緊張学業由什。眼見大多數同學仔都是whatapps或电話問功課,而家長代問相信很少很少,因為孩子收收埋埋,唔俾家長睇,更可能只是s1,家長免了細過已養成不了了之,才出手.
而更多同學是"唔問",去抄功課!
初中之喎,1個月前已宵禁,未免太高度介備了!
而今星期是FATHER'S DAY, 要溫的同學, 在考試期間, 相信書本應已是溫得8899, 未溫的同學仔,  相信就算困在家, 都唔會再著意去溫了.--- 這是個人覺得.
而陪讀 ---- 或改是監讀好了.  看管&監督佢地讀.

個個小朋友都唔同
有d覺得有人同佢地覆習一次會有信心d
有d就會覺得反感
最緊要睇佢地意願, 我地再配合

回覆 my_majesty 的帖子

同意,但如果佢反感,我會扮好奇問,等佢教我.從中便......

父母通常很緊張成績,所以放手的層面,多著重於放手給他們溫書。

但,有否想過在其他層面的訓練和放手?

打從中二開始,我便開始要求大仔能負擔一些家務,包括洗米,洗菜,切肉,調味,做二廚。主要是希望他對自己的家要有承擔,亦學習照顧家人,包括父母,弟弟。

這數年來,很多時另我十分勞氣,包括成塊牛肉唔切片照調味,菜洗不乾淨,紅蘿蔔唔知要去皮,十樣交給他的工作只完成五樣,冇手尾等。但經過數年的堅持,我看到他的改善,人變得有責任感,對家也開始很投入,懂得叮囑弟弟小心上巴士。

我時常覺得,讀書只是一生的一部份,如何在跌跌撞撞中放手讓他獨立,仍能擁有好的品德,才是重要的工作。

亦是有感而發。。

黃巴士  我都想孩子分担吓家務,可惜佢仲未得住。  發表於 14-6-11 23:52

好成绩才有入埸券,好人格底成绩只會企係門口睇人入埸。而人格方面我覺得天生較多,當然亦要教。

mm168mm 發表於 14-6-14 14:39

好成绩才有入埸券,好人格底成绩只會企係門口睇人入埸。而人格方面我覺得天生較多, ...
不太明白你所指的人格是甚麽,暫理解是性格和德行。   我仍是覺得德行比成績更重要,且兩樣可以共存,有好的性格德行,絕對可反映在成績上。仲或有小朋友能力不繼,但將來的發展,絕不比成績好的差。只是他們的路較難行,但這也是訓練的好機會。這也可解釋為何現在的顧主對80/90後的評價不太好的原因。        至於性格的形成,有部份是天生,有部份是家庭教育,有部份是際遇,相互影響。性格天生,亦可在後天改變。

黃巴士  我都想孩子分担吓家務,可惜佢仲未得住。

越大越叫唔到架。細喺個好開始做d簡單家務。平日開飯抹枱倒垃圾總可以做到,放假就洗埋碗煮下早餐燙衫禁囉。

黃巴士    發表於 14-6-15 17:26
bb_2001   每日一小步,十日一大步。。。  發表於 14-6-15 11:39

引用:回覆+bb_2001+的帖子 好成绩才有入埸券,

原帖由 mm168mm 於 14-06-14 發表

好成绩才有入埸券,好人格底成绩只會企係門口睇人入埸。而人格方面我覺得天生較多, ...
能夠取得入場券固然重要,但離場之後的路如何走就好睇個人的性情和品格。別忘了播種子啊!到佢離場時發現人生路並不一定平坦時,是否能克服安然過渡就要睇性格啦。

引用:中一開始已放手,+現在只提阿女中三成績對選

原帖由 slowmemame 於 14-06-07 發表
中一開始已放手, 現在只提阿女中三成績對選科很重要, 想選到心儀科目就要努力, 她比我還緊張....
...
我都係中一開始放手㗎!

回覆:Mymaggie 的帖子

放手的時間真係好睇家長身態及心態。要自己重讀,然後不斷接受好意被拒,再接再厲到處張羅,少D心力都死。
講到尾,可以唔放手到幾時?
若是真不放心現在放手,亦應該以此為目標,對雙方都好。

bb_2001  非常同意! 以此為目標!  發表於 14-6-15 19:00
‹ 上一主題|下一主題