用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 122 ...
樓主: BSCYL
go

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)   [複製鏈接]

apple~y 發表於 17-9-19 15:20
梁小好近你,著重音樂,功課量就一定多過幼稚園
有時我地覺得適合,小朋友又未必適合
所以女兒上小一後,見她 ...

Apple~y, 你好!可以講多d馮晴嘅學校生活?如果父母都要返工,真係唔適合?另外對一d坐唔定嘅學生,會罰嗎?

HK-MAN 發表於 17-9-19 21:38
自行甲1及乙1搏最心儀學校是正常!
無私校直資BACKUP 我得15分,上年自行都照入表,預咗唔得...係咪覺得我蠢, ...
唔傻,大把15分都報宗教學校自己覺得值就得

taisaimui 發表於 17-9-19 21:47
Apple~y, 你好!可以講多d馮晴嘅學校生活?如果父母都要返工,真係唔適合?另外對一d坐唔定嘅學生,會罰嗎 ...

學校都攪好多唔同活動,星期六有些自費課外活動好平又攪好多唔同獎勵計劃,優質功課計劃全班交齊功課有貼紙儲夠一定數量全班有獎,呢個難度高要全班合作唔係個人,聽女說至今只有一張貼紙,真係難
個人都有獎勵計劃唔記得叫咩名,儲金幣,
我女都受呢d獎勵計劃,會講下以家儲左幾多金幣
至於父母番工適唔適合,係可能怕小朋友無家長協助,跟功課學習進度,要睇小朋友自唔自動波
以我女為例我多數跟中文功課
英,數唔難佢自己攪掂比我對,

10月開始放學有功輔班,大專生教功課要收費
3:35至5:35應該適合番工家長,功輔班好唔好就唔知
我唔打算報
聽女說百厭學生老師都會嚴些語氣話,今年都收到幾個sen學生

班主任經驗豐富,有咩問題都會主動同家長溝通
小一有大哥哥,大姐姐計劃
安排高小學生單對單陪小一生
學校安排小4姐姐陪我女,佢地好好傾

仲有學校午飯我女話好食,
有時添小小飯和菜
呢樣都重要,好食個人心情都靚
早上又會期待午飯有咩食

回覆樓主:

大家好,我追左呢個post 2年,今年終於到我問,本來一心諗住111將循(20分,下有1弟弟),但近日聽到今年將循小一家長話去年自行階段6個20分先有1個入,令我有啲卻步。

另一方面,同將循相比,宣基機會應該大啲(以去簡介會人數比較,朋友今年20分自行入左),更重要係6年粵教中,簡介會當日見到有中學同學(?)返團契、練歌,宗教味頗濃,但始終對將循有情意結(小學時曾經係顏校長學生)...

小朋友social、情感豐富, 語文能力ok但領悟能力一般,短期記憶弱,需要人從旁不斷鼓勵,希望前人可以俾啲意見我,萬分感激。

另外,如果乙2 聖安小、乙3景天/基德可行嗎?

cheung2000 發表於 17-9-19 22:29
大家好,我追左呢個post 2年,今年終於到我問,本來一心諗住111將循(20分,下有1弟弟),但近日聽到今年將循 ...

20分抽將循, 1/6 正常, 抽將循, 將天, 宣基有5分宗教分在手, 正常不過。
小朋友選將循應該適合, 乙二聖安, 機會低, 乙三的選擇可以

apple~y 發表於 17-9-19 22:20
學校都攪好多唔同活動,星期六有些自費課外活動好平又攪好多唔同獎勵計劃,優質功課計劃全班交齊功課有貼紙 ...

多謝你回覆,馮晴真係間好學校,不過我地較夜收工,只得姐姐照顧,始終小朋友都會放鬆d,等我地放工返家先睇,加埋第時默書測驗,應該有d困難。

不過我真係好喜歡依間學校理念,之前聽簡介會,有家長問林校長,學校谷,咁會點樣為學生減壓,校長就話:我哋唔會幫小朋友減壓,我哋只會比正面思想佢,令到佢知道學習或工作係需要付出努力,需要實踐,佢地唔會以後都係冇壓力呱?
當時我覺得依個校長好厲害(emoji)有d感動(emoji)

taisaimui 發表於 17-9-19 23:38
多謝你回覆,馮晴真係間好學校,不過我地較夜收工,只得姐姐照顧,始終小朋友都會放鬆d,等我地放工返家先 ...
林校長我多數在放學校時間見到佢同家長學生道別見佢同d學生傾計個人好友善,
我地小一家長會佢都時時强調家長要多些關心留意小朋友,無咩提學術要求

反而你提到父母晚收工跟唔到小朋友學校d野
去到邊間學都係問題,
課後功輔班應該你們有用

HK-MAN 發表於 17-9-19 09:59
給你再揀,乙2會放什麼??

如果無私小係手 只敢放梁醒省德 將官 基德 三選一

cheung2000 發表於 17-9-19 22:29
大家好,我追左呢個post 2年,今年終於到我問,本來一心諗住111將循(20分,下有1弟弟),但近日聽到今年將循 ...
今年將循熱潮應該有上年咁勁了,反而宣小亦冇上年咁易抽.,之前都講,宣小上晒報紙電視.宣小是有一些宗教及正向人生之類活動給家長的,名額是有限的.

有廿分,喜愛將循就勇往直前啦!

taisaimui 發表於 17-9-19 23:38
多謝你回覆,馮晴真係間好學校,不過我地較夜收工,只得姐姐照顧,始終小朋友都會放鬆d,等我地放工返家先 ...

有家長問林校長,學校谷,咁會點樣為學生減壓,校長就話:我哋唔會幫小朋友減壓,我哋只會比正面思想佢,令到佢知道學習或工作係需要付出努力,需要實踐,佢地唔會以後都係冇壓力呱?

這是你欣賞地方,正正是我反感的一部份!

每所學校都會教學生正向思想,及面對壓力. 有正向思想就能減壓嗎??大人做唔到,唔好話小學啦! 看看蔡副局長個仔,之前夠晒正向啦,結果呢??佢可能認為個仔一向積極勇敢,跌低咗一次一定可以企番起身.! 佢仔可能認為身邊人都覺得我應該得,唔可以令佢地失望...久而久之...

人生既路唔係直的,唔係無懼就可以勇往直前,有時退後一步再轉少少灣,可能可以行得更遠...
如何幫小朋友減壓,令他們懂得生命,人就可以行得更遠更好更精彩...

回覆:95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)

請問有冇95 網既whatapps group ?thanks

HK-MAN 發表於 17-9-20 09:41
有家長問林校長,學校谷,咁會點樣為學生減壓,校長就話:我哋唔會幫小朋友減壓,我哋只會比正面思想佢, ...

我有去簡介會, 其實林校長清楚講明學校功課量係多, 唔會減壓, 但會導向小朋友面對壓力, 亦有家長分享高年班做功課可以做到晚上11點幾(但小朋友係會做下抖下...唔係連續咁多個鐘), 校長亦講明老師對行為德行係比較嚴, 但嚴而有愛...

清楚交代立場和情況, 家長自己判斷是否適合, 好過糖衣包裝, 搞到錯誤配對, 家長和小朋友都承受唔到。

關於每間學校功課量, 問P1家長可能不能完全作準, 因為開學初期, 每間學校分別唔大。

我會問多d家長朋友(有子女讀P3或以上的)去了解多d。

HK-MAN 發表於 17-9-20 09:41
有家長問林校長,學校谷,咁會點樣為學生減壓,校長就話:我哋唔會幫小朋友減壓,我哋只會比正面思想佢, ...
副局長仔有情緒病,有病就算無人比壓力都容易鑽牛角尖我暫時係學校接觸老師都好好
小朋友有咩學習問題和情緒問題老師都會主動跟進
班主任同我講唔係小一先係甘,級級學生有咩問題老師都會跟,唔係由得你

女入學第一日我已經同班主任傾計,
班主任角色好重要對小朋友時間最多
所以接觸過後我呢年很放心
怕遇到hea老師

Elenalan 發表於 17-9-20 10:29
我有去簡介會, 其實林校長清楚講明學校功課量係多, 唔會減壓, 但會導向小朋友面對壓力, 亦有家長分享高年 ...
清楚交代立場和情況, 家長自己判斷是否適合, 好過糖衣包裝, 搞到錯誤配對, 家長和小朋友都承受唔到。

絕對認同你所講! 所以我就是怕家長理解及判斷錯誤.

apple~y 發表於 17-9-20 10:37
副局長仔有情緒病,有病就算無人比壓力都容易鑽牛角尖我暫時係學校接觸老師都好好
小朋友有咩學習問題和情緒 ...

副局長仔未病前是多麼的正向,正面...但患病後,家人如何處及跟進係好重要,縱使病人外表如何堅強,大家掉以輕心便一發不可收拾.,

HK-MAN 發表於 17-9-20 10:38

絕對 ...

事實上自己小朋友係咪受谷(e.g."谷"我理解係1.可以承受功課操練; 2. 可以接受教深, etc.)經過幾年幼稚園學習, 家長應該好清楚。

有d小學仍然傾向傳統教學模式, 會比較要求小朋友坐得定, 亦重背誦和抄寫, 擺明係一分耕耘一分收穫, 你硬要學校提供輕鬆趣味學習, 係一廂情願。

Elenalan 發表於 17-9-20 10:48
事實上自己小朋友係咪受谷(e.g."谷"我理解係1.可以承受功課操練; 2. 可以接受教深, etc.)經過幾年幼稚園學 ...
我沒有硬要提供輕鬆趣味學習,有咁既思想的人真是一廂情願. 我一向都講,沒有HAPPY SCHOOL 的,間間學校都谷. 去得聽家長會既人都會有自己一套想法或要求,最終讀邊間都好,懂得投入及熱愛學校才是正路.

Elenalan 發表於 17-9-20 10:29
我有去簡介會, 其實林校長清楚講明學校功課量係多, 唔會減壓, 但會導向小朋友面對壓力, 亦有家長分享高年 ...

好似田小簡介會(內容唔知今年係咪一樣)花了很多時間講學校課外活動
比好多家長以為學校係輕鬆活動教學
事實係咪呢....
我都識人讀高小係tko出九龍城番學
個家長話去到高小唔止學術忙,課外活動都忙幾樣上
話咩活動唔參加去到升中,課外活動個
項無野填留空比人輸蝕
現實無咩happy school,要同小朋友一同前行

apple~y 發表於 17-9-20 11:10
好似田小簡介會(內容唔知今年係咪一樣)花了很多時間講學校課外活動
事 ...
事實係咪呢....

讀得好既家長會話係,會話好,相反既就一定多抱怨....人就係咁

回覆 apple~y 的帖子

今年有去听田小, 講座一小時. 一小時內听既內容係 長校個人背景, 介紹各項活動, 反而教學方面無乜講, 但有提到話功課唔係特別少.. 都係一樣要做, 同坊間小學都差唔多
‹ 上一主題|下一主題