用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 122 ...
樓主: BSCYL
go

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)   [複製鏈接]

經過調整,我地決定111都係馮晴,乙二就諗緊梁省德/官小,乙三就基德,唔知咁既排序可以嗎?

karen_szeman 發表於 17-9-19 10:45
經過調整,我地決定111都係馮晴,乙二就諗緊梁省德/官小,乙三就基德,唔知咁既排序可以嗎? ...
相當好!

lamonni 發表於 17-9-19 10:06
謝謝寶貴意見,我都知係好博,但參觀完之後都係首選宣基,所以爭取一試

其實就係乙二梁潔華同乙三梁省德 ...
乙一宣基預唔中,等叩門乙2梁潔華都博
全部唔中就到第3,第3要諗清楚放邊間
我都係住寶琳個頭,乙2放基德
考慮過唔中派基德可接受,只專心叩門心水學校
萬一太博派到好後,又要叩埋2,3線過程太節磨

often8383 發表於 17-9-19 10:27
大家好, 新人報到, 謝謝大家的資料

自己聽了聖安徳的簡介會, 感覺也不錯, 不會太谷, 也有活動教學,
今年簡介會是否用普通話介紹??

回覆 HK-MAN 的帖子

用廣東話

不是, 全場用廣東話介紹參觀課室時, 有同學仔用普通話及英文介紹課室
小一至小六全級用普通話教中文科

回覆:95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)

新人求意見:
大家好!本人家住將軍澳,仔仔較坐不定,不愛抄寫,學術一般,但運動(游水及抬拳)唔錯,有妹妹跟尾⋯沒有宗教分
心儀:王永樹,港澳信、田家炳⋯

請問自行填邊間機會會大d?

以下方案,那個可行?
Plan 1 :
自行-田小;甲1田小,甲2港澳信;乙1田小;乙2官立;乙3港澳

Plan 2: 自行-港澳信;甲1田小,甲2港澳;乙1港澳;乙2梁潔華;乙3田小;乙4基德

Plan 3: 自行-王永樹;甲1王永樹,甲2田小,甲3港澳;
乙1王,乙2官小,乙3田小,乙4基德
謝謝大家⋯

often8383 發表於 17-9-19 11:32

不是, 全場用廣東話介紹參觀課室時, 有同學仔用普通話及英文介紹課室
上年簡介會用粵普介紹,真係眼都突埋....果時真係想問佢既客戶係咩人...

fonglaikuen 發表於 17-9-19 11:31

用廣東話
即係今年正常返...

今年只係開場白時同中間過場用普通話,我本來以為中文科老師介紹時係用普, 但佢又用廣喎。
到參觀課室時,同學有用普同英介紹。不過聖安小一day 1入去已要普教中,完全無緩衝同過渡....

你呢個point我之前無諗過喎...又係喎...

yinkibaby 發表於 17-9-19 11:35
新人求意見:
大家好!本人家住將軍澳,仔仔較坐不定,不愛抄寫,學術一般,但運動(游水及抬拳)唔錯,有 ...
Plan 1,2,3 的甲2及甲3,填唔填都冇所謂應該唔中的.
自行 應該田小易中,信義會,黃永樹.

乙1  田小/信小機會大過黃永樹好多...

你將田小/信小放乙3 是否為了叩門呢??

如果是真的為叩門,你3個plan 都冇問題,看你論述小朋友情況,plan 1 較可取.

另外提一提你,以你小朋友情況去睇,叩門必處下風,真的要下一下苦功幫幫佢.

HK-MAN 發表於 17-9-19 10:00
給你再揀,乙2會放什麼??
我上年報:甲一乙一: 王余
乙二: 梁潔華
乙三: 基德

如果係今年報, 我乙二應該會放基德

fonglaikuen 發表於 17-9-19 11:53

你呢個point我之前無諗過喎...又係喎...
如果家長普通話唔好,普教中真係好好考濾..
今年小女升小一,粵教中,普通話獨立成科. 幸好朗讀課文都係家課之一,每閱讀1次都要家長簽名,才發現問題所在.

當佢唔識讀既字就求其讀,甚至唔想讀去逃避.,從此下去對普通話冇信心..若普教中就更加死了. 心想,幸得自己早放工,有時間聽他朗讀課文,若果係夜放工回家佢已上床睡,跟本好難知佢情況...長此下去就好大獲了.

estherc56 發表於 17-9-19 12:20
我上年報:甲一乙一: 王余
乙二: 梁潔華
乙三: 基德

咁就更加穩陣...
其實你上年都算穩陣,基德開5班唔難中的.

HK-MAN 發表於 17-9-19 12:27
如果家長普通話唔好,普教中真係好好考濾..
今年小女升小一,粵教中,普通話獨立成科. 幸好朗讀課文都係家課之 ...

我地都係普通話獨立成科,另體育都係普通話上堂(叫多左幾堂語境接觸普通話)
聽女說體育和普通話堂老師都會間中講廣東話,怕有同學聽唔明
粵教中很好,我地容易跟到小朋友進度

引用:Quote:yinkibaby+發表於+17-9-19+11:35+新

原帖由 HK-MAN 於 17-09-19 發表
Plan 1,2,3 的甲2及甲3,填唔填都冇所謂應該唔中的.
自行 應該田小易中,信義會,黃永樹.
謝謝你寶貴的意見~
是呀⋯將田小,港澳放乙三,是希望有多個叩門機會⋯但以我仔狀況靠叩門未必得

聖安德幼有很多(2016年有36%入了)都會選擇聖安德小以普通話簡介會話又真是奇怪, 可能要顯示學校注重普通話

often8383 發表於 17-9-19 13:09

聖安德幼有很多(2016年有36%入了)都會選擇聖安德小以普通話簡介會話又真是奇怪, 可能 ...
天主教幼稚園,好多都係教徒,認為受谷既報將天,唔太受谷報聖安是正常,廿分抽聖安應該冇問題.

回覆 apple~y 的帖子

請問你小朋友係馮晴?
‹ 上一主題|下一主題