用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 122 ...
樓主: BSCYL
go

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)   [複製鏈接]

vanvan1999 發表於 19-6-10 11:47
我隔離附近有對姊妹讀官小,我日日都見校車入到黎上落。
西貢入面D村嗎? 據我所知入西貢無校車,只得緥姆車,不過我本身都唔target呢間學校。

請問基德小學,信義會明道小學,陳耀星小學, 佛教黃藻森學校,景林天主教小學, 陳國威小學, 哪個會比較好, 哪個比較差? 能幫忙排個順序 ?

shaochu 發表於 19-6-10 19:46
請問基德小學,信義會明道小學,陳耀星小學, 佛教黃藻森學校,景林天主教小學, 陳國威小學, 哪個會比較 ...

如俾我揀:順次序會係
明道、基德、景天、黃藻森、陳耀星、陳國威

回覆 BSCYL 的帖子

將官真係好少新聞,請問你点睇此小學我111叩黄永,月尾面試,但其餘全部無收到call
如果無offer.將官可以是信靠的嗎?謝解答

請問基德小學,信義會明道小學,陳耀星小學, 佛教黃藻森學校,景林天主教小學, 陳國威小學, 哪個會比較 ...

「比較好」係指成績嗎? 咁以上應該明道較好。其次我揀基德、黃藻森、景天。景天一向谷,黃藻森近年都谷左好多(鄰居小朋友2年級話都有成10樣功課),英文教得深過我女學校。

Fire2013 發表於 19-6-11 08:52

將官真係好少新聞,請問你点睇此小學我111叩黄永,月尾面試,但其餘全部無收到call

如果黃永樹叩門不成功,又無其他特別好的選擇,將官小屬於不差的小學,嘗試適應融合

信義明道較多家長選擇,次為基德,隨後景天,黃藻森,最後是雙陳

回覆樓主:

請問王余升band one多少%

第2)田小第3)基德
都唔中....

謝謝你其實好多人都支持將官,話始終官立學校,且有25%機會可上聯繫官中(band 1c).只怕由中文要追英中程度很困難

chuchu2014 發表於 19-6-11 10:58

舊年派位,校網無清晰數據見到各中學的派位人數,只粗略說出(第一組別的同學與去年相若)
如果人數相約,則成績有點退步,因前一屆,大部份人直升呂潤財,包括部份 band 1生,理論上脫鈎後,派band 1 學校人數,應該增加。 不過劉校長為人較低調,而且着眼點不在表揚成績及獎項,很難確實知道情況。
如果真的人數相約,就只有約1/3升 band 1 中學。

chuchu2014 發表於 19-6-11 10:58

劉校長作風平實,某屆畢業生奪得東華三院屬下所有小學的傑出學生總冠軍,連校網內都未見顯眼的宣揚,更不要說像以往 有數屆奪獎的學生,照片名字制成橫幅放校外,供途人觀看。
所以實際成績,真的不好猜

gogomorita 發表於 19-6-11 11:43

第2)田小第3)基德

田小放乙二根本就無機會,今年太多人填表保守, 不少將基德放了乙二,你放乙三,有餘額可抽,也不多,填表策略有點出錯

Fire2013 發表於 19-6-11 14:07

謝謝你其實好多人都支持將官,話始終官立學校,且有25%機會可上聯繫官中(band 1c).只怕由 ...

小學中文,升英中不算大問題,是很普遍的情況,不用擔心。 阿仔多年前由王余,升英中,也是這樣挺過來

BSCYL 發表於 19-6-11 14:39
舊年派位,校網無清晰數據見到各中學的派位人數,只粗略說出(第一組別的同學與去年相若)
如果人數相約, ...

你指1/3 入band 1, .即大約40個左右? 如果係,咁都算唔錯!

vanvan1999 發表於 19-6-11 21:02
你指1/3 入band 1, .即大約40個左右? 如果係,咁都算唔錯!

其實自從接龍後,由於壓力大減,最差也派呂潤財,家長,學生們難免放軟了手腳,短期內想追回落差,難度不少。  印象中,阿仔年代,據內部文件透露,有一半band 1的學生。

vanvan1999 發表於 19-6-11 21:02

由於無足夠數據支持,只是估,不能作準

醒目開學勳章 王國長老

BSCYL 發表於 14-6-6 13:16
家長們, 可分享大家在統一, 甲乙部選校意願, 及結果獲派學位.  方便日後本區家長作選校參考

派得理想的,  ...
溫馨提議~~

樓主有無興趣開新主題繼續討論?

呢個主題已經去到 300 頁, 想追文既會員無從入手,實在太多唔知係邊頁先係最近期討論.

如果開左新主題可以將本主題既 LINK 貼去一樓, 等想知過往資料既可以慢慢爬文, 最新資料就係新主題度, 可以方便會員追文.

開左新主題後呢個主題我會關閉~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

多謝!我仔黃藻森小學收了, 6-15 基德小學和明道小學面試時間撞期~ 現在打算去in 明道小學~

miriam 發表於 19-6-12 09:33
溫馨提議~~

樓主有無興趣開新主題繼續討論?

以往曾經有個不好的經驗
中學交流那邊,每年開一個新論壇,舊的放在第一條訊息,但試過無法打開舊論題,所以這裡我一直無再開論題。
剛試開中學交流,可以開齊舊5個論壇,可以更新改進了。
容後,我再開一個新的
題目為 95(西貢)選校
‹ 上一主題|下一主題