用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 122 ...
樓主: BSCYL
go

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)   [複製鏈接]

2H_MAMA 發表於 19-6-3 13:25
回覆 Streetboy 的帖子

各位,我係2020 - 2021小一媽媽,因為我住西貢,
111:
宣基

乙二: 基德

乙三 & 四: 李少欽,祟小 ...

基德 同 李少欽 我覺得係同級數 (但少欽位置對你較好 ! ),基德受歡迎D因為佢位置始終係將軍澳...! 將軍澳人好少選西貢小學做保險線

我感覺得
(係西貢人) 接受到 李少欽 做 保險線

你乙二可以再進取D,如選明道,梁潔華呢D....(純作參考)

kinwlau 發表於 19-6-4 13:46
基德 同 李少欽 我覺得係同級數 (但少欽位置對你較好 ! ),基德受歡迎D因為佢位置始終係將軍澳...! 將軍澳 ...

係呀,我都係咁諗,所以我擺西貢兩間小學响乙3 & 4,不過都唔係必入,因為西貢區都多人揀架,都有機會抽唔到。
加上聽我家姐講,佢有朋友個女讀緊基德,學校都有意升grade,所以對佢都有興趣嘅。

另外,因為下面呢D學校全部都係無校車,所以我本身都唔想入到呀!

將天,馮晴,明道信義會,王余,田小,梁省德,景天,黃藻森,官小,志蓮,陳耀星,陳國威,劉德

2H_MAMA 發表於 19-6-4 14:04
係呀,我都係咁諗,所以我擺西貢兩間小學响乙3 & 4,不過都唔係必入,因為西貢區都多人揀架,都有機會抽唔 ...
前面有網友 話 今年13 choice 中 西崇,  你放第四都肯定超級保險...第三 少欽
都好大機會....

kinwlau 發表於 19-6-4 14:21
前面有網友 話 今年13 choice 中 西崇,  你放第四都肯定超級保險...第三 放 少欽
都好大機會....
...
出年祟小會由3班cut到得番兩班,所以抽中嘅機會都少左d,當然對比將軍澳區d小學,競爭實無咁大。
但我都target將軍澳區d小學先,但排晒d有校車嘅只可以排西貢區嘅小學,如果派到d無校車嘅將軍澳小學我重頭癢呀。

另外,之前都有响宣基同港澳信義會之間掙扎過,想問下係未都應該照博宣基?

2H_MAMA 發表於 19-6-4 09:50
就係諗住擺間穩陣而又有校車支援响乙二,哈哈~排到港澳信義會都預左無機。

just for reference,梁潔華有校車來回西貢

Laamlala 發表於 19-6-4 15:22

THX,梁潔華係有校車,但課外活動之後無。

基本上我真係差唔多遂間打電話去問晒將軍澳區D一二三線嘅小學!

各位家長,想請教田小同宣基程度差得遠嗎?想睇下邊間程度適合小朋友。我有參觀過呢兩間學校,但唔太識分別教學程度,身邊係無用家可作比較

回覆 jhouse 的帖子

阿囡宣小三年級,課程唔會教快。讀得開心^^

YukiCharlette 發表於 19-6-5 11:22
回覆 jhouse 的帖子

阿囡宣小三年級,課程唔會教快。讀得開心^^

謝謝你

想問15 分有無機會自行中馮晴?

goodbabi 發表於 19-6-5 14:59
有, 前年細女同學在龍年效應下都可在首輪以15分自行入到

有,今年都有,但唔多!

今年識朋友15分抽中,不過真係非常好運先得,但總算易過抽有宗教嘅學校。

鼠兔媽媽 發表於 14-6-7 16:32
回覆 BSCYL 的帖子

3田家炳失守

你意思係中左乙三田家炳?

多謝各位jm 回答,95 網好好 集中火力一個post 討論 搵資料都易點

小朋友今年K1 讀村校 開始研究各小學  希望有經驗 jm能解答

1/ 111 的意思是 自行=1 ,甲一=1 ,乙一=1 嗎?
如果說入到第三志願,即是乙二?
2/ 每年自行分配後學額係邊度有得睇呢?
3/ 我希望粵教小的,有邊間小學係呢?
4/ 小學的簡介會大概每年咩時候呢?係咪自己定時留意學校網頁?

goodbabi 發表於 19-6-6 09:14
多謝各位jm 回答,95 網好好 集中火力一個post 討論 搵資料都易點

小朋友今年K1 讀村校 開始研究各小學   ...

111的理解正確
一般甲一都與乙一相同
一般情況下,第三志願指乙三
自行分配後剩餘名額在統一填寫前有一份資料提供
粵教小,請其他現任家長回覆,或自行上網查找
一般在9月第二個星期六,日,或第三個星期六,日,東港城有聯校展覽,不少學校會於該日開放參觀

回覆樓主:

有冇爸爸媽媽已收到將天既1st in電話?

BSCYL 發表於 19-6-6 09:31
111的理解正確
一般甲一都與乙一相同
一般情況下,第三志願指乙三
粵教中:宣基, 馮晴, 將官小, 田小(部分班粵部分班普), 基德(不敢肯定, 最新的校刊寫粵教中)

肯定係普教中:
聖安, 景天, 梁潔華, 王余, 信小, 明道

其他唔清楚...

回覆 fonglaikuen 的帖子

信小唔完全係粵教中記憶中佢好似低小先係,高小有分普教中&粵教中,睇學生情度及意願
不過我唔 sure, 希望有用家 share下

summer0505 發表於 19-6-6 10:21
回覆 fonglaikuen 的帖子

信小唔完全係粵教中記憶中佢好似低小先係,高小有分普教中&粵教中,睇學生情度及 ...
一.「以普教中」
  • 已推行「普教中」多年,相關的校本政策行之有效:小二、三各班均實行「普教中」,以ㄧ半課時用普通話來教授課文朗讀、詞解與初探;餘下的課文深究與作文指導等,則以廣東話進行。小四至六則「普教中」與「廣教中」兩制並行,以照顧不同程度學生的需要。

小四至小六的D及E兩班精英班會以普教中, 其餘班別則是廣教中

‹ 上一主題|下一主題