用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 究竟訓練有沒用
go

究竟訓練有沒用 [複製鏈接]

仔仔確診遲緩,早排cac評估整体遲左8个月,於是呢几个月都努力train佢,但近排評估比同齡遲左成年,而家足3歲但只係2歲左右,好沮喪,自問己有努力,又要湊个細又要train佢,究竟training有沒用? 追上同齡好似遙不可及...

1    0    0    0

回覆 winwinwan1121 的帖子

我覺得初頭自己train係無用的,要出去上咗d治療堂後,再自己train就ok。

回覆:winwinwan1121 的帖子

請問在什麼方面遲緩?我覺得一星期上一兩堂訓練是不能訓練小朋友,是家長學了一些技考後在家中不斷訓練小朋友。

引用:請問在什麼方面遲緩?我覺得一星期上一兩堂

原帖由 ct926 於 14-06-05 發表
請問在什麼方面遲緩?我覺得一星期上一兩堂訓練是不能訓練小朋友,是家長學了一些技考後在家中不斷訓練小朋 ...
絶對同意,訓練一定有用,但技巧是否正確,小朋友是否合作亦重要!我姨甥4歲評估讀寫障礙,評估時a-z只認到5個,1-10都未認到,他媽媽在家每天感統訓練,訓練兩個月已認到a-z, 數到30,繼續努力,不要放棄!

樓主比心機, 唔好灰心, 我囡囡都係遲緩, 讀咗2年s位, 衣家9月入主流小一 , 加油!

回覆:urme1997 的帖子

你地遲緩小朋友有無試針灸呢?

回覆 DollyCC 的帖子

我試過1次咋, 其實真係要多練習, 最好就親身陪小朋友上堂

yannietimb 發表於 14-6-5 08:15
絶對同意,訓練一定有用,但技巧是否正確,小朋友是否合作亦重要!我姨甥4歲評估讀寫障礙,評估時a-z只認到 ...
我個仔都係,依家日日不停訓練

回覆:sorjomui 的帖子

己上緊治療,都有買訓練嘅書睇,最煩係佢對自己唔識做嘅野會拒絕做,有時好難train 佢

引用:Quote:原帖由+ct926+於+14-06-05+發表請問

原帖由 yannietimb 於 14-06-05 發表
絶對同意,訓練一定有用,但技巧是否正確,小朋友是否合作亦重要!我姨甥4歲評估讀寫障礙,評估時a-z只認到 ...
讀障唔係小學才可評估?4歲就己確診這麼早,,,想問佢係唔係發展遲緩?

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+14-06-05+發表

原帖由 winwinwan1121 於 14-06-05 發表
讀障唔係小學才可評估?4歲就己確診這麼早,,,想問佢係唔係發展遲緩?
佢細個時言語同小肌肉遲,所以有向評估中心跟進,他做的評估是懷疑讀障,到上小學時會每個小朋友都再做一次,在家密集做感充訓練後,他進步了,變得有自信左,也開始肯主動學習!不要著眼跟同齡小朋友遲多少,最重要看到小朋友本身有進步,同埋平日做訓練時一定要多讚小朋友,要大力讚,誇張讚,即使做唔到也給無限鼓勵,訓練要好玩,我家姐為了在家做感統訓練,專登買了架板車和彈床, so far 姨甥仔好肯訓練,因為訓練都係玩吧

回覆:yannietimb 的帖子

謝謝!

其實小朋友遲緩又追唔切, 個gap 會越來越大, 所以你覺得大在再評估, 距離又多d. 因為小朋友發展得好快, 3歲識既野已好多, 4歲既野仲多, 只有加陪努力而個小朋友又有potential 先會追倒。 唔好咁快放棄, 試多d唔同方法幫佢提升興趣, 努力做訓練啦!只可以話唔做訓練就一定冇用。

真是看何種遲. 如果是小肌肉遲, 可能同屋企人細個太就都有關. 加強訓練可以追返. 例如仔本己識用匙, 但姐姐成日餵, 平日成日幫,又少玩d小肌肉遊戲(佢自己喜歡大肌肉遊戲, 結果三歲幾評估話差成10個月. 之後多比佢玩剪紙, 積木, 唔比姐姐餵, 同佢開花生吃, 好快追返好多.

幾個月後比左個職業治療佢, 己經話佢是比較弱冇力, 而非差甘遠. 而學校老師亦唔覺佢遲.

不過有朋友及鄰居的小朋友, 有其它遲媛, 決定KG重讀一年, 追返才上小學, 免得上到小學沒時間訓練及追. 因功課壓力大左.
而訓練最好是好玩及佢鐘意的, 才有心機

努力!不要放棄.

現在是training的黃金期,你教了小朋友的嘢現在他不懂用,但終有一日無端端他會用反出來.如果你是全職mother更要努力,其實無論小朋友是不是特殊兒,我們都是要一生一世地教/照顧和愛他們.我好興幸能與小兒同行了三年的training路,是要用很多心力的.

希望再有多D同路人比多D正面的鼓勵大家!

同意以上2位意見

5 yrs old , full breastfeeding until 23 mths w/o formula, no vaccine
Delay development
鼻敏感 since 3 mths old, never took medicine
Given him remedy, until around 3 yrs old, applied essential oil in 4 days n facial alignment Doctor Once treatment. Fully recovered.
Speech delay -3歲時勉強講到一句三個字
現在小肌差啲啲  跟同齡
大肌 ok, 跟同齡
Like to eat
Like to chat w/ others (incl unknown people) very social
Good temper
Easy going person
Cranio therapy a bit help
Facial alignment , quite work
Bio dynamic commend may be 卵子和精子受精時出現問題 caused delay
Applied essential oil n supplement -
口肌唔得 勁流口水 now improved a lot 個口合唔埋

細時食嘢會捒
Now 會少少嘗試 哦原來也不錯 也會吃多啲
會表達夠喇 唔貪心 或自私 肯分享
MRI , blood test all done are normal
Not related to congenital issue

Not very well in speech in last year
Not really understand what we r talking about a mth ago
Very clear n good interaction recently
Just knowledge about "upper" " down"
color - the sequence he recognise , Orange , black, yellow, red, blue, green, pink , suddenly teacher found him recognise light blue n dark blue (unexpected by a teacher as she have not told)
Recognise In between food which is cold, has not cooked n warm n well cooked.

整體學嘢是較慢

Keep asking us questions
Toilet training is challenging
He will inform us when he want go to toilet when he was around 3 until one day my last helper told him she has gone home then he all failure so we get him diaper until last Dec. I gave him a 3 days training programme, much better after 3 days. But sometimes remain failure several times a day, can be quit diaper 3 mths ago at day
Quit diaper at night 2 mths ago
Now sometimes will poopoo a bit at underwear late telling us

佢細啲時聽唔明家姐指示(當玩的時候)佢好內疚好驚 (佢表情讓我知道)我解釋佢知怎樣做 佢即刻反應 「做」我明佢好想跟家姐玩 但有困難

我嬲和鬧佢會好驚會話 唔好嬲呀!
突然攬住我話好鐘意我

老師評語, 今年進步好多, 學習態度好好.

做家長的我, 睇到如小朋友個腦發展未得, 係好難做訓綀做到效果, 也曾問過針灸, 但個醫師講我個仔唔得因會喊到拆天, 同埋當時問過私人言語治療多唔多小朋友做針灸, 她說都多 但講緊要成年才有成效. 自從做咗適當治療和精油後, 再繼續做訓綀就事半功倍了. 我個囝之前申請E位, 但後來經學前的導師評估後, 建議S位較理想, 都唔理得咁多, 揾社工排過S位, 幸好排到同區. 感恩大家也不用再勞累. 對小朋友來講辛苦的. 仲有一年時間追. 我唔渴望入主流小學, 我還希望去到直資小學添! 因津校的教學模式較填鴨, 太多思想, 小學階段基本中英數打好個底已足夠, 太多課目增加小孩的壓力.我寧願少啲時間做功課, 多啲時間做手工(訓綀小手肌的機會和前庭 ,透過手指的郁動) , 睇書或遊戲. 好過只是文字上的綀習.
唔選擇西藥的媽媽 facebook page
‹ 上一主題|下一主題