用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試,終於來了
樓主: silvia_ng
go

呈分試,終於來了   [複製鏈接]

回覆 tttw1 的帖子

85攞a對有d學校來說也不是一件易事。因為果d學校攞b已經等於係其他小學既攞a。  拉curve ma.  And with85 scores, perhaps, the exam paper is more difficult than those paper with 90+ scores  

回覆 tws2010 的帖子

其他學校有否拉CURVE我不知道亦不評論.我只知我們的學校沒有. 其實自行階段,最重要是教育局的成績次第.呢個佔好大比例會影響中學是否收這名學生

引用:回覆+tttw1+的帖子 85攞a對有d學校來說也

原帖由 tws2010 於 14-12-28 發表
回覆 tttw1 的帖子

85攞a對有d學校來說也不是一件易事。因為果d學校攞b已經等於係其他小學既攞a。  拉curv ...
我地上次呈分,呀仔班Maths只得六個同學得A 呢個range

回覆:silvia_ng 的帖子

如你學校是強校也不用太擔心。因為是全校整體的事。對名次或次第應該影響不大。但有一點要指出的是我們的思維應該是看全級而不是自己班即使是精英班。因為有些非精英班的同學可以在呈二時嚇你一驚。不過現在已經是事實只好努力準備自行啦。

回覆 silvia_ng 的帖子

Maths 一 張paper定生死......

tttw1 發表於 14-12-29 13:29
如你學校是強校也不用太擔心。因為是全校整體的事。對名次或次第應該影響不大。但有一點要指出的是我們的思 ...
我諗我地算係強區強校掛! 不過我地冇精英班的。而家都要等見老師攞成績表,要睇下呢次呈分排名先再打算,而家DOWNLOAD了幾間學校的FORM,都未攞定主意。

tws2010 發表於 14-12-30 15:08

Maths 一 張paper定生死......
我仔上次死了,今次復活了

東區學生路過...各位家長辛苦曬...
各位家長既子女要同我一起加油!

我 都 希望 小朋友 的Maths paper 復活ah

回覆:呈分試,終於來了

happy new year!  希望大家今年都心想事成,去到心儀中學!

引用:happy+new+year!++希望大家今年都心想事成

‹ 上一主題|下一主題