用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考八級的小提琴是否一定要用靚琴?
樓主: PaPa
go

考八級的小提琴是否一定要用靚琴? [複製鏈接]

回覆:考八級的小提琴是否一定要用靚琴?

都真係視付樓主期望,若然你對這件事只是「交功課」,那就不要浪費金錢; 我看法是,其實考試和比賽都是一個演出,都應該認真對待每一個部份。按你自己期望和價位,選一個最好的琴,你亦可以跟老師商量一下,有個共識,免大家有太大分歧。

momhk 發表於 14-6-5 12:07
我們剛剛買了一個打了折後大概七千的琴,老師和琴舖都覺得就算考演奏級都夠完。聽完你們講後,開始擔心八級 ...
請問是什麼牌子呀

8 級水平不要過份追求琴的質素, 焦點要正確

老師會提供意見的.
早前去灣仔看full size 的琴, 他們見議萬來元的, 最盡也只能去到AT---8級可作參考,(要+好弦+弓). 我小孩的琴太平, 每次考試或校際,  都是老師借的

在violin brothers買的,試個幾把,一致覺得這個比其他貴些少的琴音色更好!所以便買下了。老闆都話唔知點解依個model今次番嘅批次特別好。

momhk 發表於 14-6-10 10:44
在violin brothers買的,試個幾把,一致覺得這個比其他貴些少的琴音色更好!所以便買下了。老闆都話唔知點 ...

這是近年琴、弓應該一到的地方, 買不買還在其次.....

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:Quote:momhk+發表於+14-6-10+10:44+在violi

原帖由 bebebe12345 於 14-06-10 發表
這是近年琴、弓應該一到的地方, 買不買還在其次.....
我都想買個新琴俾小朋友
但我同小朋友都唔識㨂
請問觀塘d職員係咪會幫手揀?

neighbour931 發表於 14-6-9 19:20
8 級水平不要過份追求琴的質素, 焦點要正確
你其實講得啱, 有技術, 差琴都拉得好聽...不過有時真係好現實, 多年前幫朋友買左個琴, 佢女係樂團由3rd即刻轉左去2nd....我仔個琴, 老師一聽就話好聽... 印象分都有加D..暑假仲會去揀多個琴....

enbutter 發表於 14-6-10 15:07
我都想買個新琴俾小朋友
但我同小朋友都唔識㨂
請問觀塘d職員係咪會幫手揀?
我未去過, 但要職員揀好難的.. 放得係舖頭, 佢地覺得自然係好架啦...

幾十萬先行專業?太有米啦
我的個人網站:www.yusiyang.com

自己有米當然好、也不一定要行這個專業! 琴總是人家的好、現在一些孩子拿著人家借的好琴並不太少,
相信不會拿著一個太差的琴去小交Audition吧!
做好自己或是盡量讓孩子做好自己、加上一點兒運氣,
或許有意想不到的際遇!

當你做了專業....$花在那兒是各人的選擇了。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 14-6-11 09:43
琴總是人家的好.
諗起唐韻個琴都係人地借佢的.. 呢句真係無錯的..

所以我覺得小提琴走專業一點也不容易,背後家庭在經濟上精神時間上的支持不少。

早前聽電台訪問Ray Chan, 原來他當年在Brisbane生活讀書,週末飛落Sydney跟老師上課。來回一次都要近HKD2000喎!機票錢可以買幾多部小提琴呢?
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-6-11 19:02
所以我覺得小提琴走專業一點也不容易,背後家庭在經濟上精神時間上的支持不少。

早前聽電台訪問Ray Chan,  ...
來回未計上堂都幾個鐘, 三個鐘走唔甩

我聽聞有小朋友坐通宵巴由福州到深圳,在去香港學琴...十個鐘一程啊

講開買琴,專業那幾家,都可以借回家試一兩天(太平那些就未必),再比埋原本自己的琴,慢慢試最好

最近時常在想,如果可以返轉頭,會不會都選擇踩落這無底深潭。sorry 離題

steamball  hahahaha  發表於 14-6-13 06:19

花幾萬蚊買隻好啲嘅琴, 應該可以去到LT, FT, 其實都算值得嘅.
‹ 上一主題|下一主題