用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點知道學校係咪屬活動教學?
go

點知道學校係咪屬活動教學? [複製鏈接]

新手請指教...由於阿仔比較好動又坐唔定,宜家上一D靜態嘅playgroup都顯得唔耐煩,所以打算搵D比較活動教學嘅學校。

請問喺邊度可以知道學校嘅教學方法?我睇過好幾間幼稚園嘅web site, 間間教話自己係活動形式教學,應該點分?請賜教!

2    0    0    0

回覆 JRmnm 的帖子

根德園、民生、培正一定吾係活動教學。

回覆:點知道學校係咪屬活動教學?

我都想知多d, push!

回覆:liliankaykay 的帖子

仲有冇其他呢?

其實幼稚園大部份都係活動教學,唔會叫小朋友只係坐定係度睇書寫字,大部份都應該有分組活動時間。但當然每間學校亦都會有必須要坐定定既時間,例如story time、snack time都要坐定定。如果想free d的可考慮Victoria或一d國際學校

揀幾間心儀的學校,打去問佢地一般上課的日程會係點,上堂形式係點樣,咁你就會大約知道有幾多活動時間

有一些學校會有開放日,有興趣可以search下....聖心、St Clare's都是多功課。

JasmineSiu 發表於 14-6-4 09:49

根德園、民生、培正一定吾係活動教學。
請問培正的教學是怎樣?類似根德園嗎?

回覆:點知道學校係咪屬活動教學?

我都好想知!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我聽過一位教育顧問講:現今所謂傳統較谷嘅幼稚園,唔多唔少都要活動教學
唔會分分鐘坐定定!呢套根本無可能work架!
same as 初小,點傳統都有d活動教學!

所以問題係有幾活動!用咩教學法?師生比例、幾時開始教認字?寫字?有測考默?
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題