用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享兩年前的派位經歷
go

我都好明白各位家長嘅緊張 憂慮 無覺好訓嘅心情 但記住最緊要無諗結果係點 唔好影響到小朋友情緒 因為佢有可能就要喺果間學校讀六年
兩年前 我叫左爸爸照顧仔仔 我一個人去睇結果 結果仔仔啲同學仔全部入晒第一志願 我地唔好彩派到十四 我打俾老公已經忍唔住狂喊 即刻飛的去頭四志願交表叩門(一早帶定晒文件同profo 影印晒各五份準備隨時叩門)
攪掂晒 平靜返心情先笑住返去揾仔仔 仔仔當然好緊張 第一句就問:有無學校收我呀?(因為我一直只係俾個concept佢 我去睇下有無學校收佢 有無書讀)我就話:放心啦!因為你乖 有努力讀書 已經有一間小學收入你 一定有書讀喇!
但佢聽到個學校名唔係自己心儀果間就有啲失望 我就話:唔緊要啦!有學校收已經好叻仔喇!最多我再幫你報多次果間小學 我地去面試 睇下有無機會收返啦!
如是者 好煎熬咁去左四間學校面試 未有結果都要去派到果間註冊 但就唔買校服書簿住 一蚊都無交 再寫求位信去頭兩志願 表達我嘅誠意 乜都無買就為左等佢地收 等左一個月 我喊足一個月
七月頭第三志願收左 七月十幾號 第一二志願打黎話有後補俾我地 一時間有三間可以選擇 我地俾返仔仔自己揀 依家我地喺第一志願讀得好開心 準備升小三了
喺度祝大家好運 一派即中 唔洗好似我地咁辛苦 開開心心升學去

RebeccaJason  我都同你一樣,雖然吾係好似你派到咁後,但係都係叩門入咗第一志願。
其實最重要令小朋友有動力在任何一間學校努力讀書.  發表於 14-6-3 18:36

回覆:maggieddie 的帖子

謝謝你的分享

謝謝分享

btw, 我好似上年睇過 LOL
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:wwn 的帖子

多謝分享

引用:我都好明白各位家長嘅緊張+憂慮+無覺好訓嘅

原帖由 maggieddie 於 14-06-02 發表
我都好明白各位家長嘅緊張 憂慮 無覺好訓嘅心情 但記住最緊要無諗結果係點 唔好影響到小朋友情緒 因為佢有 ...
仲唔記得講 我當日仲要扮開心帶左仔仔去冒險樂園玩 同佢慶祝有學校收 哈哈 真係有苦自己知

RebeccaJason  你真係一個好媽媽,希望其他媽媽都向你學習,吾好令小朋友吾開心。  發表於 14-6-3 18:39
happyty  有苦自己知  發表於 14-6-2 16:14
Jane1983  做得好  發表於 14-6-2 12:35

回覆:分享兩年前的派位經歷

回覆 maggieddie 的帖子

想請問是否即是再寫多封求位信? 可唔可以講下大概內容係點?

引用:回覆+maggieddie+的帖子 想請問是否即是再

原帖由 joey1001_1001 於 14-06-02 發表

想請問是否即是再寫多封求位信? 可唔可以講下大概內容係點? ...
知道第一輪面試結果無份後 就寫一份信以表誠意 講間學校點適合自己小朋友 點解揀依間 點解咁鐘意 如果讀到 自己會點配合學校協助小朋友學習 封信一定要好發自內心 唔可以抄襲
結果第一二志願收到信都覆返電話俾我話會將我仔仔放喺優先後補 之後有人放棄學位即刻俾左我地

謝謝你的回覆, 咁你即係第一次先寫叩門信, 之後再寫多一次比第一同第二志願間學校?

回覆:maggieddie 的帖子

因為七月頭有的派左既家長唔讀放位,我地當年都係咁,阿囡而家中二。同事係天水圍去年係七月中先收到 call 添。最緊要去考左先同交情信

引用:因為七月頭有的派左既家長唔讀放位,我地當

原帖由 bowling68 於 14-06-02 發表
因為七月頭有的派左既家長唔讀放位,我地當年都係咁,阿囡而家中二。同事係天水圍去年係七月中先收到 call  ...
我19/7先收到第一志願電話

唉,很明白你的心情.  還有數天放榜,心情很難過.
自己當年A-LEVEL, 會考,聯招,都從未驚過, 現在反而擔心小學.

謝謝分享!而家心情己好緊張!

引用:回覆+maggieddie+的帖子 唉,很明白你的心

原帖由 kmmum 於 14-06-02 發表

agree 我都係咁話

謝謝樓主分享!
想請問你囝囝有無經過叩門面試?
如有,我猜除了那些真心真意的信件外,面試表現也應該很卓越。

引用:回覆+maggieddie+的帖子 唉,很明白你的心

原帖由 kmmum 於 14-06-02 發表

可憐天下父母心

引用:Quote:原帖由+bowling68+於+14-06-02+發表

原帖由 maggieddie 於 14-06-02 發表
我19/7先收到第一志願電話
要那麼久才知結果,太折騰了!pity:

回覆 cherrieshum 的帖子

有朋友舊年7月中收番第一志願, 8月中收到一條龍OFFER. 8月尾再收到之前叩門的OFFER
真的人都癲.

我都在等待 6月7日大抽獎, 都好擔心, 緊張......若我學到maggieddie的平常心處理得咁好就好了!!! 希望派得好啦!!! thanks for sharing.