用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想試插P.2九龍塘名校,連親戚也笑我
樓主: Henry2013
go

想試插P.2九龍塘名校,連親戚也笑我 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Anniemun+於+14-6-1+19:08+編

原帖由 Anniemun 於 14-06-01 發表

比我就未有offer 前就守口如瓶,but thats just me.

引用:比我就未有offer+前就守口如瓶,but+thats+

回覆:想試插P.2九龍塘名校,連親戚也笑我

其實小一的成績真的不能作準往後可能很辛苦

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

引用:比我就未有offer+前就守口如瓶,but+thats+

原帖由 MrBeast 於 14-06-01 發表
比我就未有offer 前就守口如瓶,but thats just me.
我都認同,未有好offer, 就唔好公開住,但如甘都講咗,如果同埋你認為為小朋友好就go ahead , 唔使理人點睇。

我自己都捉蟲,雖然唔係考學校,但就未有result便告知屋企人知,結果仲俾佢地破口大駡,話我不自量力,仲開埋叫我即cut,但我認為為我小朋友好,我係唔會理會!

回覆:Henry2013 的帖子

如你小朋友自覺非池中物,我贊成向外試。遇強越強

試下無妨,不用理別人點講。

dont apply those schools

回覆 Henry2013 的帖子

其實想插名小都真係頭痛架!自已經驗,資質邊緣學生,入到名小,入名中機會真係大D的。而資質高的(例如可插名小),真係讀那間小學都一樣。分別是,在名小,你知道孩子全級成績,大約都知派中結果啦!在二線,可能在頭十都無知派成點。在名小讀,就算官、津,你都要預準有大量課外活動,補習,經濟負擔一定是考慮因素。如果要比意見,真係幾攪鬼,名小收左就唔讀,唔收就續繼報。這樣就知道升中大約派到邊啦!

最紧要自己觉得适吾适合!
人哋点唸,我又要理,
好吾得閒……
不过,也要有心理準備,
轉校後,可能名次冇甘前!
但睇長線,中学又易适应d

引用:人望高處係好正常,試下之ma,唔試過又點知

引用:小朋友在地區名校考P.1全级10名內(運氣+勤

原帖由 Henry2013 於 14-06-01 發表
小朋友在地區名校考P.1全级10名內(運氣+勤奮) , 我想試下插P.2九龍塘名校,因為插班位不是每年都有.
我不開 ...
你是否已收到邀請信?你報得收得邀請信就唔好理人。你不做只係想的話,亦唔洗問人。有邀請先算

回覆:想試插P.2九龍塘名校,連親戚也笑我

人地講兩句你就唔好心,點過人世呀!BTW 當年大女考插班,只有至親先知,連大女都係考試之前幾日先知

回覆 momama 的帖子

真系,其他人講嘢吾好咁上心,分分鐘佢地講完吾記得,你仲係度吾開心。

咁就唔開心點得架。朋友講野好少咁直接,呢d說話我諗都係家人或親戚講。有時老一輩的觀念係咁,認定自已不是有錢人,就不會或敢入高級一點的地方。你記唔記得有個9/1分界的心理學家叫顧修全,佢細個好窮,長大後,富有了,請爸爸媽媽去歐洲城堡吃飯,但爸媽不肯入去,說這是有錢人去的地方。顧修全好傷心,他說這種心態才是真正的貧窮。

wwsugar  是啊!所以我現在單親好鬼窮都照帶個仔去聽音樂會,一起學cello,偶然食吓Buffet, 但係我就鞋都唔多對,係t-shirt短褲,清茶淡飯, 慳而不下流。  發表於 14-6-17 13:36
Jane1983  意志消磨殆盡,好慘!  發表於 14-6-2 18:31

回覆:Olympian 的帖子

睇漏左,原來一早講左親戚。體諒下佢地囉。

貢獻勳章

我識得兩公婆都係中學畢業, 佢地位公子在小二插入 "好多男仔都想讀" 的津貼男校.  轉校之後, 該小朋友仍然讀得好開心, 成績亦能保持前列. 今年小朋友小六等放榜, 將會升讀直屬的原校.

如果唔試, 又點知小朋友得唔得呢? 至於你話剛升上小一識到唔少朋友, 小朋友好善忘, 去到新學校好快適應.

不過都要同小朋友傾下, 解釋比佢聽轉校原因. 可能小朋友好鍾意都未定呢!

wwsugar  一試無妨,不怕失望的心態是成功之母!  發表於 14-6-17 13:38
manmanchubb    發表於 14-6-3 23:43
小曳人    發表於 14-6-3 16:59
‹ 上一主題|下一主題