用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Eye Level & JEI
go

Eye Level & JEI [複製鏈接]

有冇父母可以分享下兩者?

本身打算報eye level, 但見有post話好多eye level centre 會轉JEI,想了解兩者多一點。謝謝

8    0    0    0

回覆:Eye Level & JEI

我認為要睇下家長要求是什麼? 自己可去CENTRE了解一下教材是否適合自己小朋友才決定會比較好的,

我做過呢2間嘅老師,其實真係好睇小朋友本身適合邊個教法。英文的話,我覺得JEI全面D及適合香港多D,Eye Level冇writing training同埋D passage成日講美國題材,坦白講小朋友好多都冇興趣。另外,JEI有一個 reading  & writing program,呢個真係幫到writing skills因為課程要學生睇好多文學作品,不過唔係人人啱讀,要英文程度較好的學生先OK。

數學方面就各有各好,Eye Level 對於好細嘅小朋友剛開始學數數字及making numbers就教得好好,一般學生數字概念都學得好穩及清晰。去到學四式運算操練就開始多及教法單向,仲有D家長成日怕蝕底要老師比好多本功課比學生,真係會做到厭或怕左數學。JEI就教多D不同運算方法,靈活多變D,不過如果數底唔好就會混淆搞唔掂,相反數學底子好就容易被啟發,提升層次。所以真係好睇自己本身,2間我都見過有讀得好及讀得唔好嘅學生,可以的話問下有冇試堂啦!

Thanks all~

回覆:dimsumsum 的帖子

其實我想俾小朋友先學英文。佢本身講英文為主,但通常係幾個字,好少句子,我想加強佢句子同grammer認識,那是否JEI較為合適呢?

兩個課程最大分別係EYE LEVEL 有獨立而完整既CRITICAL THINKING MATH課程,由淺入深咁去教小朋友邏輯推理,空間感,PROBLEM SOVING 等
而且會分開兩本書咁教,一本教運算,一本教CRITICAL THINKING
而JEI 佢就著重運算多D 佢CRITICAL THINKING 既內容佔每本書好少既部份,而且亦唔係本本都有教CRITICAL THINKING
所以好睇番你想小朋友學多D運算定係CRITICAL THINKING
而我就覺得CRITICAL THINKING 學校冇教而且對小朋友將來學習理科好重要

ANLA 發表於 14-6-3 23:38
其實我想俾小朋友先學英文。佢本身講英文為主,但通常係幾個字,好少句子,我想加強佢句子同grammer認識, ...
My son joins eye level English in Prince Edward and he is in level 2 only.I saw him learn words and phonics in class, also use those words to make sentences
and write in an exercise book.
You can go and talk to the teacher and see how they teach and see the materials by yourselves,
as I did before.
And before join, your kid needs to attend an assessment to see which level for him to start.

RE: Eye Level & JEI

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 8257&extra=page%3D1

係咪轉左JEI?  我都發現好多Eye Level中心轉了做JEI, 其實作為家長, 我不會理佢地內部搞咩, 最緊要老師教得好.

其實Eye Level係咪出現左咩間題???  我屋企附近最近轉左間JEI, 我朋友個頭都係咁轉左.  個名係冇咁大, 但教材唔錯喎!

I ask my son's teacher and only know her center is teaching eye level over 8 years and will keep going.

The teacher in Prince Edward teaching Maths is very good. And my son just starts English one month ago and he can now making simple sentences. He is nearly 5.

回覆 EmmaMui 的帖子

聽番我個仔果間EYE LEVEL老師講因為EYE LEVEL總公司唔比D CENTER 教唔係EYE LEVEL既課程以確保EYE LEVEL所有CENTER既課程質素,但有D CENTER 想教多D唔同既課程賺多D 咪轉唔教EYE LEVEL lor
所以d center 話EYE LEVEL個課程冇JEI 咁好只係借口,實際上只係想搵多D錢
但其實冇LALA轉PROGRAM對家長同小朋友真係好唔好,又要適應個一套新既教材同LEARNING SYSTEM,佢地為左賺錢而犧牲家長同學生既利益

可以留意番而家轉左JEI果D EYE LEVEL CENTER 佢地除左教JEI課程仲會教埋PLAYGROUP 果D
所以好明顯係想搵錢而轉唔係因為課程LOR

我冇理佢地咩原因轉,  只要教材和老師ok便可.

所以咪想問下大家有咩意見? 我睇個套書, Jei好似都唔錯.

都係啊,我以前個老細本來想唔做Enopi或加多D其他科,因為D學生一上小學就走得好勁,但後來又冇轉到,之後就轉我做part time,咁我咪唔做囉,原來係總公司唔比!

引用:回覆+EmmaMui+的帖子 聽番我個仔果間EYE+L

回覆:happymama2007 的帖子

但我了解呢兩間課程之際,我唔知係咪你地所講營運貴,我聯絡的那間eye level會於暑假開特別班,一星期上3日,每日3個鐘,當中有英文同數學,佢話係用返eye level教材。

在了解呢兩個課程時,明白唔係日日上就有用,始終要做功課。唔明個間eye level搞呢d暑期course用意?

回覆 ANLA 的帖子

我小朋友個CENTER 一個星期每科最多只可上兩堂,每堂1小時
JM你果間CENTER一星期上三日 仲要每次3個中 好似多得制BOR
你小朋友間center o係邊區ga??

回覆:happymama2007 的帖子

青衣

所以令我有d質疑有d分校想藉住暑假家長要搵地方俾小朋友消磨假期而做呢d特別課程。

仲要唔平,16堂,每堂3個鐘,差唔多$4000

一星期三堂, 咪日日好多功課? 點吸收到呢??

30%比總公司? 我唔係生意人, 唔知係多定少. 但我留意到佢地的basic thinking math, 只係不斷操練, 同公文一樣. 係個critical thinking有d selling point, 但其實對我個仔黎講, 好簡單. 我反而想佢學多d數學的概念. 所以我考慮緊JEI.

My son's teacher say only English can twice times per week but Maths cannot.
He attends both subjects.
‹ 上一主題|下一主題