用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs KM
go

LH vs KM [複製鏈接]

大家都是英普下午班,大家會點選?

1    0    0    0

LH                    

回覆:Klarababy 的帖子

Thank you yr comment! 是因為課程上LH比KM好?定其他原因?

回覆:LH vs KM

KM,我估計學術上差不多,但名氣KM較大,可能考小學學校會考慮。個人意見,不喜勿插。

KM有戶外,空氣流通

ekhc    發表於 14-6-7 00:04

KM小一派位是大抽獎居多。兩間創校都是二千年。LH小一升學學校支援最強,又有小一啟迪班。學校不會因為位於九龍塘而名氣大些。

我會睇吓邊間近,兩間都好好!

引用:大家都是英普下午班,大家會點選? +

原帖由 tabomini 於 14-05-31 發表
大家都是英普下午班,大家會點選?
謝謝

回覆:咪臣 的帖子

我指名氣大唔係位於九龍塘,係LH近幾年先多人揀及留意,另外何以見得KM大抽獎居多呢?純粹請教,冇惡意。

引用:KM小一派位是大抽獎居多。兩間創校都是二千

原帖由 咪臣 於 14-06-01 發表
KM小一派位是大抽獎居多。兩間創校都是二千年。LH小一升學學校支援最強,又有小一啟迪班。學校不會因為位於 ...
我肯定小一升學學校支援最強既唔係LH,而係100%收幼稚園生升小一既龍校 何以見得KM小一派位係大抽獎居多? 而LH唔係? 我記得我申請LH時係需要填埋父母讀邊間小學,唔知呢樣野LH睇得幾重,但對小朋友升小一絕對有影響

回覆 vincentchun 的帖子

從 LH 網頁可見,LH 2012/13 年度畢業生中,約三分之二畢業生升上直資、私小,其餘官、津。KM我唔知。

引用:回覆+vincentchun+的帖子 從+LH+網頁可見

原帖由 hoihoima 於 14-06-02 發表

從 LH 網頁可見,LH 2012/13 年度畢業生中,約三分之二畢業生升上直資、私小,其 ...
小一入學我都是直資及私小為首

回覆 tabomini 的帖子

那就要視乎LH畢業生一般取得offer的直資、私小是否你杯茶了。你可以上LH網頁慢慢看,有詳細資料關於取得offer和學生最後選取的學校。如果那些直資、私小是你杯茶的話,LH是不錯的選擇。

利申:我是LH畢業生和現在就讀學生的家長。我對KM零認識。

引用:回覆+vincentchun+的帖子 從+LH+網頁可見

原帖由 hoihoima 於 14-06-02 發表

從 LH 網頁可見,LH 2012/13 年度畢業生中,約三分之二畢業生升上直資、私小,其 ...
原來LH d家長家境唔錯,咁多讀直資、私小

引用:我指名氣大唔係位於九龍塘,係LH近幾年先多

原帖由 TwogirlsMama 於 14-06-02 發表
我指名氣大唔係位於九龍塘,係LH近幾年先多人揀及留意,另外何以見得KM大抽獎居多呢?純粹請教,冇惡意。

...
我反而覺得LH名氣大過KM(利申:小女8月入讀PN,並非LH or KM)

引用:Quote:原帖由+TwogirlsMama+於+14-06-02+發

原帖由 hilouisll 於 14-06-03 發表
我反而覺得LH名氣大過KM(利申:小女8月入讀PN,並非LH or KM)
同意LH名氣大過KM

vincentchun 發表於 14-6-2 23:40
原來LH d家長家境唔錯,咁多讀直資、私小

直資、私小有平有貴,學費差別很大。LH 的學費每月45千,家境差的就真的卻步。反而我讀直資小學的孩子的學費只是 LH 的三分之一。

KM 名氣都大,我本人鐘意KM !

好多人唔識km, 尤其長輩同無小朋友的,因為km無分校又無明星讀,但唔好因為名氣而選校,我認為地點環境教學模式才是著眼處,我選km因為適合我,但如果我住紅磡黃埔我一定選LH

回覆 咪臣 的帖子

KM started in 2000? i somewhat saw KM leaflet and it mentioned that the first gradudate from KM already gradudated from CUHK.....
‹ 上一主題|下一主題