用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 好奇一問,點解家長們要同小朋友做評估? ...
go

好奇一問,點解家長們要同小朋友做評估? [複製鏈接]

如題!

2    0    0    0

回覆:好奇一問,點解家長們要同小朋友做評估?

希望了解佢因邊方面能力弱而幫佢。

我曾經好猶疑,由佢未夠兩歲巳不停有唔同人同我講佢係資優,但我一直無理。到佢上到小學,佢越嚟越難教,我亦都只係著重點可以教好佢。
直到有一日同我姑奶傾計,佢再次叫我帶佢評估,我話其實我覺得佢有時真係好蠢,我怕check完令你哋失望。
但她的回應,另我改變諗法。
你唔好誤會,我叫你帶佢評估,不是睇佢有幾叻,而是搵出佢的弱項來幫佢。
我給她一言驚醒!因佢還有好多我不能理解的問題,希望能在評估中找到答案。如佢常常發惡夢,諗嘢負面等,我好希望經評估CP能比到方法我。

結果係一個好出奇的結果.....
CP 亦比咗好多意見比我去同呢個奇特兒童成長。

引用:希望了解佢因邊方面能力弱而幫佢。 我曾經

原帖由 hinhei 於 14-05-31 發表
希望了解佢因邊方面能力弱而幫佢。

我曾經好猶疑,由佢未夠兩歲巳不停有唔同人同我講佢係資優,但我一直無 ...
補充
佢今次的評估結果只令我覺得奇怪,無乜幫到我。

反而哥哥好耐之前做的,結果係真係幫到我。哥哥係因為有另外的症狀,所以需要評估。

引用:Quote:原帖由+hinhei+於+14-05-31+發表希望

原帖由 hinhei 於 14-05-31 發表
補充
佢今次的評估結果只令我覺得奇怪,無乜幫到我。
多謝你既詳細解釋,其實資優既小朋友係好事定壞事呢?睇件好多資優既家長都話小朋友性格、行為上出現問題既⋯

我覺得好壞參半。
在我而言,學術方面真係唔洗點擔心。但她的固執,主觀,頂嘴,甚至用辦法對付我....我真係日日練eq, 日日噴火!
但其實每個小朋友都有佢難教的一面,只係聰明的小朋友要用比佢更聰明同要超有耐性咁教佢。
所以我的精神暫時都只全放在教好佢做人,其他只順其自然,不想因資優變成壓力。

醒目開學勳章 貢獻勳章

當初係因為脾氣臭,硬頸,好想帶佢上EQ班,但資優兒EQ班要睇評估報名,所以去咗做評估
結果有d意外,因為確認佢之後,我唔當佢常人看代,脾氣好咗少少,但依然硬頸!
恐龍家

可惜我不覺重視,只有迷惘。

其實資優小朋友係咪多數都係IQ高,但EQ情緒又比其他小朋友低呢?

回覆 小曳人 的帖子

有小小同感. 我有時也不當我的小朋友為"小朋友." 尤其是關於他的長處, 我當他高小或"奇人"看待.

醒目開學勳章 貢獻勳章

sukilau72 發表於 14-6-4 23:09
其實資優小朋友係咪多數都係IQ高,但EQ情緒又比其他小朋友低呢?

未必一定,但好多時都會面對:點解教極都唔明架?!
佢地要花d時間,先明白其實係自己太快,唔係其他人太慢,但最慘係...佢地未必好脾氣去等!
恐龍家

回覆:sukilau72 的帖子

其實都唔係EQ唔eq, 我覺得係佢哋入面能力同出面能力唔成正比,再加年齡框框,結果諗嘢怪怪的不同常人,身邊人又不理解,eq 真係要超高才能忍得到。
再加上佢哋eq 只係佢哋實際年齡,點勞駕高於佢年齡的iq呢!

‹ 上一主題|下一主題