用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 學校話要留班or退學
go

學校話要留班or退學 [複製鏈接]

仔仔讀緊N班今年升K1, 學校話要留班,再讀一齊追唔上就要退學or馬上退學。心碎...
等緊S位仲要2年,如被退學又未有S位可以點做?

1    0    0    1

same here. but i m very lucky has I seat this Sept.
Maybe you will bring your son to do intensive training?

以前見過有個小朋友又是被退學, 佢媽媽每日放佢在S位暫挓, 等到4歲先有S位入讀

今天fax咗申請表去協康排青蔥計劃,要大半年。。。。

crystal媽咪  試下排多幾間,大包圍.咁會快一D.邊間有位去邊度,因為同咩T都要夾過至知是否OK.  發表於 14-5-31 21:33

引用:仔仔讀緊N班今年升K1,+學校話要留班,再讀

原帖由 shanna1114 於 14-05-30 發表
仔仔讀緊N班今年升K1, 學校話要留班,再讀一齊追唔上就要退學or馬上退學。心碎...
等緊S位仲要2年,如被退 ...
邊間幼稚園?可PM 我?

回覆:學校話要留班or退學

唉呢d情況我已經遇過兩次,講真,開幼稚園都係為左賺$,梗係唔想收d麻煩學生。

好在我隻b今年排到S。唔係都應該比佢留班了有學返好過冇學返ma

引用:今天fax咗申請表去協康排青蔥計劃,要大半

今天fax咗申請表去協康排青蔥計劃,要大半年。。。。
青葱計劃真係要排好耐,我上年11月排,到而家都未有聲氣,不過呢半年阿女進步左好多,應該唔需要這個服務了。
你可以試下排耀能,都有類似的服務,應該會排得快d

你試下問 自悠天地 ,循道衞理㗎,之前有個post 位媽媽話小朋友好大進步未呢間囉。喺長沙灣mtr 上面。

回覆:feipow 的帖子

我同意留喺主流幼稚園未必幫到小朋友。佢地1位老師對廿幾個,關顧有限!個人認為趁早俾密集訓練較好。

回覆:rocket 的帖子

排咗青蔥喇,要等到出年...
仲搵緊其他,如果貴會考慮上門個別訓練真係頭都暈

引用:排咗青蔥喇,要等到出年... 仲搵緊其他,如

原帖由 shanna1114 於 14-06-08 發表
排咗青蔥喇,要等到出年...
仲搵緊其他,如果貴會考慮上門個別訓練真係頭都暈

...
不如排多幾間啦,私人機構如Step, 建基都有密集課程

基督教服務處都有,或者你揾跟開小朋友的社署社工幫手睇下有冇其他辦法,如由他們出信俾機構會排得快d架

回覆:琪寶 的帖子

之前社工比咗一大踏資料比我地,好多都要排,私人又怕太貴又唔知好唔好所以未問,又要夾返學時間又要夾地區,加上今個月搬屋,想搬完再搞。

八、九月好多私人S位小朋友轉去幼稚園或S位,你報定D才收料,唔好浪費時間呀。去填份表啫。

引用:上密集,勉強上主流K1唔係好事,佢哋冇資源

原帖由 feipow 於 14-06-07 發表
上密集,勉強上主流K1唔係好事,佢哋冇資源同時間幫你小朋友。九龍區可以睇下prta、耀能、協康網站,港島可 ...
天水圍、元朗 區有冇?

回覆:shanna1114 的帖子

天水圍有循道衛理,同荔枝角自悠天地係同一個中心

引用:天水圍有循道衛理,同荔枝角自悠天地係同一

原帖由 clingy 於 14-06-27 發表
天水圍有循道衛理,同荔枝角自悠天地係同一個中心
我問咗喇,星期二見,啲姑娘好好人好有耐性好helpful

我个仔排紧s位,通知9月开上住e位先。你有无排e位?或者比他去密集

回覆:shanna1114 的帖子

我地係荔枝角讀佐七個月二日密集課程,理解能力好佐

‹ 上一主題|下一主題