用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問宣小係咪好谷?
樓主: YCJL
go

請問宣小係咪好谷? [複製鏈接]

又唔覺教得淺考得深喎, D 測驗考試題目大致上都可在工作紙上找到類似的.

點解有人話會教得淺呢? 唔通高年級會係咁?

chrischeung 發表於 14-5-31 23:42
等我翻譯先,
教得吾系太深,但考試考得深,又考得廣,
功課吾多,但PROJECT好多,
您是否家長?

考試是否只系部分題目(挑戰題)考得深,其他有讀書就識答?

林嬌嬌 發表於 14-5-30 20:12
學校唔谷…但難……少功課… 但忙… 多課外活動…家長谷
真係中晒 point, 講得好好
教育王國以外之相冊連結已被刪除

p.2 時, 我的確唔覺得宣小教得淺, 考得深, 因為測, 考, 在工作紙上可以找得到的

p.4 時, 我就發覺工作紙得幾頁 (英文) , 就去考試, 真係唔知老師會考什麼, 靠小朋友自己平時上堂聽幾多, 入幾多腦, (可能咁樣, 就覺得宣小教得淺, 考得深, 因為根本唔知老師教了什麼 )

引用:p.2+時,+我的確唔覺得宣小教得淺,+考得深,+

原帖由 金毛B媽 於 14-06-06 發表
p.2 時, 我的確唔覺得宣小教得淺, 考得深, 因為測, 考, 在工作紙上可以找得到的

p.4 時, 我就發覺工作紙得 ...
咁點應付考試?

金毛B媽 發表於 14-6-6 12:26

p.4 時, 我就發覺工作紙得 ...

金毛B媽, 你好,

那請問你p.4 的小朋友的成績比起初小如何? 小兒今年才升小二, 但也想請你賜教一下, 我們應該如何作好準備, 以應付高小課程?

"根本唔知老師教了什麼"...............

其實..... "根本唔知老師教了什麼" --> 係只我, 我相信阿仔係知的

不好意思, 我誤導了大家

回覆 hellojenny 的帖子

我大仔而家 P.4 成績同初小時, 應該差不多, 宣小 (p1-p3) 只係公報 Top3, 所以 P1-P.3 我不知道阿仔考第幾, 老師只係講佢在中上

點樣預備, 我覺得係要底子打得好, 我仔一向 language 方面比較好, 所以中, 英文底子是比較好, 可能同佢鐘意睇書有關, 數學佢就麻麻地的, 所以我會俾多 d 練習佢做

回覆 金毛B媽 的帖子

感謝你的回覆.  由於小兒正是英文科偏弱, 因此比較擔心!  謝謝你的分享.  我會鼓勵他多看英文故事書的.  

回覆:hellojenny 的帖子

請問兩位媽媽,仔仔係咪由宣幼直上?

引用:+本帖最後由+金毛B媽+於+14-6-6+14:43+編輯

原帖由 金毛B媽 於 14-06-06 發表

回覆 hellojenny 的帖子
請問係咁到小四就有班中名次呀?

回覆:請問宣小係咪好谷?

超谷

回覆 kingkingxoxo 的帖子

仔P2, 非宣幼上,又唔覺谷。我覺得睇自己。音樂同體育都睇自己,當然必學一樣樂器,但我自己覺得係培養小朋友毅力、耐性,入樂團有團隊精神。我都係hea 住俾佢學。

回覆:Heihomami 的帖子

學校刻意谷上band1,這是其他家長回幼稚園分享時講的

回覆 kingkingxoxo 的帖子

呢個世界,除非係天才,否則都係一分耕耘,一分收穫。

引用:回覆+kingkingxoxo+的帖子 呢個世界,除非

回覆 Heihomami 的帖子

都係事實,不過希望個小朋友耕耘的時候係樂在其中,吾係喊哭喊忽。

回覆 Queenielam88 的帖子

小 4以上 每班頭 10 名, 都會出名次的

回覆 YCJL 的帖子

我仔女都是宣幼上宣小的

醒目開學勳章

引用:學校刻意谷上band1,這是其他家長回幼稚園

原帖由 kingkingxoxo 於 14-06-07 發表
學校刻意谷上band1,這是其他家長回幼稚園分享時講的
其他家長有冇講學校怎樣谷?

‹ 上一主題|下一主題