用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 精英班
go

精英班

當選校時, 大家會否揀一間有精英班的學校入讀? 還是選無精英班的?

因有時聽到人講, 學校只會投放資源落精英班, 其他班就得過且過。大家點睇呢?

醒目開學勳章

我仔學校以前有,前2年取消左,

我選校時無考慮此因素,

雖然我仔成績全級十名內,不過我贊成無精英班.

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:我仔學校以前有,前2年取消左,我選校時無考

原帖由 CALVEN 於 14-05-29 發表
我仔學校以前有,前2年取消左,
同意,無需精英班!
有增潤課程就好!
所以我都無理有無精英班

恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

回覆:精英班

拔尖原意係好,但唔應該冷落左其他學生,補底都一樣需要

引用:當選校時,+大家會否揀一間有精英班的學校入

原帖由 rainbowcov 於 14-05-29 發表
當選校時, 大家會否揀一間有精英班的學校入讀? 還是選無精英班的?

因有時聽到人講, 學校只會投放資源落精 ...
我唔會揀有精英班的小學,但中學有不抗拒

lauwingtai  me 2  發表於 14-5-30 03:30

回覆:小曳人 的帖子

精英班入了又如何?如果中途或第二年踢出精英班,小朋友的心會如何想呢?
我怕小朋友受不了自殺咋。畢竟小學生已經有能力自行結束自己生命。
都係無精英班好,大班人,落後有得追。

醒目開學勳章

nillnill 發表於 14-5-29 23:42
精英班入了又如何?如果中途或第二年踢出精英班,小朋友的心會如何想呢?
我怕小朋友受不了自殺咋。畢竟小學 ...
係lor,成績唔達標要踢出黎,唔係每個小朋友性格都受得起.

醒目開學勳章 貢獻勳章

nillnill 發表於 14-5-29 23:42
我怕小朋友受不了自殺咋。畢竟小學 ...
我相信咁緊張嘅小朋友唔多,如果家長唔緊張,而小朋友自己咁極端,要早d帶佢去見專家!
我見過對自己要求咁高嘅,如果唔係家人壓力,就係小朋友本身係資優,唔衰得!
恐龍家

引用:Quote:nillnill+發表於+14-5-29+23:42+精英

原帖由 小曳人 於 14-05-30 發表
我相信咁緊張嘅小朋友唔多,如果家長唔緊張,而小朋友自己咁極端,要早d帶佢去見專家!
我見過對自己要求咁 ...
我都相信小朋友壓力大多源於家長

王家爸爸    發表於 14-5-31 20:35

我也pro 冇精英,始終學校裏同學之間有什麼說話家長未必一定完全清楚,那些邊緣人可能好大壓力的

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:nillnill+發表於+14-5-29+23:42+精英

原帖由 CALVEN 於 14-05-30 發表
係lor,成績唔達標要踢出黎,唔係每個小朋友性格都受得起.
我有朋友個仔,讀地區名校,小5入精英班,讀得辛苦,小6入唔到反而一身鬆晒。咁當然我認同家長點反應亦有好大影響

引用:Quote:原帖由+CALVEN+於+14-05-30+發表係lo

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-30 發表
我有朋友個仔,讀地區名校,小5入精英班,讀得辛苦,小6入唔到反而一身鬆晒。咁當然我認同家長點反應亦有好 ...
想問精英班是大家默認該班係,定係學校openly names it as 精英班?

Argyle 發表於 14-5-30 09:04
想問精英班是大家默認該班係,定係學校openly names it as 精英班?

通常係學校自己定那班是精英班。

Charlotte_mom 發表於 14-5-30 08:31
我有朋友個仔,讀地區名校,小5入精英班,讀得辛苦,小6入唔到反而一身鬆晒。咁當然我認同家長點反應亦有好 ...

我都識得有個朋友個女, 小二入了精英班, 比其他班多功課、練習, 所以她自己小二個年考試差D (連老師都話:其實她讀到書, 只是特登考得差, 而不入精英班), 小三入唔到精英班, 即時小了很多功課, 無咁谷, 而身邊的同學比較懶散, 也弄得她讀書心散, 家長也很頭痛。

醒目開學勳章

Argyle 發表於 14-5-30 09:04
我仔學校以前有精英班年代是以考試名次劃分

我仔有同學家姐因為當年有入左精英班,舊年成績不達標,要轉出普通班.

我小學的經驗係, 做阿二舒服輕鬆甘學開心D. 亦起勁入腦D.

我入過出過再入過D尖子班. 當年即使是同樣教材,D要求真是高好多,.
出左果班後, 果年的老師曾經話過我肯努力, 會叻過尖果班好多人.
佢既鼓勵, 我又好心機讀. 點知又轉番入去. 但比我選, 我情願留在正常班, 有好老師喜歡激勵學生的班.要不是很谷的班.

我覺得精英班的競爭氣氛其實不太好, 我較讚成自己同自己比, 不要同人比, 雖然以前我小學時都是全級首名, 但學校是沒有精英班, 大家只會有自己的目標, 現在阿仔的都是冇, 學校更每年安排不同班給不同的同學, 旨在識得多些同學, 同學間較熟其實一齊學習更開心.   

回覆:HaYi 的帖子

其實我諗精英班原意都係本着因才施教啫?叻嗰啲咪教深啲囉?

王家爸爸    發表於 14-5-31 20:39

有很多比較出名的津小都有精英班,相信主因是因為他們收生是大抽獎,而非面試,有潛質同無潛質的學生都收,才有此一著分班。