用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 快升小五這個暑假應怎様運用呢?
go

快升小五這個暑假應怎様運用呢? [複製鏈接]

請分享心得.
   1    0    0    0

推,我都想知。

回覆:快升小五這個暑假應怎様運用呢?

我囡也是升小五。我也想這問題中。我想自己針對孩子弱項教導。外面補習,一來囡不太喜歡,二來找到質素好又不易。但暑假很易hea hea的,我肯教,她也未必集中聽……所以也頭痛中…

I would ask my daughter to do revision exercises of her weaker subjects, in her case, Maths and prepare P5 curriculum by reading the textbooks. I will let her keep reading simplified Chinese classics and English junior fictions or popular fictions like the Harry Potter series as well as reading newspapers.

She keeps her swimming training to prepare for the inter school swimming competition, piano lessons, cello lessons to prepare for exam and painting lessons.

幫囝囝報左日文班, 跑步, 9月開學先努力

讀暑期預習班, 準備下P.6課程

星期一至五全日托管, 上午溫習,下午興趣班,星期六就學琴和游水

我仔都升小五,一向成績唔錯,暑假我反而會停專科補習比佢玩吓鬆一鬆,由於我在職,暑期只會返中心託管活動同游吓水,開學先收拾心情備戰呈分試。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

成績好真係不用諗甘多。我囡就平平,沒跟開補習,惟靠暑假谷下,平日時間太忙。我囡重要係放完假很久才能收拾那種,所以不能盡放。

報了一個四天水上運動營,一個五天蒙古包營,四日的滑浪風帆。還有十四天的半日活動。計划三至五日外遊。恒常班只有籃球及鋼琴。暑假,純玩。

Yanamami  哗!好吸引,d營去边度報㗎?  發表於 14-6-1 12:58

平時打球、樂器暑假繼續,加多咗游水、砌高達。

natnatbaby 發表於 14-5-31 14:03
成績好真係不用諗甘多。我囡就平平,沒跟開補習,惟靠暑假谷下,平日時間太忙。我囡重要係放完假很久才能收 ...

如果成績一般我會建議專科補習好D , 尤其主科底子好重要 , 小五通常會開始深好多 , 小朋友都要盡力先得 , 不過暑假都要比佢地鬆吓 .
從小我已經洗我仔腦話比佢知讀書係佢自己嘅事 / 自己嘅責任 , 要有成績就要付出 , 解釋佢知先甜後苦定先苦後甜嘅分別 , 要求佢處理自己功課/考試就要盡力去做 , 假期就真係放假比佢玩 , 所以我仔一向都比較自律, 呢兩年測/考都係佢自己溫習 , 我已經冇乜幫佢 .所以從小培養良好學習態度真係好重要 , 家長都唔駛嘔禁多血   

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+14-6-1+00:44+

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-06-01 發表
唉,囡由小都不聽我,我不會教,脾氣大到社工跟了年多,要她補習時間,每次就回家大哭大叫。若不是有點小聰明及自尊,真是不可想像。這年多情緒穩定一些,希望追回一些。

我女小6,個年我比啊女hea住過...到宜家都好後悔...join d 課外活動啦

現時既暑假 小朋友都係要番學

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-06-01+發表

原帖由 natnatbaby 於 14-06-01 發表
唉,囡由小都不聽我,我不會教,脾氣大到社工跟了年多,要她補習時間,每次就回家大哭大叫。若不是有點小聰 ...
小五呢個年紀性格已經開始成型,一向倚賴開大人督促嘅小朋友想佢自律已經頗難,就算父母想改變亦已經唔可能係容易嘅事,再遲d孩子進入青春期/反叛期會更惡攪,唯有盡可能與孩子保持良好親子關係。加油!

回覆:馬到功成 的帖子

囡囡恒常已有溜冰,畫班,體操及啦啦隊,暑期不用上啦啦隊,加操溜冰及補畫班堂,另加游水,其餘時間自己做手工,畫畫,溫習。最苦惱仍是學習上,仍未有什麼着落。我想加強學習方面,畢竟是升小五,黃金期在暑假。恒常興趣班不打算cut,全部都是學了多年,囡囡興趣,而且打算考直資,成績不夠,希望活動有少少幫助。

YMCAn1960 發表於 14-5-31 14:46
報了一個四天水上運動營,一個五天蒙古包營,四日的滑浪風帆。還有十四天的半日活動。計划三至五日外遊。恒 ...
Ymca

‹ 上一主題|下一主題