用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如要報st Cat 2015 PN, 現在應有什麼部處?
go

如要報st Cat 2015 PN, 現在應有什麼部處? [複製鏈接]

13年8月B,有人話報art plus pg, 但tst 比較遠,又要返2-3日, 有難度

8    0    0    0

回覆:如要報st Cat 2015 PN, 現在應有什麼部處?

引用:13年8月B,有人話報art+plus+pg,+但tst+比

原帖由 貝珠 於 14-05-28 發表
13年8月B,有人話報art plus pg, 但tst 比較遠,又要返2-3日, 有難度
Art plus 好似考Victoria 有用d喎。SC好難摸索,我女有返佢Xmas pg 幾日,有返嘅都不一定有2nd in, 弟妹都不一定有offer,interview 做晒指令又未必有2nd in,無做晒又未必冇喎,到2nd in, 喊又未必唔收,唔喊又未必收,家境又係,有米同一般家庭都有。

回覆:如要報st Cat 2015 PN, 現在應有什麼部處?

雙職家庭,點同阿女返三日pg, 叫6299陪,佢地樂意但唔識英語。老公又反對。

之前有個hit post分享過interview 內容,同小朋友練習下應該有幫助。

回覆:貝珠 的帖子

我覺得小朋友要夠淡定,interview時家長唔好插咁多手,機會會大啲。我囝in時,俾人唔小心推跌,冇喊冇扭計,我安慰咗佢一聲,佢自己行返埋位。雖然佢做唔晒指令,攞嘢又攞錯晒。但最後都收咗。不過真係好睇佢自己鍾唔鍾意間學校。亞囝上過幾個pg, 上SC個聖誕pg係最有反應最開心。in幾間N班,入到SC都係最開心。

好貴下,要準備$

小朋友绝對要不怕陌生環境和人

請問SC pg 資料可以邊度睇到?

引用:請問SC+pg+資料可以邊度睇到?

原帖由 csmiimii 於 14-05-29 發表
請問SC pg 資料可以邊度睇到?
無公開資料,以往係開學前6-7月有幾日pg,比來年入學小朋友返,適應下。啱啱個Xmas 第一次xmas有pg,主要比弟妹,或者弟妹朋友等等。今年xmas唔知有冇。

回覆 ozoz 的帖子

Thanks!

引用:我覺得小朋友要夠淡定,interview時家長唔

原帖由 mannitol 於 14-05-29 發表
我覺得小朋友要夠淡定,interview時家長唔好插咁多手,機會會大啲。我囝in時,俾人唔小心推跌,冇喊冇扭計 ...
我女返Xmas pg 勁唔合作,杻去玩滑梯,又走圈,我以為佢去interview 一定唔成功,好幸運收咗。可能因為佢夠2歳就插入一間pn,學咗d上課規則,遇到自己喜歡嘅地方會定返d。interview SC前去interview 其他2間學校,佢完全唔合作,只答唔好或唔答。interview SC 時做到大約一半,意外地肯坐定,每次完成一個指令,不論答對定唔答,返埋位我都good 佢,因為起碼無答唔好又無喊,當然要保持安靜以免影響其他人。interview 時我無插手,只係老師問圖中動物時我提佢一個字,佢最終好細聲答,最後老師比餅乾,一見到即雙眼發光,杻轉身同我講鄭老師xyzxyz餅餅,想同我分享學校嘅嘢,我同佢傾幾句,acknowledge 佢之後問佢點樣係有禮貌咁拎餅呢?佢同老師講Thank you。

其實SC PN無話讀那間playgroup較有利, 他們收生準則好難摸索. 不過個人覺得他們較喜歡Outgoing, 不害羞的小朋友. Playgroup中文, 英文沒有所謂, 他們讓家長選擇中文或英文面試, 不會以英文面試較有利. 選擇近屋企而小朋友又喜歡的playgroup已經可以了.

我覺得考pn最緊要小朋友淡定, 家長唔好插手, 當然大b會有優勢.  我個仔冇上任何pg, 都有offer.  大女之前上好多pg, 覺得唔係太有用.

masterpiece    發表於 14-5-30 16:49

同阿囝in了十多間Pn,發覺其實係阿囝自己揀學校,不知何解,佢去到SC就好開心,好合作。我估我們可以做的,就是按孩子的月齡配合他們的發展,加以訓練各樣大小肌和語言,看看what to expect 系列的育兒書,或有幫助

2013, 5月b幾時要報名?而家冇咩指令識點算

回覆:Msagneschan 的帖子

你留意SC網站, 會公佈的。不用擔心,小朋友發展很快的,我女兒June 12 bb 也能有SC offer. 對,是小朋友在選學校,他們喜歡的學校,表現是不同的。

引用:之前有個hit+post分享過interview+內容,同

原帖由 ozoz 於 14-05-28 發表
之前有個hit post分享過interview 內容,同小朋友練習下應該有幫助。
請問係邊個post?

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-05-28+發表之前有

原帖由 ChocoRabbit 於 14-06-05 發表
請問係邊個post?
This one,用手機整唔到link.

我女都無上pg, 都有sc offer
她活潑不怕陌生人,做到所有task
父母俾心機育幼兒的性情便可
‹ 上一主題|下一主題