用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問一下其實幼稚園最後個個月個份檔案有冇用? ...
go

想問一下其實幼稚園最後個個月個份檔案有冇用? [複製鏈接]

想問一下其實幼稚園最後個個月個份檔案有冇用?因為七月番得幾日學,但老師話唔番埋七月就冇檔案拎,其實個份檔案有用嗎??

0    0    0    0

回覆:想問一下其實幼稚園最後個個月個份檔案有冇用?

就算唔係為左份檔案我都會俾個囡完成N班課程到結業, HAPPY ENDING嘛

冇錯,我都覺得這個是責任,是應該要交的。七月份,其實好多學校都係返幾日,但大部份家長都會讓子女繼續返埋。我唔係純粹考慮個個人檔案,而係是一個美好回憶,同小朋友嘅完滿pn學習旅程。

引用:紀念價值大過實用好多。基本上無乜學校會睇

原帖由 rgalc 於 14-05-28 發表
紀念價值大過實用好多。基本上無乜學校會睇。K3就有用D,PN就當紀念自己小朋友完成人生第一年學校生活。老 ...
其實係因為覺得學校太向錢看,基本上係交學費先會打俾你,由開學至今只係開學冇耐打過一次電話問下個女,而且學費雜費加埋一個月5千幾,話退學老師問都冇問原因或關心只話唔番就冇檔案,我真係對呢間學校心淡至甘~如果間學校好好,老師校長都好好,我好願意俾呢個月錢,但我只覺得呢間係重視錢既學校,我亦都認我甘做不負責任

如果間學校咁差,點解你唔一早退學,七月先退?老師也要出糧的

引用:Quote:原帖由+rgalc+於+14-05-28+發表紀念

學校以全年計預算及學費,有些學校除10個月計,有些除以11個月計
到時學校以10個月計,又話學校唔顧家長負擔,唔除以11月計學費

老師好唔好每個人既觀感唔同,交學費係父母既責任,老師與學校行政根本係兩回事,都唔明點解每年都有人問,唔想交七月學費,但又想攞讀埋七月,先至會有既相片文件。
學校收幾多個月學費,入學已經知道,唔好趁老師冇事事問候做藉口,家長覺得老師唔搵你,你咁想知小朋友情況,也可以主動搵老師。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

我從來不會想不交7月的學費、車費。交幾多個月的學費基本上一入學已說明得清楚。如果是不滿意老師或學校,應一早就行動(轉校), 並不是留待最後的一個月才不交學費吧
真的替在幼稚園裏的老師可憐,可能每年7月要好似追數公司咁追學費

:wave:

Kennisssss 發表於 14-5-28 15:12
其實係因為覺得學校太向錢看,基本上係交學費先會打俾你,由開學至今只係開學冇耐打過一次電話問下個女,而 ...

我孩子五年前返8千蚊學費的幼稚園,轉校退學時學校也完全沒有人問退學原因。我就當然有交7月份的學費啦。

其實小朋友番學情況,好多時都係頭幾個月,老師先會打電話同家長傾下,如果無大問題,就唔會再打電話,況且唔明既,家長自己想知仔囡在校情況,又唔主動問老師,到頭來,又話老師唔關心,唔主動
到最後一個月先話學校有問題,好似揾藉口唔想交學費law

如果真係好唔滿意,好難捱到宜家先黎退學喎,唔好搵藉口啦。

‹ 上一主題|下一主題