用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點樣從小培養B的閱讀興趣?
樓主: chuboforum
go

點樣從小培養B的閱讀興趣? [複製鏈接]

回覆:immaculateheart 的帖子

開頭我女都係咁,佢揭邊頁我就講邊頁,唔順次序,兩歲時先至由頭聽到尾。

引用:回覆+yannietimb+的帖子 大約要幾耐先會見

原帖由 chuboforum 於 14-06-03 發表
回覆 yannietimb 的帖子

大約要幾耐先會見到有work唔work呢?
我女18個月開始玩遊戲書,我有時伴讀,佢有時會自己攞書睇,22個月左右開始記得書入面有咩,會指住講公仔做緊咩,24個月時一次可以聽到8個故事(每個6-20頁). 阿女現在24個月大,每次我講故事前會指住書名讀一次,之後就唔會指住來講,昨天佢拎住本書,指住書名讀,但講咗另一本書個名。我諗過多一兩星期,佢應該會指得啱個名。

要留意下佢鐘意咩,再搵相關嘅書同佢一齊睇,同佢一齊讀下書傾下D圖片

回覆 Potato001 的帖子

你係會幾耐同佢讀一次書啊?

回覆:chuboforum 的帖子

之後一星期講一兩次,近來多咗,一星期三四次。近來多數講圖書館借的書,有幾本講咗一個多月了,阿女鍾意臨瞓聽故事。

咁佢會唔會要求經常睇同一本書架?

回覆:chuboforum 的帖子

會呀,一本書睇好多次,有啲書續借咗三四次了,有時同一本書一晚講兩三次。有時我講到悶,叫阿女自己講,但佢揭書一揭揭幾頁,所以好快講完。

哈哈,好得意!謝謝你的分享,我要努力試試!

回覆:點樣從小培養B的閱讀興趣?

我由阿仔4個月開始就俾佢睇書,認同伴讀最重要,一開始找些可以亙動一點的書,我唔覺得顏色要好colorful, 柔和一點反而令他更知讀什麼是睇書,書並不是玩具,咁將來佢唔會撕書或攞黎玩,你睇好多嬰兒用品顏色都好柔和

我好推介pat the bubby呢本書,冇野做就睇,一日可以睇10幾次同一本書。除了伴讀,更重要係自己都要有睇書的興趣,冇理由自己睇電視打手機,然後叫小朋友睇書。我係阿仔面前從來都唔打機或睇電視,自自然然阿仔都跟左我睇書

然後我係放玩具的附近都放好多書。佢玩玩具前都會留意下本書

到大啲,小朋友好鍾意問點解點解,我就會陪佢搵小百科,大家一齊找答案,佢知道原來書本可以幫佢了解好多東西,佢會好有興趣

重有千其唔可以考佢書本講乜,唔識咪唔識,最緊要有興趣,我從來都唔會問佢內容

我阿仔而家4歲,好愛睇書,出街小朋友愛打手機,佢就只會睇書,佢已經同書本建立朋友的關係,現在只係引導佢睇乜野書,例如佢好鍾意車,我除左俾佢睇車的書,也會俾佢睇相關的小百科,引導佢不斷的興趣

‹ 上一主題|下一主題