用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如小朋友發展遲緩, 專注力不足, 叩門時會否同學校講? ...
go

如小朋友發展遲緩, 專注力不足, 叩門時會否同學校講? [複製鏈接]

如題
   2    0    0    0
新人進場

醒目開學勳章

如果覺得間學校適合此類小朋友就會講

否則連叩門都無謂

kennyrita  thx  發表於 14-5-28 10:13

Depends on 你想叩乜類型學校lor

kennyrita  叩d 比較少功課, 又係活動教學果d  發表於 14-5-28 10:14

首先是要肯定學校有資源協助亞仔(如入到),如沒資源的就唔好叩了!如果學校是有資源的,我不會告知學校,就讓孩子如普通孩子一校去進行叩門程序…

最緊要健康  贊成  發表於 14-5-30 23:27
kennyrita  thx  發表於 14-5-28 10:14

醒目開學勳章 王國長老

老實講, 我唔會, 不過我會事先了解學校對支援抱咩態度同做緊咩

kennyrita  thx  發表於 14-5-28 10:14

回覆:如小朋友發展遲緩, 專注力不足, 叩門時會否同學校講

咁我要唔要比比評估表佢

cac果隻

有某幾間學校的校長好有心, 願意收呢類學生。當然大部份都係求學求分數, 自己要了解下間學校先。

醒目開學勳章 王國長老

如果學校收左, 我會俾REPORT

引用:如果學校收左,+我會俾REPORT

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-27 發表
如果學校收左, 我會俾REPORT
未收呢

kennyrita 發表於 14-5-27 10:27
如題
學校在面試時應該看得出來吧。如果看不出來,就無謂講了,收了才講吧!

kennyrita  thx  發表於 14-5-28 10:15

我會講。收咗冇支緩又係死。

kennyrita  thx  發表於 14-5-28 10:15

我自己都會講,比埋份報告佢,証明可上主流小學,因申請表上要寫學校名,我個仔讀s位,申請表一睇就知邊間,無得呃架

我唔評論應否同學校講。但如樓主準備叩一些一線或二線頭小學,若非有特別個人之處,否則入學機會將會因為樓主過早老實而减低。

NT-1 發表於 14-5-27 22:15
我唔評論應否同學校講。但如樓主準備叩一些一線或二線頭小學,若非有特別個人之處,否則入學機會將會因為樓 ...
Exactly, we need to face the reality.  Please don't tell the school before your children are admitted!

好多家長揀學校,只係揀佢自己想要果間學校,而唔係小朋友應該入邊啲學校

引用:好多家長揀學校,只係揀佢自己想要果間學校

原帖由 青青河邊草 於 14-05-30 發表
好多家長揀學校,只係揀佢自己想要果間學校,而唔係小朋友應該入邊啲學校

...
係囉!好多人係,只愛面子,不愛孩子。

每個人見解都係主觀,冇話一定對與錯! 非喜勿插!!!

我囡都係發展緩慢,亦係應屆小一學童,呢兩星期一直喺度準備。
如果到時真係要叩門,我個人係會幫阿囡情況報上學校,希望學校會俾點誠實分。另外,當面試時,其實老師都會了解到小朋友嘅長短方面,呃唔到!
如果揀一線主流學校,老師更現實!我以二線學校為目標,只希望搵間啱阿囡嘅學校,令佢有個真正愉快嘅學習&成長!而且,我比較主張"因材施教",按小朋友實際情況&個別差異出發,讀唔到書唔代表一切,嘗試發掘學術以外嘅才能,揚長避短,令小朋友更有自信去面對自己身邊嘅事。

醒目開學勳章

我大仔有發展遲緩,第一志願我唔簡一線,我簡二線但因新校舍,學位少加上屋村附近同近地鐵站呢兩年好難入,一年級功課唔會太多,課程亦唔深,校長同老師幾好有支援
不過,如果派得唔好,我會向第三志願叩門,呢間更適合我仔,支援亦較好!有人話我有機會中第二志願,我仔學校上兩屆好多人第一簡大熱第二同我一樣,結果超過一半中第二,加上地址又係果頭附近,如果派第二志願我都頭痛唔個叩唔叩門好?間學校課程還比第一志願果間深,當初求穩陣先擺佢第二志願

http://hk.myblog.yahoo.com/siuyu_ma

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔好話發展遲緩啦,就算資優都唔講得架!
叩門呢轉,中上嗰批學校只會揀醒目聽教嘅小朋友,唔會俾麻煩佢地嘅!資優算係會攞學校資源嘅人仔,其他有特殊學習需要嘅,全部唔好講!除非你好肯定學校愛心滿分,又或者實有位,多到曾經面臨殺校危機!總之佢有得揀嘅話,就唔會揀有special needs嘅小朋友!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題