用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Pre s1, 請問是=分班試嗎
go

Pre s1, 請問是=分班試嗎

對不起,我不知道因我好少了解,誤以為替學校考,哪天是到已註冊中學考嗎?

123smile 發表於 14-5-27 09:43
對不起,我不知道因我好少了解,誤以為替學校考,哪天是到已註冊中學考嗎?

...

15/7 pre s 1,多數都會用作分班,到所獲派中學應考

回覆:Pre s1, 請問是=分班試嗎

死啦,我考完呈分試冇理過佢添(>﹏

下星期畢業試都仲未溫

醒目開學勳章

我囡學校講咗畢業試無落成績表,下星期二至五考試,我都由得佢自己溫書。

回覆:angelfan07 的帖子

我哋會落,仲講明主科唔合格冇得畢業證書添

3b  same  發表於 14-5-27 11:34

我仔學校好好,畢業試是Pre-S1的Mock Exam  

引用:我仔學校好好,畢業試是Pre-S1的Mock+Exam+

原帖由 mielmiel 於 14-05-27 發表
我仔學校好好,畢業試是Pre-S1的Mock Exam
常識都唔洗考? 哇,好喎

123smile 發表於 14-5-27 10:09
死啦,我考完呈分試冇理過佢添(>﹏
我都冇理,考完3次呈分仲唔夠辛苦咩~ 同埋學校(小學)緊張過我啦,仲有,我想佢用真正嘅實力考,被編入合適嘅班

引用:Quote:123smile+發表於+14-5-27+10:09+死啦

原帖由 penpen 於 14-05-27 發表
我都冇理,考完3次呈分仲唔夠辛苦咩~ 同埋學校(小學)緊張過我啦,仲有,我想佢用真正嘅實力考,被編入合適 ...
有道理,反正我急唔黎,佢英文好差,我只買咗兩本at數學俾佢做

123smile 發表於 14-5-27 12:00
有道理,反正我急唔黎,佢英文好差,我只買咗兩本at數學俾佢做

如果因為讀咗有關課程夾硬入咗精英班,佢可能會好辛苦同讀到冇心機,變得冇自信,可能會越讀越差,我識一個學生,佢中一時被編去中文班,初時有d唔開心,因為見到一齊入果間學校另外兩位同學都入到英文班(明明大家小學時成績差唔多),但到考試測驗成績都係全級計,冇分中文班定英文班,結果佢考得好好,信心增強了,到升中二可以選擇讀返英文班

引用:+本帖最後由+penpen+於+14-5-27+14:19+編輯

原帖由 penpen 於 14-05-27 發表
咁好好啊,但我又聽說有些學校中一分精英班後一般都原班升,但我也不理得咁多了,如你一開始所述,最緊要讀得開心,ps,派間好中學最緊要

123smile 發表於 14-5-27 15:14
咁好好啊,但我又聽說有些學校中一分精英班後一般都原班升,但我也不理得咁多了,如你一開始所述,最緊要讀 ...
唔好睇少這個精英班。如果英中還好,因為全級同是用英文書,中二還可以追回。但中中的同學就要小心,精英班有時就係英文班的區分,一但編班試入唔到精英班,中二好難可以升回精英班,起碼要雙倍努力才可以。中二上不了精英班,就要到中四才有較大機會藉著選科而走近精英班的同學的距離。
唔係講笑,一些有開英文班的中中,一般每年得幾個同學可以升回精英班的,真係要話比小朋友聽考好過分班試!

joyjoyparent    發表於 14-5-27 22:57
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 14-5-27 16:22
唔好睇少這個精英班。如果英中還好,因為全級同是用英文書,中二還可以追回。但中中的同學就要小心,精英班 ...
中中的同學入唔到精英班, 要升回精英班真系絕對不容易,因為英文水平的距離會越來越大。即使能升回精英班,日子亦是不太易過,只能留在精英班下游,非常難追。

王家爸爸 發表於 14-5-27 17:13
中中的同學入唔到精英班, 要升回精英班真系絕對不容易,因為英文水平的距離會越來越大。即使能升回精英班 ...
難係因為此消彼長。精英班同學還要追趕band 1同學的水平,那會停低讓你趕上。所以要趕上就非要雙倍努力才可以。既然如此,何不認真去對待和考好些編班試!

王家爸爸  為自己,也為師弟妹  發表於 14-5-27 17:43
王家爸爸  Totally Agree!!   發表於 14-5-27 17:41
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

謝謝寶貴意見,希望亞仔快d開hill啦

回覆:ohnono 的帖子

明白,謝謝你,我都要好好應付,中,數還可以,英文確實冇把握,佢十分抗拒英文的

醒目開學勳章

請問大家試卷是用英文還是中文出?

引用:請問大家試卷是用英文還是中文出?

原帖由 kaiyin520 於 14-05-27 發表
請問大家試卷是用英文還是中文出?
之前有家長講, 是考三科中英數

如果你問的是數學, 應該是中英對照

kaiyin520  Thanks  發表於 14-5-27 20:07

引用:下星期畢業試都仲未溫 +

原帖由 123smile 於 14-05-27 發表
下星期畢業試都仲未溫
我都係