用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 咁會唔會專注力不足或活躍症呀?
go

[過動] 咁會唔會專注力不足或活躍症呀? [複製鏈接]

我囡而家1歲半,由細到大食奶食飯要玩住玩具及睇住電視食,每樣玩具最多玩3分鐘或唔玩。同佢上playgroup1歲半開始走來走去,唔肯坐低,從來唔肯做圖工。但一叫佢名,都會有反應,教完佢d嘢都會記得,都算有記性。不過唔肯玩要有耐性的玩具,當佢試過一兩次做唔到的事,會有脾氣唔想做。在家都唔會坐定定,會周圍走。咁會唔會係有活躍症的症狀,真係好擔心,求過內人意見?

2    0    0    0

回覆:hysalice 的帖子

慢慢訓練啦,多數都不是。
歲半可以讓她自己拎住spoon食,她自己食,你又餵咁樣。
我細囝細個又係要有野在手先可以坐定定食野。
另外,唔好一次過擺哂玩具出來。試下和她一起看給bb的圖畫書,她肯聽兩分鐘已成功,幾多歲就幾分鐘,得就慢慢加長。
for every one criticism, three positives must be given.

我個女都唔肯坐定定!去到邊都走唔停!有乜辦法可訓練耐性?

回覆:咁會唔會專注力不足或活躍症呀?

我仔都一樣,尤其出街食野,佢自己食飽就走人,成日周圍衝,又大脾氣,打都唔驚

我出街會帶玩具俾囝玩。
for every one criticism, three positives must be given.

我大的(7歲)是過度, 細時反而可以坐定食飯, 細的往(3歲)就坐不定食飯, 不過做其它野好專心, 所以我估細的是冇的, 你的1.5歲好細, 到番學會更了解些, 一路保持觀察, 到3歲有懷疑可以去排去CHECK (政府都要成年幾)

引用:我囡而家1歲半,由細到大食奶食飯要玩住玩

原帖由 hysalice 於 14-05-26 發表
我囡而家1歲半,由細到大食奶食飯要玩住玩具及睇住電視食,每樣玩具最多玩3分鐘或唔玩。同佢上playgroup1歲 ...
Same of my son!

喜喜天使 發表於 14-5-27 23:34
我仔都一樣,尤其出街食野,佢自己食飽就走人,成日周圍衝,又大脾氣,打都唔驚

...
如果幼兒手腳坐不定,脾氣大又愛衝撞的話,也有可能是感覺統合問題。(想了解更多請大家自行Google)
我仔仔兩歲左右就發現感統方面有很大的需要,做物理治療數週已經看到他定多了下來、半年後鄰居也說他判若兩人、現在三歲半了也算穩定,雖然專注力比同齡小朋友較差,但碰見喜歡做的事情還算專心的。

除了訓練專注力外,有感統或很多活潑幼兒最需要的是能夠刺激腦部發展的運動,包括swinging, rolling, climbing & jumping. 這是需要一段長期,每天持之以恆才有果效的。為了改善我兒子的感統情況,語文班改成上therapy,足球班變了較適合他發展所需的體操班,平日盡量每天到playground爬爬爬。

Academic 的知識大點追都未遲,但若錯失了三至六歲前 腦部發展的黃金時間,要修補便較困難了. 如有懷疑找物理治療師check check.
‹ 上一主題|下一主題