用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學食葯問題
go

小學食葯問題

亞女9月上小學, E生開葯通常每4個鐘一次, 咁番左全日, 佢自己實唔識到時到候食, 咁咪要隔好耐, 等番到屋企至食到? 咁咪好難好?

引用:亞女9月上小學,+E生開葯通常每4個鐘一次,+

原帖由 soscho 於 14-05-26 發表
亞女9月上小學, E生開葯通常每4個鐘一次, 咁番左全日, 佢自己實唔識到時到候食, 咁咪要隔好耐, 等番到屋企 ...
要問班主任可唔可以幫手餵藥

soscho 發表於 14-5-26 16:01
亞女9月上小學, E生開葯通常每4個鐘一次, 咁番左全日, 佢自己實唔識到時到候食, 咁咪要隔好耐, 等番到屋企 ...

我既方法:
1. 叫醫生有無辦法開一日三次的藥, 咁就6個鐘一次
2. 返學前食一次(6:30)
3. 用細藥樽(問姑娘攞)放一次份量入去
4. 叫小朋友吃完飯食(12:30-1:00)
5. 放學食第3次

ckgoody 發表於 14-5-26 16:04
要問班主任可唔可以幫手餵藥
班主任係無你咁得閑的, 點會彩你。佢會叫你病就唔好返學。

SY_Joanne  我囝囝班主任次次都幫我餵到一次架!   發表於 14-5-26 23:29
Yanamami    發表於 14-5-26 16:24

引用:Quote:ckgoody+發表於+14-5-26+16:04+要問

原帖由 little_yolky 於 14-05-26 發表
班主任係無你咁得閑的, 點會彩你。佢會叫你病就唔好返學。
我小朋友小一個班主任真係會咁做,只要你寫明幾點食,食幾多,佢會叫老師幫手,到時叫小朋友攞藥出來,老師倒藥,小朋友揸住匙羹

ckgoody 發表於 14-5-26 16:47
我小朋友小一個班主任真係會咁做,只要你寫明幾點食,食幾多,佢會叫老師幫手,到時叫小朋友攞藥出來,老師 ...
即係你哋班無乜人病, 病多幾個, 班主任廁所都唔得閑去。

回覆:小學食葯問題

一直係早上食一次,放學後回家食一次。返得\學都係有明顯好轉。否則,會在家休息。

我都係放學先吃一次, 晚上吃一次, 返學無吃呀, 吃咗會怕佢會眼瞓
好彩佢返小一咁耐, 只係小病一次, 都OK, 我諗住嚴重就唔返學了
阿囡話同學帶藥返去吃, 同學媽咪拿定几支針筒唧定藥, 放入盒, 吃完飯自己吃
我覺得都几好

原帖由 soscho 於 14-05-26 發表
我囡間小學一開學已講明唔會幫小朋友餵藥!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

你知傷風呢家野唔係一食就好, 先黎running nose, 跟住就咳, 閒閒地一個禮拜, 唔通下下病就唔番學

不過如果佢記得自己食葯就真係好叻

little_yolky  因為我囡囡係藥罐子, 由細病到大, 中藥都可以自己食的。  發表於 14-5-27 09:55

little_yolky 發表於 14-5-26 16:49
即係你哋班無乜人病, 病多幾個, 班主任廁所都唔得閑去。
其是食藥責任都算大,話曬餵多餵少、有無餵錯,就算連工人都唔敢信。有乜事俾人賴就唔好啦,所以老師都唔會攬呢d責任上身。就算小息轉堂,老師都唔喺好得閑,只喺飲下水潤下喉去下洗手間禁。

如小一,好多可以吃葯元,訓練自己小朋友,叫醫生開葯元。拎個靚葯盒帶一次份量。小朋友其实做得到的。

係呀, 佢而家K3, 都識吞葯丸喇, 完全出乎我意料之外, 原來真係要嘗試

我女小二仲唔食吞, 比佢試過細粒幾次, 都唔成功, 最後佢自己咬碎佢.
請問有乜辦法可以教下我

我的做法係早上返學前食一次藥,再叫阿女食午飯時食藥。另外寫紙仔叫老師幫忙提醒,試過幾次也沒有問題。

醒目開學勳章 王國長老

家長最好預先預備一次份量帶返學, 老師會幫手提, 但都唔可以expect幫手喂, 真係雋增加老師負擔同責任, 就算學校肯幫手喂, 但我估都會叫小朋友去校務處搵職員, 行黎行去盞攪到小朋友

我會選擇請假一天或2天,病都不在狀態去上課