用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田band 1生叩門
go

沙田band 1生叩門 [複製鏈接]

大家有無諗過如果touchwood派得唔好,又話唔接受本區叩門,有無打算去邊間外區學校叩門?我完全無idea. QE? 林護

4    0    0    0

若果想方便d,沙田可去荃灣或葵青,出入可搭4?x巴士,又或者去九龍城,可搭8?B/C巴士,油尖旺都有唔少車出入

Yanamami  出九龍塘:81C 、 87D  發表於 14-5-26 08:17

QE鄰近旺角火車站,呢次實迫爆QE了!

試下去黃笏南,校址暫時仍在沙田大圍,但區就屬九龍城區,起碼方便了叩門。黃笏南是要考筆試的,擇優而選。不過黃笏南年年都有幾百人叩門。

林護的叩門條件都幾高,叩門試又話極難。

所以盡量安排到要叩多兩間。

黃巴士  http://www.lamwoo.edu.hk/echannel/2014-05-28_f1.php  林護今年不設叩門位!!  發表於 14-6-5 17:13
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:沙田band 1生叩門

今天打去沙崇,回覆沒有叩門位!

引用:今天打去沙崇,回覆沒有叩門位! +

原帖由 nlit 於 14-05-29 發表
咁快問?呢個時候學校通常答無位,或者未知。建議你放榜前幾日再打去問。

Oh,原来如此!放低電話後個心都實晒!謝謝妳。各位媽咪如有叩門消息可放上来就好了!

e12340  沙崇上年都冇叩門!在學校門口寫住!  發表於 14-5-29 20:14

YuYuMother 發表於 14-5-29 19:42
咁快問?呢個時候學校通常答無位,或者未知。建議你放榜前幾日再打去問。

...

因為學校真的未知有無位。

YuYuMother 發表於 14-5-29 19:42

...
除了放榜前幾日再打去問,還可以開課前打去問,有可能執死雞。

沙崇無叩門位架…就算有位都只會在自行後備名單補上!所以若自行有in就不需再叩沙崇了…應該簡介會都會講。

回覆:MM1155 的帖子

如果咁講,會吾會放榜日先飛去自行學校叩門, 再去叩它區津校或直資?

MM1155  應該會好d…最好放榜前一星期致電心儀中學問清楚收叩門位否,雖然沙田區有傳言話不收本區學生,但一試又何妨?至重要係之前一定要設定好路線就得…   發表於 14-5-30 18:32

引用:今天打去沙崇,回覆沒有叩門位! +

原帖由 nlit 於 14-05-29 發表
沙崇真係不設叩門位,只會從自行選過沙崇的名單中選出學生,所以不需費時叩沙崇,去叩其他先。

以往邊間沙田B1學校有叩門位呢?

nlit 發表於 14-5-31 16:44
以往邊間沙田B1學校有叩門位呢?
其實沙田大部份學校都仍然有叩們位的,好像曾肇添、培英等等。只是要留意他們會不會收本區生,倘若你花了時間在交表排隊之上而學校係唔收本區生或會以他區學生為優先的話,到時就拖累你去其他區又有較大機會的學校。

e12340  非常啱!先去他區,因為亞女學校早前邀請曾記校長到小學講升中派位,已表明不收本區叩門,因為各中學已有協定!  發表於 14-5-31 21:40
:verycold: :verycold: :verycold:

e12340  非常啱!先去他區,因為亞女學校早前邀請曾記校長到小學講升中派位,已表明不收本區叩門,因為各中學已有協定!
------------------------
對。唔好見人排自己又去排,最好先問清楚,以免浪費時間。有些學校,好像油麻地循道,收表只係收到放榜當天11:30。又或者好像胡兆熾先到先得兼限定數量,11:00已經話唔再收表。你話你顧得邊間!

多謝各位的意見。因我在自行及甲乙部全選沙田區學校,如去他區叩門,接受申請成數是否比較低?大埔B1中學有叩門位嗎?

請問如要叩門, 需準備什麼?

我都好緊張

引用:多謝各位的意見。因我在自行及甲乙部全選沙

原帖由 nlit 於 14-06-05 發表
多謝各位的意見。因我在自行及甲乙部全選沙田區學校,如去他區叩門,接受申請成數是否比較低?大埔B1中學有 ...
沙田本區如果係真的像其他家長所講係考慮唔收本區生的話,似乎外區係好的選擇。你到時留意校網和新聞。
文件就有點似自行,可再簡單化,始終要在極短時間內完成收生程序,成績一定係priority,其他獎項就可以先作篩選,突出你想表達的,太多太亂都令人提不起興趣。先準備四、五、六年級包括畢業試成績表副本,獎項或証書副本。到時留意校網的宣佈關於申請表的發放。放榜日收到派位証後立即找地方影印,(影印地方最好預先計劃,因未必有咁早開門,但叩門時間係非常緊迫)。

我嘅唸法比較另類,
唔理九龍区中学是否好d,
我选择……逆流而上!
不用同人迫餐C

KYCY  即係你選擇叩屯門or北區?  發表於 14-6-24 22:05
‹ 上一主題|下一主題