用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀國際幼稚園的是否一定打算入國際小學? ...
go

讀國際幼稚園的是否一定打算入國際小學? [複製鏈接]

傳統小學會收國際幼稚園學生嗎?

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

收!
如果係官津校,無讀過幼稚園都要收架!
恐龍家

回覆:讀國際幼稚園的是否一定打算入國際小學

咁適應有冇問題? 因為打算俾小朋友讀英普幼兒園,怕佢考唔到直資,如果讀返津小怕適應唔到,有冇人可以share?

小鼠 發表於 14-5-26 09:54
咁適應有冇問題? 因為打算俾小朋友讀英普幼兒園,怕佢考唔到直資,如果讀返津小怕適應唔到,有冇人可以shar ...

你自己教粵語囉,好多人都係咁。

引用:咁適應有冇問題?+因為打算俾小朋友讀英普幼

原帖由 小鼠 於 14-05-26 發表
咁適應有冇問題? 因為打算俾小朋友讀英普幼兒園,怕佢考唔到直資,如果讀返津小怕適應唔到,有冇人可以shar ...
好多學校普教中,重有除非屋企唔講粵語否則一定識。

醒目開學勳章 貢獻勳章

小鼠 發表於 14-5-26 09:54
你間英普學校,係local課程,家係國際課程?大部份嘅英普學係係平地課程!點會有適應問題?!
恐龍家

請問什麼是英普學校 & 平地課程??

英普未必是真正國際學校.你的國際幼稚園定義是什麼

回覆:lovecasey 的帖子

真正國際幼稚園裏嘅國際班係係冇k3,去到k2,然後就送去國際學校讀IB,所以揀國際幼稚園之前要分清楚係真國際定還是假國際

引用:ESF+is+英普?

原帖由 sabrina88yeung 於 14-10-10 發表
ESF is 英普?
ESF 係國際學校,K2 之後上year 1
幼稚園無教中文如果入讀本地學校無論津小私小直資都好難涵接。

Manfred2226 發表於 14-10-9 23:22
真正國際幼稚園裏嘅國際班係係冇k3,去到k2,然後就送去國際學校讀IB,所以揀國際幼稚園之前要分清楚係真國際 ...
Not exactly true.
Ex:  Small World has K3

I think the UK way is K2 -> P1 (but has grade 13 before university) while the US way is K3 -> P1 (grade 12 then university)

回覆 victoryu19 的帖子

Agree, Anfield has K3 for those who wants to go to local route.
‹ 上一主題|下一主題