用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 請問K1的英普班和英粵班課堂內容時間有何分別呢? ...
go

請問K1的英普班和英粵班課堂內容時間有何分別呢? [複製鏈接]

請問英普班和英粵班小一派位時是否分別很大的呢? 雅息士道上課的是否較差的學生? 最後想問一級SC是否差不多有800人呢???

盼資深家長回覆, 萬分感激, 謝謝.

1    0    0    0

引用:請問英普班和英粵班小一派位時是否分別很大

原帖由 danielkate 於 14-05-25 發表
請問英普班和英粵班小一派位時是否分別很大的呢? 雅息士道上課的是否較差的學生? 最後想問一級SC是否差不多 ...
我只能講,在雅息士道的學生絕不是較差!! 你咁樣問,會得罪好多雅息士道嘅家長。

回覆:danielkate 的帖子

K2共~610人。

引用:K2共~610人。 +

原帖由 FortuneBB 於 14-05-26 發表
K2共~610人。
補充:是兩校舍合共約~610

回覆:請問K1的英普班和英粵班課堂內容時間有何分別呢

不好意思, mannitol. 我絶對無意得罪任何人, 因小女都被派到雅息士道, 所以才問這個問題.

是不是英普班和英粵班的分別呢? 兩班具體有何分別?

回覆:FortuneBB 的帖子

謝謝Fortune.

英普和英粵各佔幾多呢?? 你知道SC升小的results好嗎?

引用:不好意思,+mannitol.+我絶對無意得罪任何人

原帖由 danielkate 於 14-05-26 發表
不好意思, mannitol. 我絶對無意得罪任何人, 因小女都被派到雅息士道, 所以才問這個問題.

是不是英普班和 ...
啊…唔緊要,所以响呢度問問題,要小心用詞。
其實羅福道都有英粵班。我只知道,英普班中文嘅課程全用普通話教,內容功課同英粵班一樣。英粵班嘅普通話課程有本書同CD. 英普班就要問吓朋友先知。不過讀英普班嘅朋友講過,佢發現佢小朋友,普通話係好咗,但英文會有啲退步,所以自己要努力啲同佢講返多啲英文。學校公布嘅小學成績,冇分邊間校舍或邊班。但據家長講,雅息士道今年都有學生考到男女拔。所以我覺得,呢啲唔單只靠學校。但學校最好嘅,係會話俾你知,你小朋友缺乏啲咩,教你點train你小朋友面對小學面試或升小適應。

回覆:danielkate 的帖子

真心奉勸一句~如果你真的讓小朋友入讀這間學校,要放低對那間校舍好些,英普還是英粵好些的問題。要真心相信學校能給予你小朋友適合的教育。這樣,小朋友才能讀得開心,而你又放心。

‹ 上一主題|下一主題