用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: hehawendy
go

Del [複製鏈接]

引用:我果間$3550,真係唔想交 +

原帖由 abbykong 於 14-05-25 發表
我果間$3550,真係唔想交
金巴倫?

回覆:迦南七月學費

舊年我女窩打老校$3200……
果時已諗住k1走硬,其實隨時可退學,但一退就冇曬畢業禮和畢業相,唯有讀埋佢……

我囡囡係今年N班學生, 已交退學信...畢業禮和畢業相算啦! 等K3 先影!

迦南咁多年都係N1 交11 個月, K1-K3 交十個月學費的.  其實校方只係將一年的學費除某個數啫, 唔明點解經常有家長覺得得半個月要返學但交足一個月學費就叫蝕水.  調返轉你學咗人家一年的東西, 但交唔足一年的學費, 校方咪一樣蝕水啫. N1 的暑假係比K1-K3遲一星期的, K1-K3 7 月份真係返十日都唔夠, 但N1 返十幾日喎.

回覆:JasmineSiu 的帖子

I support you!! Will do the same!!
But pn 都有畢業典禮嗎?

回覆:chanwendy 的帖子

Del

回覆 hehawendy 的帖子

Should be not...

chanwendy 發表於 14-5-26 10:24
迦南咁多年都係N1 交11 個月, K1-K3 交十個月學費的.  其實校方只係將一年的學費除某個數啫, 唔明點解經常 ...
算啦,輸打贏要,我都唔係第一次見

開學前已講明要交幾多期,讀到最後,自己唔想比就退學,人地老師,校工姨姨都要出糧架

引用:I+support+you!!+Will+do+the+same!! But+p

原帖由 hehawendy 於 14-05-26 發表
I support you!! Will do the same!!
But pn 都有畢業典禮嗎?
手册已寫 7/15幼兒園結業禮。

hehawendy 發表於 14-5-26 10:31
算吧! 可能經過呢一年,我就係唔滿意先決定轉校, 臨走既七月,如唔交學費,竟然用唔比番成績表做手法!  ...
算啦, 你唔交係你個人選擇, 同樣地, 你唔交學費, 校方唔比PROFOLIO 亦係好正常的做法.  做一份PROFOLIO 都要時間的, 既然學生經已退學, 我又真係諗唔到點解要為一個已退學的學生圡完成一份PROFOLIO 喎.  退學要一個月前通知, 而PROFOLIO 好多部份正正就係最後一個月至個半月去完成的. 將心比心, 冇人工收的點解要做呢?

講真,學校講明返到七月先至結業禮,如果七月份選擇退學,即係未完成n班整個課程,咁學校唔派評估表或其他,都合理wor,因為算係中途退學。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

回覆 chanwendydel

其實點解唔有頭有尾返埋,完成成個學前班?退學無得拎返小朋友上堂畫嘅畫,功課,評估表同Pofolio等,Pofolio有佢成個學期嘅學習生活點滴相片, 我就唔捨得唔要了,第時小朋友大個都可以睇返
而且大部份Kg都係7月返10n日8日要收學費

Del

引用:回覆+chanwendy+的帖子 一間學校請老師每

原帖由 hehawendy 於 14-05-26 發表
回覆 chanwendy 的帖子

一間學校請老師每月出糧...管理層為左收多D學費, 就諗出呢D方法去番留住家長....點 ...
點解你無情卻要求對方有義?

既然係一年前嘅約定,點解仲有咁多個點解?

利申:小女都係將會離開現在的PN(學費比迦南貴接近兩千),學校都係同一做法:不交7月學費無野拎番。但不論有無呢樣野,我從無唸過唔交7月學費,做人有始有終,我亦好感激老師們一年來的教導和照顧

如果學校將一年要交既學費除開11個月,唔係除10個月,等家長每一個月可以交小啲,咁樣你會唔會覺得條氣順啲?

凡事可以從唔同角度去睇

hehawendy 發表於 14-5-26 10:58
回覆 chanwendy 的帖子

一間學校請老師每月出糧...管理層為左收多D學費, 就諗出呢D方法去番留住家長....點 ...

之前已經講咗, 係一年的學費除11期, 7 月要交的學費唔係只係for 7 月架, 只係全年的1/11, 你入讀時校方講得好清楚, 有晒通告, 你今時今日先覺得返半個月要交足一個月係唔抵, 咁就只能怪你自己當初冇睇清楚通告, 錯不在學校囉.
校方都有好多開支, 八月冇學費收入, 老師都要出糧的, 呢啲數一早在11期學費中計好晒的, n1 位多過k1 好多, 如果個個打算轉校的都話7 月唔交學費, 咁你叫學校去邊搵錢填返條數呢? 我只覺得話唔交7月學費的家長, 有點過橋抽板, 輸打贏要囉.

引用:+本帖最後由+chanwendy+於+14-5-26+11:58+

原帖由 chanwendy 於 14-05-26 發表
完全認同你既講法。

到左學期尾實會有哩啲post出現!

‹ 上一主題|下一主題