用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新界出香港讀k1既困難決擇
go

新界出香港讀k1既困難決擇

由於係龍校,唔想放棄,有以下難題,想大家比下意見,呢幾日念到訓唔著,
1, 出租自主荃灣單位,係西半山租屋,好處係近學校,但屋租要補6千以上,實用面積細而家150呎以上,又唔知會租比咩人,唔舍得間屋,因為都有裝修

2,放賣荃灣物業,租西半山屋,同樣細左,但如果一直賣唔去就要同時供樓加租樓

3,唔搬,阿女搭校車,車程約每程一小時15分,車費2千6

4,出租或放賣荃灣物業,搬去99好殘舊屋,係鴨利洲,如搬過去要同99住同比約20至30萬裝修,另每月比幾千蚊租99,不過阿女都係要搭校車,同唔知香港仔隧道會唔會塞車,好處係可以用返而家荃灣間屋部分家私同燈飾

5, 出租或賣樓,租西灣或西營盤舊樓,好處係都近阿女,屋租會平少許,但租既屋可能超殘舊

請大家比比意見

回覆:suki224 的帖子

我會揀一,阿女日日搭車好辛苦

回覆:suki224 的帖子

最緊要問清楚坐幾耐車, 因為校車會兜. 似乎你間學校起中西區, 西九係另一option, 行西隧好快, 係車費貴d

回覆:新界出香港讀k1既困難決擇

1或5, 但覺得自己層樓租好過賣,依家樓價,賣左唔知之後仲買唔買得返。同意樓上jm,如學校在中西區,可考慮西九,奧海城、富榮花園等都ok,比較下同住港島既租金,因行西隧好快的

錢是大問題,仲要諗埋大學出國讀書。

如果係st Clare's , 地鐵開左后應該幾方便,同埋我見西營盤D租開始貴,我覺得唔駛一定住中西區既。

回覆:agathasweetie 的帖子

西環0的樓吾係依家先貴,呢幾年keep住貴,平平地租都過萬

不會選3或4

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果係龍校,你一讀15年
我唔會揀租樓!呢個唔係長遠計

我唔清楚你本身層樓供咗幾耐,但以現時實用呎價計,好多區都係1萬左右,置富/pokfulam花園唔會"太貴",我會傾向換樓
恐龍家

我情況同你幾乎一樣!我們打算換樓。但好奇一問,荃灣去邊間港島龍校?車程要over 1小時?我荃灣去大坑真光保姆車$2600一個月,保姆車公司話行西隧,車程40-45分鐘only。

有無第二個好學校Offer?
苦一定要這龍校(是否全龍?升小升中必收?),就賣荃灣再買學校區附近的樓。

tam_bb 發表於 14-5-24 18:08
我情況同你幾乎一樣!我們打算換樓。但好奇一問,荃灣去邊間港島龍校?車程要over 1小時?我荃灣去大坑真光 ...
我去st clare, 你係米張太保母車? 你小朋友而家讀緊咩班? 因為佢同我講要預一小時15分,因為要係荃灣頭站,出九龍再去港島,之後再係唔同學校放低d學生

Lingfung813 發表於 14-5-24 18:25
有無第二個好學校Offer?
苦一定要這龍校(是否全龍?升小升中必收?),就賣荃灣再買學校區附近的樓。 ...
原本阿女讀緊n班救世軍,但而家有st clare,點都讀呢間啦,而且回想去年阿女面試,約共6間,全軍覆沒,其中in st cat 時佢表現好好,但最終無收,其他都in 得般,所以我地立定決心讀呢間,

我地而家變得好窮,感覺好似無甘大個頭就帶左頂好大既帽

引用:Quote:tam_bb+發表於+14-5-24+18:08+我情況

原帖由 suki224 於 14-05-24 發表
我去st clare, 你係米張太保母車? 你小朋友而家讀緊咩班? 因為佢同我講要預一小時15分,因為要係荃灣頭站 ...
我係學校指定的保姆車。全架車都是大坑真幼學生。

引用:Quote:原帖由+suki224+於+14-05-24+發表我

原帖由 tam_bb 於 14-05-24 發表
我係學校指定的保姆車。全架車都是大坑真幼學生。
我也是第一站。

引用:我情況同你幾乎一樣!我們打算換樓。但好奇

原帖由 tam_bb 於 14-05-24 發表
我情況同你幾乎一樣!我們打算換樓。但好奇一問,荃灣去邊間港島龍校?車程要over 1小時?我荃灣去大坑真光 ...
荃灣去聖心都要1個鐘

我在baby kingdom 見過你的post 你好 我是st Clare 舊生 若你一心諗住讀落去 換樓是長遠辨法 若現在不可行 1 and 5 是過渡option

中學部是在摩星嶺其實在堅尼地城或置富去是近啲。我當年是住西營盤,阿媽都要我搭校車。來緊有地鐵相信方便好多

引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+14-05-24+發表我情

原帖由 Smartbubu 於 14-05-24 發表
荃灣去聖心都要1個鐘
車程1小時?保姆車叔叔話,因為要早15分鐘到達學校,例如,pm class是1pm-4pm,保姆車就12:45pm到達學校,所以我們荃灣的,要12noon上車,叫我們預車程40-45分鐘囉~照計荃灣去聖心(中西區),會快過去大坑真光喎~ 你架車是否因為行紅隧,不是西隧,所以要耐D?

引用:由於係龍校,唔想放棄,有以下難題,想大家

原帖由 suki224 於 14-05-24 發表
由於係龍校,唔想放棄,有以下難題,想大家比下意見,呢幾日念到訓唔著,
1, 出租自主荃灣單位,係西半山 ...
一定唔會賣依家既樓,如果升唔到龍小學時,反而考到九龍區直資。私小,或者入到沙田倍橋咁點算?等小學 firm 好左先買賣樓