用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 由N班得獎到K3
go

由N班得獎到K3 [複製鏈接]

填色比賽,設計比賽總會有獎有禮物,所有作品用料,色調好專業,皆因家中有人做設計。
親子項目我無嘢好講,但個人性質果d等同作弊。

1    0    0    0

其實睇d作品,根本就知道無可能出自小朋友手(線條好工整、填色吾出界等),成人介入程度遠超執畫....

不過現實就係咁,所以都無謂太介意。或者亦因為咁,好多比賽都吾係太多人重視。

其實好多父母都係自己做完比小朋友拎返去學校

回覆:由N班得獎到K3

咁意義何在?

Jane1983  好多嘢都好低能,匹夫無法  發表於 14-5-24 20:22

小時了了.......

我個仔夠由大k1攞獎攞到k3啦,
小一都攞添,仲係成績獎, 唔係啲豬肉獎.
到依家小二咪又係跌番落來,
點解 ? 因為佢性格的問題囉,
做嘢開始唔認真, 求其
話過佢好多次, 都係咁.

所以我一直以來都係著重佢性格和態度發展多d,
係咪得獎唔係問題,
要養成做事認真積極和樂觀才最重要.
依家我都頭痕中.

小朋友好細果陣,自己新手亞媽,也都吾知,為小朋友前途籌謀,都會為佢報吓d比賽,都有攞吓獎,豐富吓cv亦有個經歷。

但睇耐d就知道,其實除非好個別情況(國際大型比賽,或父母係畫家幫小朋友鋪路...),否則畫畫獎吾會特別有用,所以無所謂,吾會特別上心啦。

認真就輸了???

Jane1983  真系呀!  發表於 14-5-25 22:58
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927
‹ 上一主題|下一主題