用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果我自行有一間已收左, 放榜想再叩門 ...
go

如果我自行有一間已收左, 放榜想再叩門 [複製鏈接]

如果我自行有一間已收左, 放榜想再叩門, 請問咁樣我應該係咪放榜果日早上去心儀學校叩門, 要帶咩文件, 謝謝幫忙
   3    0    0    0

kwongciu 發表於 14-5-23 10:27
如果我自行有一間已收左, 放榜想再叩門, 請問咁樣我應該係咪放榜果日早上去心儀學校叩門, 要帶咩文件, 謝謝 ...

先check check心儀學校幾時開始接受申報,同埋須要帶咩資料/資料要求。唔好帶漏/帶太多,唔係扣你印象分就唔好啦,做好準備先出發,免得走幾趟。

好老實充, 如你自行已收了, 一般津校都唔會再考慮你既申請, 因為學校會覺得你已經有了你心目中想要既野, 應該留機會比其他小朋友. 同時亦比人感覺父母都唔知自己想要咩, 不過都係果句, 唔駛錢既, 你盡可試下既, 如唔怕煩既話.  同時我相信就算有面試機會都好, 你要有好充分理由話比學校知, 點解你放棄本來你應為最好最合適既去選擇現時你考既學校呢

醒目開學勳章 王國長老

叩門資訊
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

學校點會有個叻嘅唔收呢, 家長自行揀間勝算大, 好正常, 唔等於最心儀
就算考到直資私校, 留左位無得抽, 一樣有人叩門入到津校, 係煩D, 不過努力吧

subb    發表於 14-5-23 13:49

醒目開學勳章 王國長老

仲有呢個帖
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=1

有得面試當然可以表現下啦, 可能面試都無機, 不過我真係聽過唔好話自行啦, 係抽獎, 抽到頭3, 再去叩門, 學校都話你已經好好啦, 頭3都係你自己選既, 你仲想再考,

醒目開學勳章 王國長老

每間學校有唔同想法, 正如有學校俾"111或有直資offer學生"叩門, 因為佢地無得抽, 我就覺得奇怪, 其實揀左直資咪已經好無誠意lor
有d學校無揀過都有得in (例如灣仔聖方濟各舊年就係), 有d就指定無111咪入表

所以都係試得就試, 無蝕底 (唔得咪算lor)

Charlotte_mom 發表於 14-5-23 12:35
每間學校有唔同想法, 正如有學校俾"111或有直資offer學生"叩門, 因為佢地無得抽, 我就覺得奇怪, 其實揀左直 ...
其實都係, 正如我之前所講, 又唔駛錢既, 如唔怕煩可以一試.
‹ 上一主題|下一主題